Γ Εθνική

Γ’ Εθνική: Η εικόνα της επόμενης σεζόν με 6 ομίλους… το πολύ!

Ακούστε το άρθρο

Νέα εικόνα θα έχει η Γ’ Εθνική την επόμενη περίοδο, καθώς οι εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζουν την εθνική ερασιτεχνική κατηγορία για μια ακόμη χρονιά.

Αυτή τη φορά η ΕΠΟ, ωστόσο, δεν θα κάνει όσα έκανε το περασμένο καλοκαίρι, προσπαθώντας να διορθωσει τις… αδικίες που προέκυψαν από την πρόωρη διακοπή των πρωταθλημάτων. Φέτος, θα κινηθεί στην κατεύθυνση της μείωσης των ομάδων και των ομίλων, δημιουργώντας μια Γ’ Εθνική με λιγότερες ομάδες.
Εξάλλου, αυτή είναι η κατεύθυνση που έδωσαν FIFA και UEFA στην Ομοσπονδία, δείχνοντας τον δρόμο για μείωση των ομάδων.

Φέτος, η Γ’ Εθνική είχε 136 ομάδες, έστω κι αν τέσσερις αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στην επανέναρξη του πρωταθλήματος. Με την οριστικοποίηση της μη συνέχισης των τοπικών πρωταθλημάτων λόγω της πανδημίας, η ΕΠΟ άρπαξε την ευκαιρία να μειώσει τις ομάδες στην κατηγορία, μιας και δεν θα προβιβαστούν οι 53+3 πρωταθλήτριες των ΕΠΣ στη Γ’ Εθνική.

Αντίθετα, θα υποβιβαστούν κανονικά όσες ομάδες προβλέπεται στην προκήρυξη από κάθε όμιλο. Δηλαδή, θα επιστρέψουν στα τοπικά πρωταθλήματα 51 ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων που δεν συμμετέχουν στην επανέναρξη.
Αναφορικά με τον προβιβασμό στη Football League, ισχύει ότι προβλέπεται στην προκήρυξη, δηλαδή θα ανέβουν 4 ομάδες, που θα προκύψουν από τα μπαράζ των πρωταθλητών. Αντίστοιχα, θα υποβιβαστούν 4 ομάδες από τη Football League.

Συνεπώς, η Γ’ Εθνική της νέας σεζόν θα απαρτίζεται από 85 ομάδες, εκτός αν κι άλλες επαγγελματικές ομάδες εκούσια επιλέξουν να αγωνιστούν στην εθνική ερασιτεχνική κατηγορία.

Οι 85 ομάδες θα χωριστούν σε πέντε ή έξι ομίλους, με γεωγραφικά κριτήρια.

Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, δεν θα υπάρχει τη νέα σεζόν κρητικός όμιλος, όπως υπήρχε τα τελευταία δύο χρόνια.

Για να διατηρηθεί αυτή η μορφή στη Γ’ Εθνική, με 5- 6 ομίλους, τότε αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στην άνοδο των 53+3 πρωταθλητών των ΕΠΣ, πιθανώς με τη διεξαγωγή αγώνων μπαράζ ανόδου, προκειμένου να προβιβάζονται οι μισές ομάδες. Κάτι ανάλογο εξάλλου έχει γίνει και στο παρελθόν.

Οι τελικές αποφάσεις για τη Γ’ Εθνική αναμένεται να ληφθούν μέσα στον Ιούνιο και να επικυρωθούν στην ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ.

Όλη η επικαιρότητα