Ηλεία

Δάφνη Ηλείας: Η φωτιά πέρασε από το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο

Ακούστε το άρθρο

Ζημιές υπέστησαν μέρος των εγκαταστάσεων του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου στην Δάφνη του δήμου Ήλιδας από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες.

Η φωτιά προκάλεσε ζημιές στα κιόσκια του χώρου.

Σε δήλωσή της στο patrisnews.com, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Κόλλια ανέφερε τα εξής:

«Οι φυλακές ήταν συνέχεια χθες εκεί στην περιοχή και είχαν συνεχής ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς όσο μπορούσαν και όταν αποχώρησαν τα μέσα πήγαν και είδαν τον χώρο, θέλω να σας πω ότι η φωτιά δεν έχει περιέλθει μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, έχει φτάσει στην περίφραξη, στα όρια του χώρου.

Η ζημιά που έγινε στο στέγαστρο δεν έχει γίνει από τη φωτιά, φυσικά από τη φωτιά έγινε αλλά όχι επειδή πέρασε από κει, από τη θερμική καταπόνηση υπήρξε αυτή η φθορά σε ένα από τα τρία στέγαστρα, αυτό αποδεικνύεται με φωτογραφίες, με τα πάντα.

Η φωτιά δεν έχει κάψει τάφους, εξάλλου δεν μπορούν να  καούνε διότι δεν είναι πέτρινοι, δεν είναι όπως οι Μυκήνες, καμία σχέση, είναι ένα νεκροταφείο όπως και πολλά άλλα μυκηναϊκά όχι της σημασίας φυσικά των Μυκηνών,  το οποίο είναι μέσα σε έναν αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται εντός δάσος το οποίο καιγόταν και πιστεύω ότι έγινε πολύ καλή δουλειά τους εργάτες μας, ήταν πολύ καλά αποψιλωμένος ο χώρος και για αυτό δεν μπήκε μέσα ουσιαστικά στον πυρήνα του χώρου, φυσικά μια πολύ μεγάλη φωτιά κάνει και κάποιες ζημιές στον λοιπό εξοπλισμό, περίφραξη δηλαδή που κάποια στιγμή θα αντικατασταθεί και θα επιδιορθώσουμε το ένα από τα τρία στέγαστρα που έπαθε αυτή τη ζημιά, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.»

Καμία φθορά λέει το ΥΠΠΟΑ

Για μικρή φθορά, από το θερμικό φορτίο, μιλάει το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, από αρχαιολόγους και αρχαιοφύλακες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας στο νεκροταφείο μυκηναϊκών χρόνων στην Τ.Κ Δάφνης του Δήμου Ήλιδας, διαπιστώθηκε ότι η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή, σταμάτησε στα όρια της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος λόγω και της συστηματικής αποψίλωσης που είχε γίνει την προηγούμενη περίοδο δεν υπέστη καμία φθορά.

Να σημειωθεί ότι το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο της Δάφνης, βρίσκεται στη θέση “Λακκαθέλα”, βορειοανατολικά της σημερινής κοινότητας. Πρόκειται για νεκροταφείο με δώδεκα συνολικά θαλαμωτούς τάφους που αναπτύσσονται σε δύο συστάδες στο ψηλότερο σημείο της πλαγιάς λόφου.

Οι τάφοι που χρονολογούνται στην ΥΕ ΙΙΙ περιόδο (1380 – 1100 π.Χ), βρέθηκαν ασύλητοι και απέδωσαν πλούσια ευρήματα σε κεραμική, οπλισμό και κοσμήματα από ημιπολύτιμους λίθους και υαλόμαζα.

Δείτε επιπλέον εικόνες μέσα από τον φακό του γιατρού Βαγγέλη Δημητρόπουλου:

Όλη η επικαιρότητα