Πολιτική

Δήλωση Αυγερινοπούλου για την κύρωση των δύο συμφωνιών για τον καθορισμό των ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα με την Αίγυπτο και την Ιταλία

Ακούστε το άρθρο

 «Ιστορικά σημαντικές για τη χώρα μαςείναι οι δύο συμφωνίες για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) αφενός με την Αίγυπτο και αφετέρου με την Ιταλία που ψηφίζονται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο..

Έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα θα ασκήσει άμεσα τα κυριαρχικά δικαιώματά της που στηρίζονται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα στις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (UNCLOS) και επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια.

Η Ελληνική ζώνη κυριαρχικών δικαιωμάτων αυξάνεται σχεδόν κατά 38.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά με τον πλέον σαφή τρόπο ότι τα νησιά διαθέτουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπόδειγμα ενεργούς διπλωματίας, καθώς, αν και τόσα χρόνια υπήρχε σχετική προεργασία και συζητήσεις, κανείς δεν είχε προβεί, πράγματι, στον καθορισμό και την ανακήρυξη αυτών των θαλασσίων ζωνών».

Όλη η επικαιρότητα