Αγροτικά Ηλεία

Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων: Η μανία της φύσης «πλήγωσε» αγροτική παράγωγη και υποδομές  

Ακούστε το άρθρο

Για άλλη μία φορά μέσα σε λίγες ημέρες, οι κάτοικοι του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, προσπαθούν να επουλώσουν τις “πληγές” που προκλήθηκαν, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν μεγάλο μέρος του δήμου.

Φαινόμενα τα οποία όπως τονίζουν οι κάτοικοι, κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο καταστροφικά, με αποτέλεσμα οι ζημιές οι οποίες προκαλούνται σε καλλιέργειες και σε δρόμους να είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Ουσιαστικά η έντονη βροχόπτωση και οι δυνατοί άνεμοι της Τρίτης, έδωσαν τη χαριστική βολή στις καλλιέργειες πορτοκαλιού, αλλά και στα αμπέλια όλης της περιοχής, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι σε πάρα πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, αφού δεν ξέρουν αν θα αποζημιωθούν και πως θα τα βγάλουν πέρα.

Το θετικό είναι ότι με την παρέμβαση τόσο του δήμου, όσο και της περιφέρειας, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές και οι ζημιές περιορίστηκαν μόνο σε υποδομές και σε καλλιέργειες.

Χθες με το πρώτο φως της ημέρας, τα συνεργεία τόσο της περιφέρειας, όσο και του δήμου, ξεκίνησαν το έργο της αποκατάστασης των ζημιών, της διάνοιξης των χειμάρρων και της διευθέτησης ρεμάτων και παραποτάμων, όπου το νερό έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα.

Μάλιστα όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, αν δεν είχαμε τον καθαρισμό των ρεμάτων το καλοκαίρι, τώρα τα πράγματα θα ήταν πάρα πολύ δύσκολα για την περιοχή, αφού το νερό το οποίο έπεσε προχθές ήταν πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν γεφύρια και για μιάμιση ώρα, όπως αναφέραμε και στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, η κοινότητα Πλουτοχωρίου να είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο Δήμο.

Οι καταστροφές στις καλλιέργειες είναι σίγουρα μεγάλες, και θα χρειαστούν αρκετές ημέρες ακόμη για να αποτιμηθούν, ενώ ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος έκανε χθες έκκληση προς την πολιτεία, να αποζημιώσει άμεσα όλους τους παραγωγούς, κυρίως του πορτοκαλιού, που υπέστησαν ολική καταστροφή.

 

Βασίλης Γιαννόπουλος : «Δεν θέλω να σκέπτομαι τι θα είχε γίνει αν είχαν καθαριστεί τα ρέματα»

Στην θέση «Κόβιτσα» Πλουτοχωρίου όπου μηχανήματα του δήμου και της περιφερείας έκαναν παρέμβαση στο ρέμα που είχε φουσκώσει, βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος που τόνισε σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδίως τις ημέρες του Ιανουαρίου, θεωρώ ότι έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ τα φυσιολογικά όρια αντοχής των ρεμάτων, υδατορεμάτων και χειμάρρων της περιοχής. Έχουμε αρκετά προβλήματα τα οποία εστιάζονται αυτή τη στιγμή στους δήμους Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως. Εδώ στην περιοχή του Πλουτοχωρίου και συγκεκριμένα εδώ στο ρέμα στην Κόβιτσα, είχαμε έντονα προβλήματα, συνεπεία των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Πραγματικά δεν τολμώ να διανοηθώ, τι θα είχε συμβεί και τι θα είχε προκύψει, εάν δεν είχε προηγηθεί κατά το προηγούμενο καλοκαίρι ο καθαρισμός του ρέματος. Και θέλω σε αυτό να σταθώ και κάνω αυτή την αναφορά, γιατί ο κόσμος μπορεί ενδεχομένως να έχει και μία εσφαλμένη εικόνα και εκτίμηση βλέποντας αυτές τις εικόνες. Πρέπει όμως να το επισημάνουμε και πρέπει να σταθούμε σε αυτό. Υπήρξε καθαρισμός του ρέματος μετά από πολλά χρόνια και βλέπουμε σήμερα όλες αυτές τις εικόνες και εύλογα μπορούμε να αναρωτηθούμε τι θα είχε συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Μιλάμε για πολύ σημαντικά ύψη βροχόπτωσης, πάνω από 400 χιλιοστά βροχής, μόνο τις τελευταίες αυτές ημέρες του Ιανουαρίου. Όλοι αντιλαμβανόμαστε και όλοι κατανοούμε, ότι βιώνουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε εδώ όμως, δεν σταματάμε τις προσπάθειές μας. Δεν αναφέρω τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής προκειμένου να υπεκφεύγω και να αποποιηθώ του προβλήματος. Είμαστε εδώ για να το αντιμετωπίσουμε στοχευμένα με δράσεις και πρωτοβουλίες. Αυτή τη στιγμή σε συνεννόηση και σε πλήρη συνεργασία τόσο με το δήμαρχο τον κύριο Μπαλιούκο, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Πλουτοχωρίου, με μηχανήματα της περιφέρειας προβαίνουμε σε παρεμβάσεις, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες».

Σε ερώτηση αν τον φοβίζει η άνοδος της στάθμης του Αλφειού, και μήπως προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα μετά από κάποια νέα έντονη βροχόπτωση ο κος Γιαννόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά.

«Σίγουρα μας προβληματίζει, γιατί όπως σας προείπα, αυτή τη στιγμή μιλάμε ήδη για πολύ σημαντικά ύψη βροχόπτωσης. Δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει το ποτάμι, ο Αλφειός, τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως υπό την πίεση νέων βροχοπτώσεων. Το ευτύχημα είναι, ότι είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, η μεγάλη εργολαβία που αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Αλφειού, πλην όμως έχουν σταματήσει οι εργασίες, γιατί αυτή τη στιγμή και με αυτά τα ύψη του Αλφειού, αλλά και τις βροχοπτώσεις, είναι επικίνδυνο να κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση. Το παρακολουθούμε, είμαστε σε επιφυλακή και θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να μας φοβίζει».

Σάκης Μπαλιούκος : «Άντεξαν οι υποδομές μας, να βοηθήσει η πολιτεία τους παράγωγους πορτοκαλιού»

Από την πλευρά του ο κος Σάκης Μπαλιούκος δήμαρχος Ανδρίτσαινας –  Κρεστένων στάθηκε στις μεγάλες καταστροφές που έχουν γίνει σε υποδομές και σε καλλιέργειες.

«Ήταν μία δύσκολη βραδιά και γενικά όλη η εβδομάδα μας πίεσε αρκετά. Βέβαια έχει μετακινηθεί το ενδιαφέρον μας από το ποτάμι στον έξω χώρο, τον αγροτικό, γιατί είχαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλα ύψη βροχής, με αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν οι χείμαρροι, τα ποτάμια. Τα προβλήματα επικεντρώθηκαν στην κάτω ζώνη του δήμου και δεν την έπιασαν όλη την έκταση. Ήταν σε Μακρίσια, Καλυβάκια, Πλουτοχώρι, Βρίνα, Γρύλο, Κάτω Σαμικό και οριοθετήθηκαν εκεί. Αυτά ήταν τα σημεία που επλήγησαν ιδιαιτέρως με μεγάλη σφοδρότητα. Μαθαίνω ότι καταγράφονται ζημιές και στον Δήμο Αλιφείρας, στο Βρεστό. Είναι ο άξονας της Ζαχάρως, όπου φαίνεται ότι το κύμα μεταφέρθηκε προς τα εκεί. Οι ζημιές είναι μεγάλες και έχω επιφυλάξεις ότι έχει πληγεί η στατικότητα των κατασκευών. Είναι γεγονός ότι οι κατασκευές μας, οι υποδομές άντεξαν, μπορεί να κινήθηκαν οριακά στα επίπεδα της υπερχείλισης, αλλά άντεξαν, ειδικά στις εργατικές κατοικίες της Κρέστενας, όπου εκεί απειλήθηκε ο οικισμός. Όμως το έργο το οποίο είχε γίνει την δεκαετία του 2000 άντεξε, η χωρητικότητα και ο σχεδιασμός, ο οποίος είχε γίνει με βάση τα υδρολογικά στοιχεία της περιοχής μας, ήταν επαρκής, αφού μεγαλύτερα ύψη βροχής εκτιμώ και φαντάζομαι και εύχομαι να μην υπάρξουν πάλι. Το ίδιο έγινε και στα Καλυβάκια. Τα έργα τα οποία είχαν γίνει την περίοδο των πυρκαγιών είχαν απόλυτη ευστοχία. Βέβαια δεν ξέρουμε ακόμη πόσο έχει πληγεί ο αγροτικός χώρος, που δεν έχουμε ακόμη προλάβει να τον ανιχνεύσουμε, να δούμε τις επιμέρους ζημιές. Αυτό όμως το οποίο φαίνεται, αφού ήρθα από την παραποτάμια ζώνη, που είναι όπως ξέρετε το «κατάστημα» του δήμου μας, είναι η πλέον παραγωγική περιοχή μας, είναι ότι και με λύπη το διαπιστώνουμε πλέον, οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών έχουν φύγει πλέον από τις καλλιέργειες. Δεν υπάρχει περίπτωση από δω και πέρα με τα νερά που είναι αυτή τη στιγμή μέσα στα περιβόλια να μαζέψουν πορτοκάλια. Άρα χάθηκε μία σεζόν. Εκεί κάνουμε έκκληση στην Πολιτεία και βεβαίως με παραστάσεις και με ενημερώσεις θα φροντίσουμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους, για να έχουν μία στήριξη αυτοί οι άνθρωποι. Για τους οποίους φέτος ήρθε η απόλυτη καταστροφή. Μία χρονιά που είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Γιατί οι επιστήμονες μας λένε ότι ο το καλύτερο για τον covid είναι η βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό, αλλά δυστυχώς το πορτοκάλι δεν πουλήθηκε, προφανώς λόγω κλεισίματος των αγορών. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα, γιατί τώρα κοιτάζουμε τα δύσκολα σημεία και κυρίως αυτά τα οποία επηρεάζουν τις ανθρώπινες ζωές. Σπίτια δηλαδή και κεντρικούς άξονες. Σε λίγο θα μπούμε και μέσα στον αγροτικό χώρο για να έχουμε μία σαφή και συγκεκριμένη εικόνα όλων των σημείων που επηρεάστηκαν από αυτή την ξαφνική βροχόπτωση».

Μιχάλης Πυρλής : «Τα γεφύρια τα έφτιαξαν σε λάθος σημεία…»

Ο κος Μιχάλης Πυρλής πρόεδρος κοινότητας Πλουτοχωρίου τόνισε ότι σημαντικό ρόλο στην δύσκολη κατάσταση που είχαμε, έπαιξε και η κατασκευή των γεφυριών σε λάθος σημεία!

«Από την πρώτη χρονιά που βγήκα, παλεύουμε με όλες αυτές τις καταστάσεις και με τη βοήθεια του δημάρχου και της περιφέρειας που μου έστειλε μηχανήματα, καταφέραμε να καθαρίσουμε το ποτάμι. Αλλά τώρα λόγω των πολλών νερών που έριξε χθες το βράδυ, είχαμε μεγάλες καταστροφές. Τώρα παλεύουμε και κάνουμε παρεμβάσεις στα γεφύρια και φυσικά περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Πάντως οι υπηρεσίες από παλιά δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, γιατί μόλις φτιάχνουν ένα γεφύρι, το φτιάχνουν σε λάθος μέρος. Με αποτέλεσμα εμείς μετά να τσακωνόμαστε με τους εδαφολόγους. Όταν κάνει λάθος η υπηρεσία θα πρέπει να αναλάβει μετά αυτή τις ευθύνες. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ποτάμι, όπου πέφτουν 10 ρέματα. Η ονομασία του είναι Αχέροντας… Αλλά πρέπει να το σεβόμαστε το ποτάμι και να σεβόμαστε τη φύση. Ρίχνουν λεφτά το κράτος, οι υπηρεσίες και αυτά πάνε άσκοπα. Τα μεγάλα προβλήματα ήταν και στο μπροστινό γεφύρι του χωριού, στην είσοδο του, που είχαμε αποκλειστεί για μιάμιση ώρα περίπου, ενώ πρόβλημα υπήρχε και στο άλλο γεφύρι. Για μιάμιση ώρα δεν μπορούσαμε να φύγουμε από πουθενά. Αυτά τα γεφύρια που έγιναν εκεί, έγιναν σε λάθος μέρος. Έγιναν χαμηλά με κολώνες και βουλώνουν συνέχεια… Συνέχεια αυτά τα προβλήματα έχουμε. Οι τσοπάνηδες όλοι χθες, είχαν μείνει έξω από το χωριό και περιμέναν να πέσουν τα νερά για να γυρίσουν στα σπίτια τους. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα. Αμέσως πάντως μας βοήθησε ο Αντιπεριφερειάρχης, μας έστειλε το μηχάνημα και φυσικά και ο δήμαρχος με την πολιτική προστασία. Αλλά με τη φύση δεν τα βάζεις…  Τώρα έχουμε και τον Αλφειό  από την άλλη μεριά που έχει φουσκώσει, υπάρχει πρόβλημα και στον κάμπο της Παπαδούς, σε κάποια σημεία, να δούμε πότε θα γίνει η οριοθέτηση και πότε θα συνεχίσουν το έργο».

Παναγιώτης Γεωργακόπουλος : «Τα εσπεριδοειδή έχουν τελειώσει …»

Τέλος ο κος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος πρόεδρος κοινότητας Καλυβακίων τόνισε για τα προβλήματα που υπήρξαν στην περιοχή.

«Η χθεσινή (την Τρίτη) μέρα ήταν πολύ δύσκολη και είχαμε περισσότερα νερά σε σχέση με την προηγούμενη νεροποντή. Πλημμύρισαν πάλι τα περιβόλια, πιθανόν να έχουν πάθει ζημιά και τα μοτεράκια που ποτίζουμε τα περιβόλια. Ευτυχώς δεν απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές. Αυτή τη στιγμή γίνεται αποκατάσταση σε ένα σημείο δίπλα από το γεφύρι για να μην έχουμε πάλι το ίδιο πρόβλημα, αλλά το άσχημο είναι ότι οι ζημιές και οι πλημμύρες έχουν ξεκινήσει μετά από τη φωτιά του 18. Από τέσσερα χιλιόμετρα απόσταση, έχουν φύγει κούτσουρα και έχουν έρθει μπροστά στο γεφύρι. Το γεφύρι όσο και να τραβήξει το νερό, το υπόλοιπο θα βγει από πάνω γιατί έχει μπουκώσει. Έχουμε προχωρήσει σε αναγγελία πάλι για πλημμύρα και για ανεμοθύελλα, γιατί είχαμε και ισχυρούς ανέμους χθες το απόγευμα και περιμένουμε από τον ΕΛΓΑ νεότερα. Τα εσπεριδοειδή έχουν τελειώσει, έχει πέσει πάνω από το 60% του καρπού κάτω και αυτά που έχουνε μείνει πάνω στα δένδρα έχουν αρχίσει και αλλοιώνονται».

Όλη η επικαιρότητα