Ηλεία

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Ξεκίνησαν τα έργα αντιπυρικής προστασίας

ΕΡΓΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Ακούστε το άρθρο

– Επιπλέον 196.000 ευρώ μαζί με την αρχική πίστωση των 200.000 ευρώ

Ξεκίνησαν τα έργα αντιπυρικής προστασίας στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας με την αρχική χρηματοδότηση των  200.000 ευρώ που εξασφάλισε ο Δήμος, στα πλαίσια της Κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, άλλα 196.000 ευρώ ανατέθηκαν απευθείας από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, για τον ίδιο σκοπό.

Οι εργασίες πυροπροστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων, των καλλιεργειών και των κατοικημένων περιοχών, γίνονται με μηχανικά μέσα, με κύριο σκοπό την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας. Θα γίνουν επίσης καθαρισμοί των υφιστάμενων ζωνών πυροπροστασίας στη γύρω περιοχή, καθαρισμοί δρόμων και πρανών, απομάκρυνση κορμών, κλαδιών δέντρων και άλλων υλικών που είναι επικίνδυνα για ανάφλεξη.

Στις εργασίες που γίνονται, συμπεριλαμβάνεται επίσης η συντήρηση και βελτίωση βατότητας του υφιστάμενου δασικού οδικού δικτύου, η συντήρηση των πυροσβεστικών υδροστομίων και των δεξαμενών, όπως επίσης και όποια άλλη εργασία κρίνεται αναγκαία. Η εργολαβία υλοποιείται με την πίστωση των 200.000 ευρώ που αποφασίστηκε στη πρόσφατη σύσκεψη του Ηλείου Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, και τον Δασάρχη Πύργου, κ. Παναγιώτη Λάττα. Είχαν προηγηθεί επαφές του κ. Γεωργιόπουλου με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά καθώς και σύσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία υπό τον διευθυντή της Γ.Γ.Π.Π. κ. Φοίβο Θεοδώρου.

Θα πρέπει να αναφερθεί ακόμη ότι, στα παραπάνω χρηματικά ποσά προστίθενται και οι 80.000 ευρώ από την τακτική επιχορήγηση του Δήμου από τους ΚΑΠ του Υπουργείου Εσωτερικών, για έργα πυροπροστασίας. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Αρβανίτης, δήλωσε:

«Η Δημοτική Αρχή Αρχαίας Ολυμπίας, με συντονισμένες προσπάθειες, έθεσε από πολύ νωρίς σε προτεραιότητα την αντιπυρική θωράκιση του Δήμου. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Πολιτική Προστασία και το Δασαρχείο Πύργου συντάχθηκαν μελέτες και χρηματοδοτήθηκε μέρος αυτών, ώστε άμεσα να παραχθεί έργο. Βέβαια η αντιπυρική θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου και των γύρω Κοινοτήτων θα είναι μόνο για την τρέχουσα περίοδο, ωστόσο η Δημοτική μας Αρχή έχει ζητήσει τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας για την εκπόνηση ενός μόνιμου σχεδίου αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης τόσο του αρχαιολογικού χώρου, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στο σύνολό του».

Όλη η επικαιρότητα