Αποδράσεις Ηλεία

Γρανιτσέικα: Με θέα που μαγεύει!

Ακούστε το άρθρο

Πολύ κοντά στον Πύργο –οδεύοντας προς Κατάκολο- βρίσκονται τα Γρανιτσέικα με περίπου 250 μόνιμους κατοίκους.

Το στοιχείο που εντυπωσιάζει αφού διαβείς τα σοκάκια του χωριού και φτάσεις στο πιο ψηλό του σημείο, στο προαύλιο του ναού του Αγίου Γεωργίου, δεν είναι άλλο από την άπλετη θέα 360 μοιρών… αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε και να μην περιμένετε το καλοκαίρι που –έτσι κι αλλιώς- τα Γρανιτσείκα έχουν αυξημένη κίνηση αφού τα καταστήματα με τα υπέροχα εδέσματα στην κεντρική πλατεία αποτελούν πόλο έλξης για τους κάτοικους –κυρίως- του Πύργου και τους παραθεριστές

Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό ιδρύθηκε από κατοίκους της Γρανίτσας Γορτυνίας, οι οποίοι κατοίκησαν στην περιοχή αρχικά ως κτηνοτρόφοι και στη συνέχεια ως εργάτες στα χωράφια με τις σταφίδες της περιοχής αλλά και ως τεχνίτες της πέτρας.

Το 1879 αναφέρεται επίσημα για πρώτη φορά ως ξεχωριστός οικισμός να προσαρτάται στον τότε δήμο Λετρίνων γραμμένος ως Γρανιτσέϊκα. Το 1912 ορίστηκε έδρα της νεοϊδρυθείσας κοινότητας Γρανιτσέϊκων και το 1940 η ονομασία του διορθώθηκε σε Γρανιτσαίικα. Σύμφωνα με το Σχέδιο Καλλικράτης μαζί με το Καβούρι αποτελούν την τοπική κοινότητα Γρανιτσαίικων που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Ιαρδάνου του δήμου Πύργου…

Δείτε photostory:

Τι είπαν οι κάτοικοι

Διονύσιος Τριανταφυλλόπουλος (Πρόεδρος τοπικής Κοινότητας Γρανιτσείκων)

«Η κοινότητα μας βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής Πύργος – Κατάκολο και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 40 μέτρων. Είμαστε ένα ήσυχο χωριό με περίπου 250 μόνιμους κατοίκους.

Εδώ και πολλά χρόνια το πρόβλημα μας είναι ένα και έχει να κάνει με τους κεντρικούς δρόμους του χωριού. Οι περισσότεροι είναι σπασμένοι σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα μας να παθαίνουν ζημιές. Και με την τωρινή και με την προηγούμενη και με την προ-προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν έχει γίνει τίποτα.  Έχουν έρθει έχουν μετρήσει πολλές φορές έχουν κάνει μελέτες λένε αλλά αποτέλεσμα τίποτα. Και –κυρίως- το καλοκαίρι στα Γρανιτσείκα έρχονται πολλοί επισκέπτες και υπάρχει κίνηση και ζωντάνια αφού διαθέτουμε καταστήματα στην κεντρική μας πλατεία που αποτελούν πόλο έλξης.

Πόλο έλξης για τέλεση μυστηρίων αποτελεί και ο ναός του Αγίου Γεωργίου που προσφέρει πανοραμική θέα. Οφείλω να θυμίσω τη συμβολή του π. Γεώργιου Μασούρα –που απεβίωσε πριν μερικούς μήνες- στην αποκατάσταση των ζημιών που είχαν γίνει στο ναό από το σεισμό του 1993.

Στην αγροτική οδοποιία δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο θέμα, όπως και με την αποκομιδή των απορριμμάτων, το νερό μας είναι πεντακάθαρο και η δεξαμενή καθαρίζεται συνεχώς ενώ και ο φωτισμός μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Οι επισκέψεις γιατρού έχουν σταματήσει εδώ κι ένα μήνα περίπου αλλά σε λίγο καιρό θα συνεχιστούν και πάλι μας είπαν.

Όσο για το έργο της παράκαμψης του Αγίου Ιωάννη η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι δεν επηρεάζει την κοινότητα μας.

Αν συμβεί και ο επαναπλημμυρισμός της λίμνης Μουριάς το θέαμα θα είναι μοναδικό από τα Γρανιτσείκα.

Ο κορωνοιός έχει σταθεί αιτία να μην γίνονται και δράσεις από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Γρανιτσεΐκων, “Οι φίλοι του σχολείου”, ενώ μέχρι πριν μερικά χρόνια φιλοξενούσαμε και το Συμπόσιο Φιλοσοφίας».

Βασίλης Καυγάς (Αντιπρόεδρος τοπικής κοινότητας Γρανιτσείκων)

«Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η εσωτερική οδοποιία. Ο κεντρικός δρόμος χρειάζεται ασφαλτόστρωση… αν κάποιος περάσει νύχτα και οδηγεί μηχανάκι θα κινδυνεύσει.

Ελιές, φιστίκι και καλαμπόκι είναι τα προϊόντα που καλλιεργούνται στο χωριό. Γενικά οι καλλιέργειες είναι πεσμένες αφού τα έξοδα είναι πολλά. Μάλιστα φέτος τα περισσότερα φιστίκια έμειναν στις αποθήκες…

Επίσης είχαμε μια παιδική χαρά, τη ξηλώσανε, είπαν θα βάλουν καινούργια κι ακόμα την περιμένουμε… τα παιδάκια δεν έχουν να παίξουν! Υπάρχει χώρος κάτω από την πλατεία να φτιαχτεί μια παιδική χαρά και να μην τρέχουν τα παιδιά ανάμεσα στα τραπέζια στην πλατεία το καλοκαίρι».

Μιχάλης Κρητικός (Επιχειρηματίας στη Μάνη με καταγωγή από τα Γρανιτσείκα)

«Το λοκνταουν μας έφερε στα Γρανιτσείκα όπου ξεκουραζόμαστε και ηρεμούμε ελπίζοντας ότι θα ξανανοίξουν τα μαγαζιά.

Η θέα που υπάρχει είναι μοναδική και ίσως έπρεπε να έχουμε την ονομασία Πανόραμα.

Θεωρώ πως όχι μόνο τα Γρανιτσείκα αλλά γενικά ο τόπος μας και τα παράλια του πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερο. Το χωριό μας χρειάζεται ένα παρκινγκ αυτοκινήτων για τον κόσμο που έρχεται το καλοκαίρι, ίσως και κάποιο κατάστημα ακόμα που θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερο κόσμο και φυσικά… διαφήμιση!».

Σταύρος Τριανταφυλλόπουλος

«Η ανεργία προβληματίζει δεδομένου ότι παλιότερα στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνταν δυο επιχειρήσεις όπως ήταν τα ψυγεία Παπαγιάννη και το εργοστάσιο Κεράμικα που πρόσφεραν θέσεις εργασίας. Ότι γίνεται είναι με τ` αγροτικά όμως κι εκεί μειώνεται ο αριθμός όσων ασχολούνται. Οι ελιές φέτος πήγαν καλά με καλή συγκομιδή και μεροκάματα.

Είμαστε κοντά στον Πύργο και δεν προβληματιζόμαστε με πολλά. Για τα μικρά παιδιά του χωριού, όμως, η έλλειψη παιδικής χαράς αποτελεί πρόβλημα.

Με την πανδημία έχουμε κλειστεί όμως δεν είναι το ίδιο με τις πόλεις αφού έχουμε άπλα στο χωριό. Επίσης όποτε βρέχει ζωντανεύει πάλι και η λίμνη Μουριά και η εικόνα είναι εντυπωσιακή».

Όλη η επικαιρότητα