Ηλεία

Γ. Τελώνης: Ζητά από Χαρδαλιά άμεση παρέμβαση για το Ποτόκι

Ακούστε το άρθρο

Με έγγραφό του ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Γεώργιος Τελώνης αναφερόμενος στον χώρο που λειτουργούσε ως δεματοποιητής απορριμμάτων στην περιοχή Ποτόκι του δήμου Πύργου, μιλά για… υγειονομική «βόμβα» στον Αλφειό ποταμό.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ζητά επίσης να βρεθεί η φόρμουλα για τάχιστη τακτοποίηση του θέματος… Σημειώνεται ότι το έγγραφο έχει ως αποδέκτες τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, ενώ κοινοποιείται και προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριο Φαρμάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο και τον δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο.

Πιο συγκεκριμένα το περιεχόμενο του εγγράφου:

«Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, Αξιότιμε κύριε Γενικέ, Με αφορμή το επίκαιρο και ιδιαίτερα αφυπνιστικό, ελπίζω, δημοσίευμα του ΑΠΕ το οποίο αναδημοσίευσε η εφημερίδα Ναυτεμπορική, το οποίο επαναφέρει στην επιφάνεια ένα σοβαρό πρόβλημα, με απρόβλεπτες και πιθανά ανεξέλεγκτες διαστάσεις, θα ήθελα να ζητήσω την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση του πολύ σοβαρού θέματος.

Πρόκειται κυριολεκτικά για μια διαρκή υγειονομική «βόμβα» στα θεμέλια της ευρύτερης περιοχής του Πύργου, μια «βόμβα» που πρέπει πάση θυσία να απενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Είμαι σίγουρος πως αντιλαμβάνεστε τι ακριβώς σημαίνει ένα πακέτο 100.000 δεμάτων στερεών απορριμμάτων δίπλα στον Αλφειό ποταμό. Είμαι βέβαιος πως αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλος και διαρκής είναι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Σε περίπτωση μιας έντονης και ακραίας βροχόπτωσης, ανάλογης ή και μικρότερης έντασης από την πρόσφατη θανατηφόρο βροχόπτωση στην Εύβοια, οι συνέπειες στον Πύργο θα είναι πιθανά ανυπολόγιστες.

Είμαι υποχρεωμένος να σας κρούσω τον κώδωνα και να σας ζητήσω να προβείτε σε κάθε ενέργεια που απαιτείται για την απομάκρυνση και ασφαλή τοποθέτηση του εκρηκτικού αυτού πακέτου απορριμμάτων σε χώρο που θα κρίνουν πρόσφορο οι αρμόδιες αρχές και φυσικά επιστημονικοί – υγειονομικοί φορείς.

Εκτιμώ ότι πρέπει, σε συνεργασία με τους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται, να βρείτε τη φόρμουλα για τάχιστη τακτοποίηση του θέματος, πριν συμβεί κάτι και αποδειχθεί μοιραίο. Θα είμαστε στη διάθεσή σας για ότι χρειαστείτε και στο οποίο μπορώ να συνεισφέρω».

Με δήλωσή του ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος τονίζει πως «Το έγγραφο του κ. Τελώνη αποτελεί αναγνώριση του Περιβαλλοντικού προβλήματος από την Πολιτεία. Εμείς ετοιμάζουμε μελέτη αναζήτησης του θεωρητικού μοντέλου λύσης του προβλήματος κι όπως έχω ξαναδηλώσει θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να επιλυθεί».

Όλη η επικαιρότητα