Ηλεία

Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων: Η «Μήδεια» θα τον βρει πανέτοιμο …

Ακούστε το άρθρο

Άψογη συνεργασία όλων των υπηρεσιών για να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας που είναι προ των πυλών …  

Πανέτοιμος είναι ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων για να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έρχονται με την «Μήδεια», η οποία αναμένεται να πλήξει από το Σάββατο σχεδόν όλη την Ελλάδα και φυσικά και την Ηλεία. Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης κος Παναγιώτης Γριβάκης, υπάρχει άψογη συνεργασία τόσο με την τεχνική υπηρεσία, όσο και με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία θα παρουσιαστούν από την έλευση της κακοκαιρίας στην περιοχή.

Επιπλέον ο κος Γριβάκης τονίζει ότι υποχωρούν σιγά-σιγά τα νερά από τον Κάμπο των Μακρισίων, που επλήγη από την μανία της φύσης τον Ιανουάριο, και λογικά την επόμενη εβδομάδα η κατάσταση θα είναι σαφώς καλύτερη, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Τέλος κος Γριβάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση και με το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται στην πρώην Λίμνη Αγουλινίτσας, με τις πλημμύρες που υπάρχουν και δημιουργούν πολλά προβλήματα τόσο στους παραγωγούς, όσο και στους κτηνοτρόφους.

«Είμαστε σε ετοιμότητα»

Κύριο μέλημα των υπηρεσιών του δήμου είναι, όπως τονίζει ο κος Γριβάκης, να είναι πανέτοιμες για να αντιμετωπίσουν όποια δυσάρεστη κατάσταση προκύψει από την κακοκαιρία «Μήδεια» που έρχεται στην χώρα μας στις επόμενες ώρες.

«Ο δήμος, όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, μετά από την σχετική ενημέρωση που έχουμε από την πολιτική προστασία, είναι σε ετοιμότητα για τη νέα κακοκαιρία που θα υπάρξει. Θεωρώ ότι δεν θα προκύψει κανένα πρόβλημα, ενώ και αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, ο δήμος μαζί με την τεχνική υπηρεσία και το τμήμα της πολιτικής προστασίας, θα ανταπεξέλθουν για άλλη μία φορά σε ότι πρόβλημα παρουσιαστεί από την επερχόμενη κακοκαιρία. Τώρα όσον αφορά τα τελευταία γεγονότα που είχαμε και ήταν αρκετά έντονα, τόσο στο Πλουτοχώρι όσο και στην κοιλάδα των Μακρισίων, η κατάσταση πλέον μπορώ να πω ότι έχει κάπως ελεγχθεί, υπάρχει μία αποσυμφόρηση των νερών. Εμείς τόσο ως κοινότητα Μακρισίων, όσο και ως πολιτική προστασία του δήμου, μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τον κο Δάγκαρη, έχουμε προβεί σε μία διαδικασία για την διάνοιξη στην περιοχή μιας διώρυγας, κάτι που είχαμε κάνει και το 2018 που είχαμε τα ίδια προβλήματα, για να φύγουν τα νερά, όσο αυτό είναι δυνατόν. Τα θυροφράγματα αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά, γιατί χωρίς αυτή την κίνηση δεν θα μπορούσαν να φύγουν τα νερά, και θα είχαμε πρόβλημα και με το Σελινούντα και με τον Αλφειό. Ευελπιστούμε ότι τουλάχιστον σε μία βδομάδα αυτά τα νερά θα έχουν φύγει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό. Επίσης σαν δήμος έχουμε ένα σχέδιο, να δημιουργήσουμε και μία βαλβίδα, που θα τίθεται σε εφαρμογή σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων και θα διώχνει τα νερά από τον κάμπο προς τον ποταμό Σελινούντα και όταν τα νερά δεν είναι σε υψόμετρο θα σφραγίζει ερμητικά, για να μην εισρέουν νερά από το Σελινούντα προς τον Κάμπο των Μακρισίων. Θεωρώ ότι θα γίνει, το έχουν συζητήσει με το τμήμα της πολιτικής προστασίας και την τεχνική υπηρεσία και αυτό θα λύσει μερικώς τα προβλήματα για τα επόμενα έτη, αφού δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό κάθε τόσο και να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση τόσο με την ΔΕΣΕ, όσο και με το ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού. Υπενθυμίζω ότι ακόμα δεν δουλεύει η μία πομπίνα στο Φράγμα του Αλφειού, με ότι αυτό συνεπάγεται…».

«Πολλά τα προβλήματα στην Αγουλινίτσα»

Για τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας με τις πλημμύρες ο κος Γριβάκης τόνισε σχετικά.

«Τώρα έχουμε πολλά προβλήματα και στην περιοχή της Αγουλινίτσας, αρκετές χιλιάδες στρέμματα είναι πλημμυρισμένα, έχουμε έντονα παράπονα από τους κτηνοτρόφους που υπάρχουν εκεί και που διαμαρτύρονται για έλλειψη βοσκήσιμης γης, ενώ έχουμε πολλά παράπονα και από τους καλλιεργητές τόσο της μηδικής, όσο και σιτηρών, καθώς και από εκείνους που πρόκειται να μπουν μέσα τον επόμενο μήνα για να καλλιεργήσουν. Θέλω και εκεί ο ΓΟΕΒ Πηνείου –  Αλφειού να δει τι ακριβώς πρόβλημα υπάρχει, δηλαδή το πρόβλημα που υπάρχει εκεί με το αντλιοστάσιο, και να ανταποκριθεί άμεσα, ειδάλλως  η λίμνη της Αγουλινίτσας θα είναι όπως ήταν πριν από πολλά έτη».

Φωτο : Πάρα πολλά είναι τα προβλήματα στην περιοχή της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας που έχει πλημμυρίσει σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν ούτε γεωργικές καλλιέργειες, ούτε φυσικά να βοσκήσουν τα ζώα των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Όλη η επικαιρότητα