Ηλεία

Γ. Λυμπέρης: «Έχουμε πλέον ρόλο στην κατάρτιση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

Ακούστε το άρθρο

Όλοι στο Δήμο Ήλιδας, αντιλαμβάνονται τον αγώνα μας και είμαι σίγουρος πως στο «τέλος του δρόμου» θα έχουν υλοποιηθεί όλες οι εξαγγελίες μας” δήλωσε ο Δήμαρχος Ήλιδας. 

Την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, να προχωρήσει στη διαμόρφωση μίας ισχυρής συμμαχίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και του Πανεπιστημίου Πατρών, με στόχο την στήριξη των τμημάτων που λειτουργούν σε νομούς εκτός της Πάτρας, χαιρέτισε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που ο κ. Λυμπέρης, παραχώρησε στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ηλείας, επεσήμανε πως με τη σύστασή της η επιτροπή που θα αποτελείται από τον κ Φαρμάκη και τους Δημάρχους των πέντε Δήμων όπου λειτουργούν τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στις αποφάσεις που λαμβάνονται και να ρόλο στην κατάρτιση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Αναφορικά τη σχολή Γεωπονίας της Αμαλιάδας, ο κ. Λυμπέρης, ανέφερε πως πρωταρχικός του στόχος είναι να πλαισιωθεί με ακόμα ένα τμήμα που θα ισχυροποιήσει την παρουσία του στην περιοχή και ουσιαστικά θα μετατραπεί σε campus. Συμπλήρωσε δε πως ήδη έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες, προκειμένου να βρεθούν οι χρηματοδοτήσεις ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της Β΄ φάσης των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Σημειώνεται πως στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και είχε ως πρώτο θέμα τη σχέση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία και τη διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής, ο κ. Φαρμάκης πήρε σαφή θέση υπέρ της εξακτίνωσης του Πανεπιστημίου και υπό την έννοια αυτή όχι μόνο να μην κλείσουν αλλά να στηριχθούν τα τμήματα σε οποιαδήποτε πόλη της Περιφέρειας καθώς επίσης σε Πύργο και Αμαλιάδα.

Πρότεινε τη διαμόρφωση μίας συμμαχίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού της Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών, που θα λάβει συγκεκριμένο σχήμα και μορφή. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χ. Μπούρας και ο Αντιπρύτανης, Π. Δημόπουλος, οι δήμαρχοι, Κ. Λύρος (Ι.Π. Μεσολογγίου), Π. Αντωνακόπουλος (Πύργου), Γ. Παπαναστασίου (Αγρινίου), Γ. Λυμπέρης (Ήλιδας) και Δ. Καλογερόπουλος (Αιγιάλειας), καθώς και ο Αντιδήμαρχος Πατρέων, Ν. Ασπράγκαθος

«Θα παλέψουμε για την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

Ξεκινώντας τη συνέντευξή του ο κ. Λυμπέρης, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, επεσήμανε : «Για μένα το ότι οι Δήμοι μαζί με την Περιφέρεια θα παλέψουμε για την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον τόπο μας είναι πολύ σημαντικό. Η τοπική αυτοδιοίκηση πλέον, έχει λόγο. Η πρωτοβουλία που πήρε ο Περιφερειάρχης, να βρεθούμε οι πέντε Δήμαρχοι που εκτός Πάτρας, έχουν τμήμα του Πανεπιστημίου, είναι στη σωστή βάση. Η απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή με μέλη τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, ούτως ώστε να συντονιστούμε και να αποφασίσουμε για τον Ακαδημαϊκό Χάρτη της Περιφέρειας. Να προλάβουμε και να μην … ξαφνιαστούμε από τους νομοθέτες που καθορίζουν τις τύχες μας χωρίς όμως τη δική μας θετική ή αρνητική θέση».

Μετά τη σύσταση της επιτροπής από τον περιφερειάρχη και με βάση τον οδικό χάρτη που θα καταρτιστεί, θα υλοποιηθούν και οι πρώτες κινήσεις και όπως ανέφερε ο κ. Λυμπέρης : «Δεν χρειάζονται αντεγκλήσεις μεταξύ των δημάρχων γιατί στο τέλος θα μας καταργήσουν όλους. Το σίγουρο είναι ότι θα κάνουμε ρεαλιστικά βήματα. Να έρθει ακόμα ένα τμήμα στην Αμαλιάδα για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το campus. Ψάχνουμε τώρα να βρούμε χρήματα για να υλοποιήσουμε τη Β’ φάση των κτιριακών υποδομών της Αμαλιάδας. Υπήρχαν τα χρήματα αλλά ο προκάτοχός μου «αγρόν ηγόραζε» … πάλευε 5 χρόνια για να προχωρήσει μια προγραμματική σύμβαση με το ΑΕΙ. Έχασε τα χρήματα και τώρα ψάχνουμε από την αρχή».

Το τμήμα της Αμαλιάδας, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος, «ήταν το μοναδικό σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, τμήμα ΤΕΙ Γεωπονίας με τρεις κατευθύνσεις. Μετά τις γνωστές περιπέτειες του περασμένου έτους και το … περίφημο νομοθέτημα του κυρίου Γαβρόγλου, έφτασε να μείνει ένα ορφανό τμήμα. Φτάσαμε σήμερα, το τμήμα της Αμαλιάδας, να διαθέτει τον κρίσιμο αριθμό των 8 μελών ΔΕΠ κάτι που συνιστά ένα τμήμα που εκλέγει και πρόεδρο. Λόγω όμως της αλληλοεπικάλυψης με το τμήμα του Μεσολογγίου και της απόφασης η Σχολή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών να μεταφερθεί στην Αιτωλοακαρνανία, το δικό μας τμήμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ύπαρξης».

«Δεν με ενδιαφέρουν οι θέσεις και τα … ψηλά καπέλα!»

Μιλώντας για τις προσπάθειες που κάνει προκειμένου ο Δήμος Ήλιδας να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και βέβαια να καλυτερεύσει η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής ο κ Λυμπέρης είπε : «Όλα αυτά τα χρόνια που εκλέγομαι, έχω αποδείξει πως δεν με ενδιαφέρουν οι θέσεις και τα … ψηλά καπέλα. Αντίθετα, όλες τις φορές που έβγαινα νικητής από μια εκλογική αναμέτρηση, ένιωθα πως οι ευθύνες που επωμιζόμουν, απέναντι στον τόπο που όλοι ζούμε και τους κατοίκους αυτού του Δήμου, ήταν βαρύτερες. Είμαι εδώ –κάτι που για μένα είναι αυτονόητο, αντίθετα με μερικούς άλλους – όχι γιατί έψαξα να βρω δουλειά. Όλοι γνωρίζουν πως είχα παλέψει και είχα πετύχει σε αυτό που έκανα. Είμαι εδώ για να υπηρετώ τους ανθρώπους. Να υπηρετώ τα συμφέροντα τους τα οποία περνούν και μέσα από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας και βέβαια τη σχολή». Το σχηματικό που είπαμε πως μέσα σε 100 μέρες θα παλέψουμε για το νοσοκομείο της σχολή ΑΕΙ και γενικά θέματα που αφορούν την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων του Δήμου Ήλιδας, βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλοι αντιλαμβάνονται τον αγώνα μας και είμαι σίγουρος πως στο «τέλος του δρόμου» θα έχουν υλοποιηθεί όλες οι εξαγγελίες μας».

Όλη η επικαιρότητα