Ηλεία Πολιτική

Δήλωση Αυγερινοπούλου για την αποκατάσταση της λίμνης Μουριάς Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Κατά την Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, η οποία άνοιξε τον φάκελο για την διαχείριση των λιμνών στην Ελλάδα, η Δρ. Αυγερινοπούλου δήλωσε ότι η αποκατάσταση των αποξηραμένων λιμνών της χώρας θα πρέπει να αποτελέσει ειδικότερο αντικείμενο συζήτησης της Υποεπιτροπής.

Σημείωσε ότι αξίζει να διερευνηθεί η δυνατότητα για τον επαναπλημμυρισμό αποξηραμένων λιμνών από ανθρωπογενή αίτια και έφερε ως πρώτο παράδειγμα τον επαναπλημμυρισμό τμήματος της λίμνης Μουριάς στον Δήμο Πύργου Ηλείας για την οποία υπάρχει ήδη προηγούμενο πιλοτικό πρόγραμμα επαναξιοποίησης και αποκατάστασης, καθώς και ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με αξιολόγηση του ΟΗΕ τα δύο τρίτα των υγροτόπων έχουν καταστραφεί παγκοσμίως. Αυτή η αναλογία αντιστοιχεί και στον Ν. Ηλείας όπου δύο από τις τρεις λίμνες του αποξηράνθηκαν, η λίμνη Αγουλινίτσας και η λίμνη Μουριάς. Οφείλουμε στις επόμενες γενιές, προς όφελος της αποκατάστασης της οικολογικής ισορροπίας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, να αποκαταστήσουμε τα οικοσυστήματά μας. Ο επαναπλημυρισμός της λίμνης Μουριάς θα πρέπει να είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα.

Όλη η επικαιρότητα