Αγροτικά Ηλεία

Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων: Νέο “χτύπημα” για το πορτοκάλι – Τι δηλώνουν οι πρόεδροι Μακρισιών και Καλυβακίων

Ακούστε το άρθρο

Νέο “χτύπημα” του καιρού είχαμε στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, αφού ο παγετός που υπήρξε για δύο μέρες στην περιοχή, προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό την πτώση των  πορτοκαλιών, τα οποία είχαν παραμείνει πάνω στα δέντρα, μετά την κακοκαιρία που είχαμε στις αρχές του μήνα, όπου είχαν πλημμυρίσει σχεδόν όλες οι καλλιέργειες της περιοχής.

Πλέον η καταστροφή για τους παραγωγούς πορτοκαλιού, κυρίως σε Μακρίσια, Καλυβάκια και Κάτω Σαμικό είναι πάρα πολύ μεγάλη και όλοι πλέον ελπίζουν να αποζημιωθούν από το κράτος, αφού ειδάλλως τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για αυτούς.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, η ανταποκριτής του ΕΛΓΑ στην περιοχή, έβγαλε χθες ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:

«Σας κάνουμε γνωστό ότι έγινε αναγγελία στον ΕΛΓΑ για παγετό που σημειώθηκε την 20-1-2020 και όποιος παραγωγός έχει υποστεί ζημιά την υποβάλλει αίτηση – δήλωση ζημιάς μέχρι 04/02/2021, έχοντας απαραίτητο δικαιολογητικό την δήλωση καλλιέργειας ΕΛΓΑ έτους 2020, στο δημοτικό κατάστημα Κρεστένων και ώρα 8:00 το πρωί έως 2:00 το μεσημέρι. Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και στο Δημοτικό κατάστημα Κρέστενα».

Για τη νέα αυτή μεγάλη ζημιά που υπέστησαν οι καλλιέργειες πορτοκαλιού στην περιοχή, ο πρόεδρος της κοινότητας Καλυβακίων Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Ο παγετός δημιούργησε πολλά προβλήματα σε όσα πορτοκάλια είχαν απομείνει πάνω στα δέντρα και έτσι η ζημιά που έχουμε σαν παραγωγοί είναι πάρα πολύ μεγάλη, σε συνάρτηση βέβαια και με την κακοκαιρία που είχαμε στις αρχές Ιανουαρίου όπου είχαν πλημμυρίσει οι καλλιέργειες μας”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Μακρισίων Γεώργιος Παρασκευόπουλος τόνισε ότι ο παγετός δημιούργησε πολύ μεγάλο πρόβλημα και πλέον οι παραγωγοί είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

“Μετά από τις πλημμύρες που είχαμε στις αρχές του Ιανουαρίου είχαμε και τον παγετό για δύο μέρες και οι καλλιέργειες υπέστησαν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά. Το μέγεθος της ζημιάς δε θα φανεί, όταν βγει ο ήλιος και λιώσει ο πάγος. Τότε θα δούμε τη καταστροφή υπάρχει στις καλλιέργειες. Πάντως τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους καλλιεργητές πορτοκαλιού στην περιοχή. Υπάρχει μεγάλη ζημιά στην παραγωγή”.

Όλη η επικαιρότητα