Ηλεία

Δήμος Πύργου: ΚΔΑΠμεΑ – Αλήθειες και ψέματα για τη λειτουργία του

Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στα όσα σχολιάζονται για το νέο ΚΔΑΠμεΑ που λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στον χώρο του Πολιτιστικού – Αθλητικού Κέντρο στον Κούβελο δίνει με ανακοίνωσή του ο δήμος Πύργου. Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται το γεγονός της εγκατάλειψης του κτιρίου τα τελευταία χρόνια καθώς και οι ανύπαρκτες δομές για ΑμεΑ στην πόλη του Πύργου ενώ γίνεται λόγος για ασύστολα ψεύδη…

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει…

«Με μεγάλη αγανάκτηση παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα μια έντονη κακοπροαίρετη, γεμάτη ανακρίβειες, κριτική σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΚΔΑΠμεΑ που άνοιξε τις πύλες του πριν λίγες βδομάδες.

Σε μια πόλη που η προσβασιμότητα είναι καθημερινός αγώνας για τα ΑΜΕΑ, οι δομές είναι ανύπαρκτες (το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ δεν λειτουργεί χρόνια τώρα) και οι απαιτήσεις ολοένα αυξάνονται, είναι τουλάχιστον ρατσιστικό εκ μέρους μιας-ευτυχώς μικρής-ομάδας ανθρώπων να διαδίδουν ασύστολα ψεύδη για τη συγκεκριμένη δομή βάζοντας στο στόχαστρο τόσο τη Δημοτική Αρχή όσο και τα παιδιά και τις οικογένειές τους που επωφελούνται αυτής.

Είναι λοιπόν ώρα να ειπωθούν-ξανά-κάποιες αλήθειες και να δοθεί ένα τέλος στην κακοήθεια και την παραφιλολογία:

-Κατόπιν αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΠΠ ο χώρος του Κούβελου παραχωρήθηκε προς χρήση στον Δήμο Πύργου. Όπως συζητήθηκε εκτενώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Πύργου παρουσία όλων των παρατάξεων η δημιουργία του ΚΔΑΠμεΑ στο χώρο ήταν επιβεβλημένη. Κατόπιν συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πύργου, ψηφίστηκε και δόθηκε το δικαίωμα χρήσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και του αύλειου χώρου στην ΚΟΙΝΣΕΠ «Ηλίανθος»

-Το λειτουργικό σχήμα της δομής είναι τριμερές και αποτελείται από τον Δήμο Πύργου, τη ΔΗΚΕΠ και την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ηλίανθος», σε απόλυτη συνεργασία.

-Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Ηλίανθος» πληροί όλες τις προδιαγραφές μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, αποτελούμενη από τουλάχιστον 20 επιστήμονες επαγγελματίες. Η εταιρεία είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα όποια έσοδα μπορεί να υπάρξουν διανέμονται σύμφωνα με το νόμο στους εργαζόμενους αυτής.

-Οι οικογένειες των παιδιών μεΑ δεν επιβαρύνονται οικονομικά καθώς η φιλοξενία τους καλύπτεται μέσω voucher και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

-Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ ΔΗΚΕΠ και ΚΟΙΝΣΕΠ, η οποία έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια, δεν υπάρχει αποκλειστική χρήση του χώρου από την ΚΟΙΝΣΕΠ.

-Η όλη λειτουργία της δομής παρακολουθείται από τριμερή επιτροπή που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο των συμβαλλομένων φορέων (Δήμος-ΔΗΚΕΠ-ΚΟΙΝΣΕΠ), η οποία εγγυάται την τήρηση των όρων της προγραμματικής σύμβασης.

-Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, σε περίπτωση που αμετάκλητα διαπιστωθεί παράβαση της νομιμότητας όσον αφορά στη λειτουργία των επιχειρησιακών δομών ή τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων στον πολυχώρο Κούβελου, η σύμβαση λύεται. Με τη λύση της σύμβασης το σύνολο των παγίων στοιχείων ενεργητικού που βρίσκονται στον πολυχώρο εντάσσονται στην ιδιοκτησία του Δήμου.

-Ψευδώς κάποιοι συνεχίζουν να παραπλανούν τους δημότες του Πύργου ότι έχει παραχωρηθεί στην ΚΟΙΝΣΕΠ η χρήση και του κλειστού Αθλητικού Γυμναστηρίου. Ο συγκεκριμένος χώρος παραμένει στην κυριότητα του Δήμου Πύργου. Εγκαταλελειμμένος για πάνω από 15 χρόνια έχει υποστεί σημαντικές φθορές και παραμένει ανενεργός. Ο Δήμος Πύργου έχει προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του αθλητικού κέντρου ώστε σύντομα να καταστεί λειτουργικό και να δοθεί εκ νέου στους πολίτες. Παράλληλα το αθλητικό κέντρο εντάσσεται στον φάκελο διεκδίκησης για τμήμα ΤΕΦΑΑ στον Πύργο.

-Μέχρι και πρόσφατα ο χώρος βίωνε την απόλυτη εγκατάλειψη, με σημαντικές φθορές ενώ η παραβατικότητα ήταν καθημερινό φαινόμενο-σύμφωνα πάντα και με τις καταγγελίες των περιοίκων. Σήμερα ο χώρος έχει καθαριστεί, έχει πάρει ζωή, με το πιο σημαντικό απ’ όλα να είναι το μέγιστο κοινωνικό έργο που επιτελείται εκεί.

-Ο χώρος του Κούβελου είναι ένας φυλασσόμενος χώρος που λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες των παιδιών μεΑ. Η όποια δραστηριότητα, που στους περισσότερους φαντάζει ήπια μπορεί να ταράξει τη φιλοξενία τους. Και αυτό οφείλουμε να το σεβαστούμε ΟΛΟΙ!

-Ο Κούβελος ήταν ένα κέντρο διερχομένων, όπου πρωταγωνιστούσε η εγκατάλειψη και η παραβατικότητα. Τόσα χρόνια κανείς δεν τον πλησίαζε. Σήμερα, που μετά από πολύ κόπο και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίας παίρνει ζωή και αποτελεί μέσω εκτόνωσης και ψυχαγωγίας των παιδιών μεΑ καθώς και των οικογενειών τους, μόνο εκ του πονηρού μπορούμε να εκλάβουμε την όποια τακτική παραπλάνησης… Όποιος θέλει να επιστρέψει ο Κούβελος στο παλιό καθεστώς ας αναλάβει τις ευθύνες του αλλά να είναι σίγουρος ότι θα βρει απέναντί του την κοινωνία, που στην συντριπτική της πλειοψηφία έχει αγκαλιάσει αυτό το εγχείρημα».

Όλη η επικαιρότητα