Ηλεία

Γ. Αντωνόπουλος: Κυνήγι με ίδιες προϋποθέσεις…

Ακούστε το άρθρο

Για τις νέες αλλαγές που φέρνει η ρυθμιστική θήρας 2020-2021 και είναι ελάχιστες στον αριθμό, για τις άδειες των κυνηγών, για το αν έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός τον τομέα αυτό και για τις καταστροφές καλλιεργειών από πληθυσμούς αγριογούρουνων, μίλησε χθες ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Γιάννης Αντωνόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Αντωνόπουλος αρχικά ανέφερε πως η κυνηγετική περίοδος 2020-2021 ξεκινά στις 20 Αυγούστου και λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, με τους κυνηγούς να έχουν ήδη ενημερωθεί για τις ρυθμιστικές αποφάσεις που έχει εκδώσει το υπουργείο σχετικά με τη θήρα. Όπως τόνισε, οι αποφάσεις παραμένουν σχεδόν ίδιες για όλες τις κατηγορίες και οι κυνηγοί θα μπορούν να βγάλουν άδειες από το Σύλλογο είτε από σήμερα είτε από αύριο, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν όσους επιθυμούν να φύγουν εκτός νομού την πρώτη μέρα προσφέροντάς τους θεωρημένες τις άδειές τους μετά από συνεννόηση και με το δασαρχείο.

Για το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Αντωνόπουλος σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απαγόρευση, πέραν του ότι δεν επιτρέπεται συνωστισμός κυνηγών στο ίδιο μέρος. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει κάποιες σκέψεις που υπάρχουν και μιλούν για απαγόρευση μετακίνησης περισσότερων από δυο κυνηγών εντός αμαξιού σε περίπτωση που η κατάσταση με την πανδημία ξεφύγει. Βέβαια, διαβεβαίωσε πως ακόμα και να συνέβαινε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποτελεί πρόβλημα για τους κυνηγούς η κυκλοφορία τους ανά δύο, υποστηρίζοντας πως οποιαδήποτε απόφαση του κράτους θα ακολουθηθεί πιστά.

Άδειες και θηράματα

Όσον αφορά τις άδειες, ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε πως θα κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με μια μικρή αύξηση της τάξεως των 2 ευρώ να ορίζεται από την Ομοσπονδία ως έκτακτη συνδρομή, ενώ και η τελική τιμή από πλευράς συλλόγου θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες. Στο θέμα των θηραμάτων, η ρυθμιστική ορίζει το κυνήγι όπως πέρυσι, με τον κ. Αντωνόπουλο να υποστηρίζει πως υπάρχει ένδειξη για αλλαγές στο μέλλον στα αγριογούρουνα. Συγκεκριμένα, είπε πως εξαιτίας του τεράστιου πληθυσμού αγριογούρουνων, υπάρχουν σκέψεις το κυνήγι τους να επιτρέπεται καθημερινά και όχι μονάχα κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο, από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και 15 Ιανουαρίου. Βέβαια, κάτι τέτοιο αναμένεται να αποφασιστεί στο μέλλον και εφόσον οι ζημιές που προκαλούν έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Καταγγελίες για καταστροφές

Τελευταίο ζήτημα που έθεσε ο κ. Αντωνόπουλος ήταν αυτό για καταστροφές καλλιεργειών από τα αγριογούρουνα, όπου σε πολλές περιπτώσεις επισκέπτονται κοντινές κοινότητες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος λίγο πριν το κλείσιμό του, ήδη υπάρχει επικοινωνία με την Ομοσπονδία και το Δασαρχείο για την περίπτωση παρέμβασης στο ζήτημα με την καθιέρωση κυνηγιού σε καθημερινή βάση.

Οι απαγορεύσεις της νέας χρονιάς

Δίχως πολλές τροποποιήσεις η φετινή ρυθμιστική διάταξη θήρας που εξέδωσε το Δασαρχείο Πύργου για τα όρια του. Ωστόσο, αξίζει να δοθεί έμφαση στις απαγορεύσεις που επιβάλλει. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται το κυνήγι Μπεκάτσας στο καρτέρι πρωί και βράδυ, καθώς και το κυνήγι στους αρχαιολογικούς χώρους Ολυµπίας, Κοίτης Αλφειού, Άσπρα Σπίτια, Αγίου Ανδρέα Κατακόλου, Καυκανίας, Φλόκα και Λούβρου. Απαγορεύσεις θα υπάρξουν σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων µέτρων από τις ακτές, στα µόνιµα καταφύγια άγριας ζωής και σε όλες τις περιοχές που ισχύουν ειδικοί περιορισµοί θήρας, ενώ δεν επιτρέπεται και η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων εκτός εκείνων που προέρχονται από εκτροφεία (∆ηµόσια ή Ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφ’ όσον έχουν τηρηθεί οι νόµιµες διαδικασίες απόκτησής του. Ακόμα, δεν επιτρέπεται το κυνήγι για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην παρούσα σύµφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 2,3 και 4 της Οδηγίας 79/409 ΕΟΚ και το κυνήγι στις καµένες εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν δασικές απαγορευτικές διατάξεις κυνηγίου.

Επιπρόσθετα, περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου από 15 Σεπτεμβρίου µέχρι 20 Ιανουαρίου 2021 σε τρεις ηµέρες ανά εβδοµάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή µόνο τις ηµέρες που επιτρέπεται το κυνήγι Λαγού και Αγριόχοιρου. Όσον αφορά το κυνήγι του Λαγού αυτό επιτρέπεται από 15 Σεπτεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου και μόνο κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή και του Αγριόχοιρου από 15 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου σε οµάδες µέχρι δέκα κυνηγών και µε δικαίωµα θήρευσης χωρίς περιορισµό στο όριο κάρπωσης ανά οµάδα και έξοδο µόνο κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι του νεαρού που φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώµα του καθώς και των χοιροµητέρων. Επιτρεπτό είναι το κυνήγι Αλεπούς και Πετροκούναβου από 15 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου µε χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου χωρίς σκύλο δίωξης µόνο στους νοµούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί αρουραιόπληκτοι καθώς επίσης και στις ζώνες διάβασης, από 20 Αυγούστου έως 14 Σεπτεμβρίου το κυνήγι της αλεπούς χωρίς σκύλο στις Π.Ε. που διενεργείται πρόγραµµα εµβολιασµών από αέρος για τη λύσσα.

∆ιευκρινίζεται ότι η χρησιµοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι Αλεπούς και Πετροκούναβου θα γίνεται µόνο Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή από 15 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου, δηλαδή τις ηµέρες που επιτρέπεται το κυνήγι Λαγού και Αγριόχοιρου. Τέλος, απαγορεύεται στις επαναληπτικές καραµπίνες να φέρουν περισσότερα από τρία συνολικά φυσίγγια, από τα οποία το ένα στη θαλάµη και τα δύο στην αποθήκη, ενώ κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού,  µπεκάτσας και ορτυκιού οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορµό του σώµατός τους ένδυµα φωσφορίζοντος χρώµατος πορτοκαλί, ορατό από κάθε οπτική πλευρά προς αποφυγή ατυχηµάτων.

Όλη η επικαιρότητα