Πολιτική

Γρήγορες αποζημιώσεις σε παραγωγούς και κτηνοτρόφους ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Μιχάλης Κατρίνης

Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση για τον ΕΛΓΑ

Τα προβλήματα των παραγωγών της Ηλείας έθεσε ο κ. Μιχάλης Κατρίνης στη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με μοναδικό θέμα τη λειτουργία του ΕΛΓΑ.

Ο Ηλείος βουλευτής ζήτησε την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με βάση τη κλιματική αλλαγή και τα σύγχρονα δεδομένα, ενώ αναφέρθηκε στον πρόσφατο καύσωνα που έπληξε τα ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες σε αρκετές περιοχές της Ηλείας, χωρίς ποτέ ο ΕΛΓΑ να τις εντάξει στις περιπτώσεις που χρήζουν αποζημίωσης.

Επανέφερε το θέμα της αδικίας στην αποζημίωση των ΠΣΕΑ (του 2013 και μετά στη περιοχή των Μακρισίων και Καλυβακίων, ενώ ζήτησε από τον κ. Βορίδη να διερευνήσει αν παρόμοιες ζημιές σε καλλιέργειες αποζημιώνονται διαφορετικά μεταξύ όμορων νομών.

Έθεσε το ζήτημα της επίσπευσης του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων, της ένταξης νέων κινδύνων και της επέκτασης της χρονικής περιόδου κάλυψης, ενώ ζήτησε νέα μέτρα ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών και του ζωικού κεφαλαίου, και την ένταξη της μερικής ή ολικής απώλειας της ηρτημένης παραγωγής και της μειωμένης καρπόδεσης λόγω συνδυασμού λοιπών δυσμενών αιτιών για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα καρποφόρα δέντρα στο στάδιο της ανθοφορίας.

Ο κ. Κατρίνης ζήτησε από τον παριστάμενο κ. Βορίδη να επισπεύσει τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, όπως έχει ανακοινώσει, αλλά και να αποζημιώσει άμεσα τους πατατοπαραγωγούς, καρπουζοπαραγωγούς και παραγωγούς ντομάτας που υφίστανται τις συνέπειες της διαταραχής της αγοράς λόγω covid-19, όπως και άλλους παραγωγούς κηπευτικών που επλήγησαν από την πανδημία και στους οποίους ο κ. Βορίδης δεν αναφέρθηκε στην ομιλία του.

Τέλος ο Ηλείος βουλευτής, αφού τόνισε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην ανασυγκρότηση της χώρας, υπενθύμισε στους βουλευτές της ΝΔ ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο του το 2010 προχώρησε στον εξορθολογισμό του ΕΛΓΑ και τη ρύθμιση των χρεών που κληροδότησε (πάνω από 3 δις) η καταστροφική πενταετία Καραμανλή.

Σήμερα ορθώς ο κ. Βορίδης ενεργοποιεί το νόμο του ΠΑΣΟΚ και ενισχύει τον ΕΛΓΑ με 35 εκατομμύρια, αλλά τότε ΝΔ-Σύριζα ζούσαν τον αντιμνημονιακό τους μύθο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

Όλη η επικαιρότητα