Ηλεία

“Γνωμοδότηση περί της ίδρυσης και λειτουργίας Ιστορικού Μουσείου στο Δήμο Πύργου”

Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης στις 28/9.
Ακούστε το άρθρο

Ορίστηκε από τον πρόεδρο του οργάνου Νώντα Κυριαζή η συνεδρίαση (δια περιφοράς) στις 28/9/2021 της διευρυμένης Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης με θέμα ημερήσιας διάταξης: “Γνωμοδότηση περί της ίδρυσης και λειτουργίας Ιστορικού Μουσείου στο Δήμο Πύργου”.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στην εισήγηση του θέματος η οποία γίνεται από τον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, η ίδρυση ενός Ιστορικού Μουσείου που θα στεγάσει την ιστορία της πρωτεύουσας του Νομού αλλά και της ευρύτερης περιοχής, είναι ένα μείζον θέμα που αφορά την πολιτιστική ταυτότητα της.

Επισημαίνεται ακόμα πως: «Βασικός στόχος της Δημοτικής Αρχής Πύργου από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων της είναι η πολιτιστική ανάταση της πόλης μας που για πολλές δεκαετίες βρισκόταν σε λήθαργο.  Με αυτό το σκεπτικό ο Δήμος Πύργου σε άμεση και συνεχή συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, αποφάσισε την δημιουργία του Ιστορικού Μουσείου της πόλης μας όπου θα στεγαστεί η πλούσια ιστορία της πρωτεύουσας του νομού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η πόλη του Πύργου να αποκτήσει το δικό της ιστορικό μουσείο, καθώς η σκόρπια και «ξεθωριασμένη» ιστορία της πρέπει να ενοποιηθεί. Συγκέντρωση πληροφοριακού υλικού, είτε σε μορφή κειμηλίων, είτε σε έντυπη (αντικείμενα, φωτογραφίες, κ.τ.λ.), με παράλληλη αναφορά και σε ιστορικές πηγές – σημείο αναφοράς όπου θα ξεδιπλωθεί η κοινωνική, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, παραγωγική ζωή, σε χρονικές συγκυρίες της πόλης και της περιοχής.

Υπενθυμίζεται επίσης πως ήδη πριν λίγους μήνες στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο συγκλήθηκε και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ευρεία σύσκεψη σχετικά με την αναγκαιότητα ίδρυσης του ιστορικού Μουσείου της πόλης, με τη συμμετοχή φορέων και όλων των εκπροσώπων από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής, όπου ανταλλάχθηκαν ουσιαστικές απόψεις για την δημιουργία του Μουσείου, τις θεματικές περιόδους που πρέπει να περιλαμβάνει, τα εκθέματα αλλά και τον χώρο στον οποίο αυτό θα στεγαστεί.

Αναφέρεται επίσης στην εισήγηση πως: «Προκειμένου να δημιουργηθεί το Μουσείο αυτό, ήδη ο Δήμος αναζητά για ενοικίαση ή αγορά κτήριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, στο κέντρο της πόλης, έτσι ώστε να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον κοινωνικό ιστό της, να αποτελεί τοπόσημο, να διαθέτει μεγάλους χώρους άνω των 400 τ.μ. με αίθριο για εκδηλώσεις κατά τη θερινή περίοδο. Συνολικά, να μπορεί να καταστεί ελκυστικό, λειτουργικό και ικανό, να στεγάσει και το πλήθος αντικειμένων που ήδη υπάρχουν στο Λαογραφικό Μουσείο εντός του Λατσείου Δημοτικού Μεγάρου, όπως και άλλων που πρόκειται να αποκτηθούν, καθώς και της ήδη υπάρχουσας συλλογής πινάκων ζωγραφικής που δε μπορούν να εκτεθούν αν δεν υπάρχει χώρος».

Όλη η επικαιρότητα