Ηλεία

Δήμος Ζαχάρως: Για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

Ακούστε το άρθρο

Ο επικός απελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού λαού, ο εννιάχρονος αδυσώπητος πόλεμος σε πολλά μέτωπα, με πλήθος συγκλονιστικά επεισόδια. Αποτελεί το μέγα ιστορικό γεγονός στην Ιστορία του Έθνους μας. Αποτελεί τη μεγάλη εκκίνηση της ιστορικής πορείας του Νεότερου Ελληνισμού. Οδήγησε στην ίδρυση του Ελληνικού Κράτους και τοποθέτησε και πάλι την ξαναγεννημένη Ελλάδα στον χάρτη του Κόσμου ύστερα από «έκλειψη» αιώνων. Η Ελληνική Επανάσταση, έλαβε θρυλικές διαστάσεις στη συνείδηση του Έθνους, ενέπνευσε τις επόμενες γενιές των Ελλήνων για διαδοχικές απελευθερωτικές εξορμήσεις και σε καιρούς δοκιμασίας τις εμψύχωσε για καρτερία και αντίσταση.

Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε σπουδαίο πολιτικό γεγονός και για την ιστορία της Ευρώπης. Προκάλεσε τον σεβασμό και κινητοποίησε το εκπληκτικό κίνημα του Φιλελληνισμού.  Το «ελληνικό ζήτημα» απασχόλησε την ευρωπαϊκή διπλωματία επί πολλά χρόνια. Παρέσυρε τις κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής να ενδιαφερθούν για την τύχη του ελληνικού λαού, να συνεργαστούν και να υπογράψουν Πρωτόκολλα και Συνθήκες για την αίσια έκβασή της, σε αντίθεση με τη μέχρι τότε πολιτική τους.

Διακόσια χρόνια συμπληρώθηκαν από την επανάσταση. Διακόσια χρόνια από τον θρύλο του Παλαιών Πατρών Γερμανού που στη μονή της Αγίας Λαύρας ύψωσε το λάβαρο με  χρυσοκέντητη εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Διακόσια μόλις χρόνια πέρασαν από τότε που τα ορκισμένα πρωτοπαλίκαρα του Αγώνα οδήγησαν τους έλληνες στη νίκη και τους τούρκους στη μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας τους. Το σύνθημα ένα: «Ελευθερία ή Θάνατος». Η αρχή της Εθνεγερσίας, συνδεδεμένη με την ημέρα του Ευαγγελισμού και με πρωτοστάτη εκκλησιαστικό άνδρα που όρκιζε τους αγωνιστές στο λάβαρο με την εικόνα της Παναγίας, ήταν φυσικό να συγκινήσει κάθε ελληνική ψυχή. Οι Έλληνες με ομοψυχία, αυταπάρνηση και με βαθιά ριζωμένα στην ψυχή τους τα ιδανικά, της Ελευθερίας και της Ορθοδοξίας, ρίχτηκαν στον αγώνα και νίκησαν.

Ο φετινός εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου γιορτάζεται με όλες τις τιμές  από τον απανταχού Ελληνισμό. Τον ελληνισμό της Ελλάδας, της Κύπρου και της διασποράς. 200 χρόνια μετά κάθε Έλληνας σκύβει το κεφάλι και με ευγνωμοσύνη αποτίει φόρο τιμής στους προγόνους μας που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας. Αποτίει φόρο τιμής στους προγόνους μας που με το σθένος και ήθος τους ενέπνευσαν, εμπνέουν και διδάσκουν κάθε έναν μας από τον μικρότερο ως τον μεγαλύτερο ότι η τόλμη, ο αγώνας και η αγάπη για την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας και την πατρίδα είναι τα ύψιστα ιδανικά. Με λιτότητα θα εορταστεί και φέτος η Εθνική μας Επέτειος. Η πανδημία δεν επιτρέπει παρελάσεις και εκδηλώσεις περίλαμπρες. Ωστόσο, τίποτα και κανένας δεν μας εμποδίζει να βιώνουμε το φλογερό μήνυμα της Επανάστασης, που οδηγεί στο πνεύμα της ομοψυχίας, την αυταπάρνηση, τη διάθεση για αγώνες που μεγαλώνουν την πατρίδα μας και μας κάνουν Εθνικά  Υπερήφανους.

Ο Δήμαρχος

Κώστας Αλεξανδρόπουλος

Όλη η επικαιρότητα