Ηλεία

Γ. Λυμπέρης «Θα το ξανάκανα και ας με έβαζαν σε αργία»

Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΔΑΣ Γ. ΛΥΜΠΕΡΗΣ

Ότι εάν καλούνταν να αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση που θα τον έθετε σε κίνδυνο αργίας και πάλι θα το έπραττε, ξεκαθάρισε κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος για μέχρι τις 29 Αυγτούστου τελεί υπό αργία από τα καθήκοντά του.

Ο κ. Λυμπέρης παραχώρησε την συνέντευξη Τύπου στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας, έχοντας δίπλα του τον αντδήμαρχο Ήλιδας κ. Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος για τον διάστημα της αργίας, τελεί χρέη δημάρχου.

«Πολύς κόσμος έχει ακούσει, πολλά έχουν γραφτεί, πολύς θόρυβος έχει γίνει. Για τον περισσότερο κόσμο όμως, που δεν έχει ακούσει, αργία σημαίνει ότι δεν ασκείς τα καθήκοντά σου για κάποιο χρονικό διάστημα. Εν’ προκειμένω, για έναν μήνα.

Είναι μια ποινή προς τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης η αργία. Υπάρχουν κι άλλες, πιο σοβαρές ποινές. Και η ποινή αυτή δίδεται για διάφορους λόγους. Οι «φίλοι», οι άσπονδοι φίλοι μου, πιθανόν να έγραψαν και να διέδωσαν ότι πρόκειται περί εγκλήματος.

Οι κανονικοί φίλοι μου, χωρίς εισαγωγικά, που τους ενδιέφερε το θέμα, και είδαν ότι αυτό έγινε γιατί δεν έβαλα ποινή σε κάποιον υπάλληλο μου παλιά, αυτές τις 4 – 5 μέρες που δίνουν όλοι συγχαρητήρια, ότι καλά έκανα. Χωρίς ακριβώς να ξέρουν τι έχει συμβεί.

Σήμερα λοιπόν είναι η ευκαιρία να μάθουν και οι κανονικοί φίλοι μου χωρίς εισαγωγικά τι έχει συμβεί…», είπε ο κ. Λυμπέρης.

Καλοθελητές…

Ο δήμαρχος Ήλιδας ανέφερε ότι η  αργία αυτή, έρχεται 20 χρόνια πίσω: το 1999- 2000:  «Δηλαδή, η Δικαιοσύνη, τα Πειθαρχικά και τα υπόλοιπα, κινούνται… με ταχύτατους ρυθμούς. Μέσα σε 20 χρόνια τα «έφερε» να εκτελεστεί ένας μήνας αργία.

Ο τότε ταμίας του δήμου Αμαλιάδας, όπου εγώ είχα πρωτοβγεί δήμαρχος, είχε εμπλακεί σε οικονομικό σκάνδαλο, μαζί με τον τότε δήμαρχο.

Εκλήθη οικονομικός επιθεωρητής, έκανε εκθέσεις και σε μια δεκαετία μέσα έγινε το Δικαστήριο, στο οποίο καταδικάστηκε.

Όταν καταδικάστηκε, εγώ ως δήμαρχος, πειθαρχικός προϊστάμενος, τον έθεσα σε αργία από τα καθήκοντά του. Μέχρι να γίνει η έφεση, να τελεσιδικήσει κλπ.

Στο μεσοδιάστημα, από το 2010 μέχρι το 2017, που έγινε το Πενταμελές Εφετείο, μου ζήτησε ο άνθρωπος αυτός να του υπογράψω χαρτί σύνταξης. Αυτό δεν επιτρέπεται, άμα κάποιος είναι σε αργία και κινδυνεύει να παυθεί από τον δημόσιο τομέα να του δώσει χαρτί ο προϊστάμενος του, ο δήμαρχος δηλαδή για να πάρει σύνταξη.

Εγώ το υπέγραψα στο τέλος το χαρτί αυτό. Γιατί ο άνθρωπος αυτός ήταν βαριά άρρωστος. Και δεν κατάφερε να πάρει σύνταξη. Ούτε καν, πήγε να πάρει σύνταξη.

Το 2015 – 2016, κάποιοι καλοθελητές, έδωσαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ότι εγώ δεν είχα τιμωρήσει τον τότε υπάλληλο και μάλιστα του είχα υπογράψει και χαρτί να πάρει σύνταξη».

«Δεν το δεχόμουν, προσέφυγα…»

Συνεχίζοντας επεσήμανε: Πήγα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο στην Πάτρα και τους είπα αυτά που σας λέω και σήμερα. Ο πρόεδρος είπε δεν έπρεπε να γίνει αυτό γιατί είμαι έμπειρος δήμαρχος, λέγοντας να μου βάλουν 6 μήνες ποινή αργίας. Τότε δημοτικός σύμβουλος ήμουν θα μπορούσα να κάνω τότε και αυτή την αργία. Επειδή όμως και στους πιο σκληρούς νομοθέτες και πολιτείες που έχουν και θανατικές ποινές, τους ανθρώπους που πάνε στην ηλεκτρική καρέκλα τους ρωτάνε για μια τελευταία επιθυμία, του είπα ότι δεν δέχομαι την αργία αυτή. Μετά είπε για έναν μήνα και είπα ούτε για έναν μήνα.

Και έκανα το 2016 προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκδικάστηκε το 2018 και πριν 1- 1,5 μήνα ήρθε η απόφαση του ΣτΕ ότι απορρίπτεται η ένστασή μου και θα κάνω έναν μήνα αργία…»

Με αυτά τα δεδομένα, πάλι αν μου τύχει τέτοια περίπτωση το ίδιο θα κάνω και ας με ξαναβάλουν έναν μήνα και όσους μήνες αργία θέλουν. Το θέμα μου δεν είναι αυτό, αλλά είναι να υπάρξει όσο γίνεται κράτος δικαίου, να υπάρξει όσο γίνεται κράτος δημοκρατίας. Για αυτό παλεύω να γίνει με αποκέντρωση, με τοπικές εξουσίες, με δικαιοσύνη για όλους».

«Αυτά είναι ψηλά και αμελητέα…»

Ο κ. Λυμπέρης είπε ότι όλα αυτά δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία μπροστά στην κρίση που ήρθε μετά από μια άλλη κρίση και έχει επηρεάσει καταλυτικά τις ζωές των πολιτών, οι οποίοι ζουν πραγματικά δύσκολες μέρες.

«Αυτά είναι τα ψιλά και εν πολλοίς αμελητέα για τα γενικά τεκταινόμενα, τα οποία είναι βαριά κι ασήκωτα… Και εννοώ την κρίση που ήρθε πάνω σε μία άλλη κρίση που ζήσαμε επί μια δεκαετία και φυσικά μιλάω για κρίση όχι πολιτικάντικα, με συνθήματα του τύπου «Μένουμε Σπίτι». Το λέω για τους απλούς ανθρώπους του λαού, για τους ανθρώπους που μοχθούν να παράγουν, αλλά καταστρέφονται, το λέω για τον κόσμο της ανέχειας, της καθημερινότητας, για τον οποίο δυστυχώς λόγω του καθεστώτος της χώρας, οι τοπικές εξουσίες λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν. Εμείς θα παλέψουμε όπως όλα τα χρόνια.

Εννοείται ότι δεν θα κωλώσουμε σε καμία δυσκολία όσο μεγάλη και να είναι, θα είμαστε απόλυτοι και σαφείς σε ότι αφορά την πανδημία και την εξάπλωσή της, γιατί ως γιατρός ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινη ζωή πέρα και πάνω από τα οποιαδήποτε οικονομικά προβλήματα του καθενός. Π.χ. οι επαγγελματίες της εστίασης και των κλαμπ έχουν πάθει καταστροφή, όμως αν υπάρξουν 5, 10, 20, 100 κρούσματα και πεθάνει άνθρωπος αυτή θα είναι μεγαλύτερη καταστροφή και το λέω σε όλους τους φίλους μου και το είπα από την πρώτη στιγμή, όταν αν θυμάστε το Μάρτιο τόνισα πως αναβάλλονται όλα και κάποιοι τότε είχαν αμφιβολίες. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν κάποιοι που είναι συνομωσιολόγοι εκ φύσεως, κάποιοι που λένε πως όλα γίνονται για οικονομικούς λόγους…

Δεν είναι έτσι, υπάρχει πραγματικά ιός, έχει αποδειχτεί αυτό, είναι θανατηφόρος, χτυπάει όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν πάρα πολύ. Επομένως οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε -εάν δεν θέλουμε τον εαυτό μας- τον διπλανό μας, τον πατέρα μας, τη μάνα μας, τον παππού μας, τη γιαγιά μας, τον γείτονά μας, τον συμπολίτη μας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα προχωρήσουμε, θα ελπίσουμε να υπάρξει ένα εμβόλια για να γυρίσει η κανονικότητα και να μπορέσει να πάρει ανάσες ο κόσμος και σε ότι μας αφορά, με τα λίγα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτουμε από τον νόμο, θα προσπαθήσουμε να ανακουφίσουμε και οικονομικά τους συμπολίτες μας σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και όλα τα στρώματα».

Β. Παπαδόπουλος: «Συνεχίζεται η πολιτική που έχει χαραχτεί»

Στην συνέχεια μίλησε ο κ. Β. Παπαδόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο προγραμματισμός, το πρόγραμμα και το έργο της δημοτικής αρχής, συνεχίζονται απρόσκοπτα:

«Ασκώ χρέη Δημάρχου για το διάστημα της «ποινής» που επεβλήθη. Ότι προβλέπει ο νόμος, αυτό έγινε, δηλαδή να μην υπάρχει κενό εξουσίας. Η πολιτική που έχει χαραχτεί από τη δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιάννη Λυμπέρη συνεχίζεται, ο Δήμαρχος είναι εδώ, είναι στο πλευρό μας. Μαζί με τους υπόλοιπους Αντιδημάρχους θα συνεχίσουμε και αυτό το διάστημα τη δουλειά μας, για να εξυπηρετούνται οι δημότες και να μην υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα. Ο Δήμαρχος είναι παρών, δεν έχει πάει στις… Μπαχάμες για διακοπές! Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι μεγάλα, οι εποχές είναι δύσκολες, εμείς όμως θα συνεχίσουμε να προγραμματίζουμε, ώστε να είμαστε έτοιμοι στις προσκλήσεις που θα ανοιχτούν από το «Αντώνης Τρίτσης» και από άλλα προγράμματα, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να υλοποιήσουμε όσα έχουμε υποσχεθεί και όσα έχει σχεδιάσει ο Δήμαρχος με τους συνεργάτες του.

Τέλος, όσον αφορά κάποια σχόλια που έγιναν του τύπου «κρατάμε επτασφράγιστο μυστικό», θέλω να τονίσω πως δεν ήταν κάτι κρυφό, ήταν κάτι που θα γινόταν και βλέπετε πως ο Δήμαρχος μίλησε για όλα. Εμείς δε μπορούμε να ακολουθήσουμε τους ευσεβείς πόθους του καθένα που παρουσιάζει πως η δημοτική αρχή είναι ένα… μπάχαλο. Η δημοτική αρχή δεν είναι καθόλου μπάχαλο, η ενότητα είναι δεδομένη και αρραγής και πορεύεται για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της που έχει εγκριθεί από την πλειοψηφία του λαού της Δήμου Ήλιδας».

Όλη η επικαιρότητα