Categories: Ηλεία

Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων: Οι θέσεις του για τον αποκλεισμό της Ηλείας από τον Ακαδημαϊκό Χάρτη

Share

O Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων συμμετείχε στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης των φορέων της Ηλείας με τα μέλη της Συγκλήτου και τον πρύτανη πριν λίγους μήνες.

Σε μια κοινή προσπάθεια που εξ αρχής αντιμετωπίστηκε από την πρυτανεία εχθρικά και με απάθεια στην αναφορά των δίκαιων αιτημάτων απ’ τους θεσμικούς εκπροσώπους του νομού για παραμονή των πανεπιστημιακών σχολών στην Ηλεία.

Με πρόσχημα τον σεβασμό στην απόφαση της Συγκλήτου, ο πρύτανης ήταν ξεκάθαρος στον αποκλεισμό της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη.

Την Ηλεία που άκρη σε άκρη φάνταζε ιδανική για το αντικείμενο των δύο αυτών σχολών: Τμήμα Γεωπονίας σε ένα νομό από τους παραγωγικότερους στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας , με τον δεύτερο μεγαλύτερο κάμπο της χώρας, με τεράστιες δυνατότητες πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές και -γιατί όχι- απευθείας εισροής στον επαγγελματικό χώρο για τους αποφοίτους της συγκεκριμένης σχολής. Τμήμα Μουσειολογίας στο νομό που λειτουργεί το μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, Αρχαίας Ήλιδας, το μουσείο Πύργου καθώς και αναρίθμητους αρχαιολογικούς χώρους και σημεία ενδιαφέροντος (όπως ο Επικούρειος Απόλλων, το Κάστρο Χλεμούτσι, το αρχαίο Αίπυ κτλ) και πλήθος μοναστη- ριών με σημαντικό πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Με λίγα λόγια η Ηλεία βρίθει περιπτώσεων μελέτης (case studies) πάνω στο αντικείμενο των δύο αυτών σχολών. Κι όμως με πρόσχημα την μείωση των εισακτέων πανελληνίως η αποδόμηση των σχολών ξεκινά από την Ηλεία και μάλιστα χωρίς καμία δέσμευση, υπόσχεση ή προοπτική μεταφοράς άλλου πανεπιστημιακού τμήματος στο νομό μας.

Οι ευθύνες μας διαχρονικά πολλές: Βασικές ελλείψεις κτιριακών εγκαταστάσεω, ελάχιστες υποδομές για την διευκόλυνση της καθημερινότητας των φοιτητών και των καθηγητών τους.

Ελλείψεις των οποίων η άρση θα δημιουργούσε αρραγή θεμέλια μιας αυτόνομης ακαδημαϊκής κοινότητας. Στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο όμως το «κυνήγι μαγισσών» και η αναζήτηση υπεύθυνων μοιάζουν και είναι ανούσια.

Η Ηλεία πρέπει να γίνει μια γροθιά, να παραμείνει ενωμένη και να διεκδικήσει την αυτονόητη θέση της στον ακαδημαϊκό χάρτη. Ο Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων είναι παρών και στηρίζει τις αποφάσεις της προσπάθειας.

«Ισχύς εν τη ενώσει».