Ηλεία

Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων: Αρνητικοί οι κάτοικοι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών

Ακούστε το άρθρο

Η μελέτη αφορά κυρίως την τοποθέτηση 2 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Ματεσίου

Αρνητικοί είναι οι κάτοικοι στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Ανδρίτσαινας και στις γύρω κοινότητες, στο ενδεχόμενο να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στην περιοχή τους.

Όπως τονίζουν, μία τέτοια ενέργεια θα καταστρέψει το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και θα προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στον τουρισμό της περιοχής, αφού σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρίας που θέλει να τοποθετήσει τις ανεμογεννήτριες, αυτές θα είναι ορατές από τον Επικούριο Απόλλωνα και από άλλες περιοχές οι οποίες έχουν έντονη τουριστική κίνηση, πριν φυσικά κλείσουν όλα λόγω του κορωνοϊού.

Πρόσφατα ο δήμαρχος κος Σάκης Μπαλιούκος ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει φτάσει στον Δήμο καμία μελέτη για αυτό το έργο, κάτι φυσικό αφού δεν υπάρχει σχετική μελέτη ούτε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Να σημειωθεί εδώ ότι το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας που θέλει να εγκαταστήσει τις 72 ανεμογεννήτριες, δεν αφορά ιδιαίτερα τον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, αφού σύμφωνα με την μελέτη, είναι να τοποθετηθούν μόνο δύο ανεμογεννήτριες στην περιοχή Μάτεσι, όμως πολύ δύσκολα θα το δεχτούν αυτό οι κάτοικοι της περιοχής, ακόμα κι αν υπάρχουν σημαντικά ανταποδοτικά τέλη.

Όμως από τη στιγμή που ακόμη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και στο δήμο δεν έχει φτάσει η μελέτη για αυτό το έργο, από τον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων δεν θέλουν να πάρουν κάποια επίσημη θέση και απλά περιμένουν να δουν τις εξελίξεις και μετά θα τοποθετηθούν και επώνυμα.

Έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. Οιχαλίας για ανεμογεννήτριες

Άμεση είναι η αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Οιχαλίας, Γιάννη Αδαμόπουλου, μετά την πληροφόρησή του ότι Ανώνυμη Εταιρεία κατέθεσε αίτημα στη Ρ.Α.Ε. για τοποθέτηση 72 ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα.

Ήδη, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Οιχαλίας για έκτακτη σύγκληση του Σώματος για το θέμα αυτό και χθες έγινε τηλεδιάσκεψη με τον Dr. David Romano, Επικεφαλής ανασκαφών του Λυκαίου Όρους καθώς και με την Δρ. Ξένη Αραπογιάννη (Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας).

Σε σχετική δημοσίευσή του στο facebook, ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρει: «Πληροφορήθηκα ότι μια εταιρεία Α.Ε. κατέθεσε στη ΡΑΕ αίτημα για την τοποθέτηση 72 ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα.

Όπως και το 2006 που είχα την τιμή να εκπροσωπώ τον τόπο αυτό από τη θέση του Δημάρχου της Είρας έτσι και τώρα από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Οιχαλίας θα προσπαθήσω να αποτρέψω τη δράση αυτή, η οποία αντίκειται βάναυσα στην πολιτισμική, ιστορική και περιβαλλοντική ταυτότητα της περιοχής».

Όλη η επικαιρότητα