Ηλεία

Δήμος Πύργου: Δίνονται οικονομικά κίνητρα στους Παθολόγους που θα επιλέξουν να έρθουν στο Νοσοκομείο του Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος «Θα καλύψουμε το κόστος στέγασης των γιατρών»

«Ως Δήμος, προτιθέμεθα να καλύψουμε οικονομικά το κόστος στέγασης παθολόγων που θα έρθουν στο Νοσοκομείο της πόλης μας. Άμεσα σε συνεργασία με την διοικητική πυραμίδα στο σύστημα υγείας, θα φροντίσουμε αυτή η προσφορά, επίσημα και τυπικά να γίνει γνωστή στους υποψήφιους».

Με τη δήλωσή του αυτή, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος γνωστοποιεί την πρόθεσή του να δώσει ένα βασικό κίνητρο σε υποψήφιους γιατρούς-παθολόγους ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το Νοσοκομείο του Πύργου και να μειωθούν τα σημαντικά προβλήματα που έχουν δημιουργεί από την έλλειψη της συγκεκριμένης ειδικότητας, στη Δευτεροβάθμια περίθαλψη των κατοίκων του Νομού και της λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Την πρόθεσή του αυτή, γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου Μαλβίνα Κερερέ και το μέλος Ελένη Κούλη, όπου συζητήθηκαν τα άκρως αυξημένα προβλήματα των εργαζομένων και της λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν ο κ. Αντωνακόπουλος, το θέμα της έλλειψης παθολόγων πρέπει να αντιμετωπιστεί με δραστικά μέτρα, γενναίες αποφάσεις και κυρίως να δοθούν οικονομικά κίνητρα αλλά και κίνητρα επαγγελματικής εξέλιξης προκειμένου να δοθούν ερεθίσματα σε γιατρούς-παθολόγους να επιλέξουν την μετακίνησή τους στην περιοχή. Ειδικά στην παρούσα κατάσταση που η πανδημία έχει δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες.

«Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι το Νοσοκομείο του Πύργου αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Η πανδημία έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες. Είναι γνωστή η έλλειψη γιατρών και συγκεκριμένα Παθολόγων, σε έναν τομέα με ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις. Αυτό οδηγεί στο «κόκκινο» πολλές φορές τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Η πολιτεία πάντα μεταθέτει την επίλυση του προβλήματος σε …μελλοντικούς σχεδιασμούς και κάνει πώς δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το πρόβλημα που δεν έχουμε Παθολόγους στον Πύργο. Το πρόβλημα είναι ότι είμαστε επαρχία, ότι δεν πηγαίνουν εύκολα γιατροί στα επαρχιακά νοσοκομεία τα οποία έχουν δυσανάλογο φορτίο δουλειάς σε σχέση με τις δυνατότητές τους. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να αλλάξουμε κατηγορία χαρακτηρισμού στην περιοχή μας, να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς και επιστημονικής εξέλιξης, όπως και να οργανωθεί καλύτερα το νοσοκομείο όσον αφορά στην ασφάλεια των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι σε ένα νοσοκομείο δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν συνθήκες άσκησης ιατρικής και νοσηλεία που θυμίζουν άλλες εποχές ούτε να είναι εκτεθειμένοι σε άλλους κινδύνους βίαιων συμπεριφορών και επικίνδυνων συνθηκών σχετικά με τη δημόσια υγεία. Περίτρανη απόδειξη αυτών είναι ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχει ασθενήσει ή θετικοποιηθεί στον covid 19.

Επίσης η διοίκηση πρέπει να νοιάζεται πρωταρχικά για το προσωπικό γιατί έτσι θα αποδώσει το μέγιστο έργο. Δυστυχώς η πολιτεία με όλες τις εκφράσεις της, από το Υπουργείο μέχρι τη Διοίκηση, με μια αποστασιοποιημένη γραφειοκρατία αντιμετωπίζει τα ζωτικά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου τα οποία ουσιαστικά μεταφράζονται σε έλλειμμα παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης στον τοπικό πληθυσμό! Οι υπηρεσίες υγείας δεν έχουν καμία σχέση με εικονική πραγματικότητα διότι ανά πάσα στιγμή δίνουν εξετάσεις απέναντι στους ασθενείς».

Επίσης, ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στην πληθώρα δράσεων και παρεμβάσεων που έχει κάνει ο Δήμος Πύργου αναφορικά με το φλέγον αυτό ζήτημα. «Εμείς ως Δήμος επανειλημμένα έχουμε θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε κάνει συσκέψεις, έχουμε εκδώσει ψηφίσματα, έχουμε πάρει πρωτοβουλίες πλήρους ανάδειξης του τεράστιου αυτού θέματος. Αλλά υπάρχει μια δυσκινησία των αρχών γύρω από το θέμα της υγείας και προφανώς δεν το έχουν πρώτο στην ατζέντα των ενδιαφερόντων τους. Για άλλη μια φορά λοιπόν τονίζουμε ότι μέγιστο κοινωνικό αγαθό είναι η υγεία. Όλοι κρίνονται για την πολιτική στους αντίληψη και τη δράση του για τη διασφάλιση αυτού του αγαθού».

Τέλος, στη συνάντηση αυτή, τέθηκαν από την αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων τα ζητήματα αναφορικά με τον εξωτερικό χώρο και την επικείμενη ανάπλαση του δρόμου για την ανάγκη ύπαρξης επαρκούς φωτισμού, πεζοδρόμηση στα απαιτούμενα σημεία, επισκευή επικίνδυνων από τη φθορά σημείων, κ.τ.λ.

Καθώς και του αναγκαίου καθαρισμού του οικοπέδου περιμετρικά του πάρκινγκ, όπου πέραν από τους προφανείς λόγους καθαριότητας, υπάρχουν και λόγοι ασφάλειας ώστε το εκεί περιβάλλον να μην ευνοεί συνθήκες για φαινόμενα ζημιών και βανδαλισμών, που έχουν συμβεί κατά περιόδους. Με απαραίτητη όπως κρίνεται και την τοποθέτηση περίφραξης, ικανής σε ύψος για το σκοπό αυτό.

Επίσης, το αίτημα για την κατασκευή χώρου φύλαξης παιδιών εργαζομένων (παιδικού σταθμού στην ιδανική περίπτωση), για να λειτουργήσει υπό την ευθύνη του Δήμου, με ωράριο σε δυο βάρδιες, πρωινή κι απογευματινή.

Όλη η επικαιρότητα