Ηλεία

Στον απόηχο της μεγάλης μαζικής συγκέντρωσης στο «Ξυστρή» – Σήμερα η κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. Πύργου – Ήλιδας

Ακούστε το άρθρο

Σαφείς αιχμές ως προς την εχθρική – όπως χαρακτήρισε – συμπεριφορά της Αχαΐας σε κάθε θεσμικό επίπεδο αφήνει ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, θέτοντας ένα πολύ σοβαρό ζήτημα: αυτό της προβληματικής πλέον «συγκατοίκησης» στην ίδια Περιφέρεια. Παράλληλα δηλώνει –με σαφές υπονοούμενο- πως (και) γεωγραφικά υπάρχουν και άλλες λύσεις…

Όλα αυτά, με βασικό στόχο ένα κοινό μέτωπο δράσης και διεκδικήσεων που θα συζητηθούν στην σημερινή κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων Πύργου και Ήλιδας, στην Αμαλιάδα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου και των Ηλείων Περιφερειακών συμβούλων, όπως εξάλλου είχαν ήδη ανακοινώσει οι δήμαρχοι των δύο πόλεων, Τάκης Αντωνακόπουλος και Γιάννης Λυμπέρης στην μαζική, επιτυχημένη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας την προχθές στο Πάρκο Ξυστρή.

«Βάζουμε πλέον ένα πλάνο δράσεων και διεκδικήσεων, πολύ πιο συγκεκριμένο. Ένα ζήτημα μεγάλο είναι η σχέση μας με την Κυβέρνηση καθώς και η σχέση μας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όχι με τη δομή αλλά με την Αχαΐα. Απ’ ότι φαίνεται δεν μπορούμε πλέον να είμαστε και διοικητικά στην ίδια Περιφέρεια. Ακόμη και το λογότυπο της Δυτικής Ελλάδας μας ακυρώνει. Όλος ο κόσμος έρχεται για την Ολυμπία και την Ήλιδα και ονόμασαν το λογότυπο…«Go West»!

Οι Αχαιοί δεν ψήφιζαν να γίνει ένας πολιτικός αεροδιάδρομος στην Ανδραβίδα. Με τον δρόμο Πάτρα-Πύργος έγιναν πολλές προσφυγές και έφεραν πολλά εμπόδια. Υπάρχει πλήρης αδιαφορία για τα Νοσοκομεία και τώρα με τα Πανεπιστήμια μας έριξαν την … χαριστική βολή» υπογραμμίζει ο κ. Αντωνακόπουλος, και συνεχίζει: «Πλέον υπάρχει ρήξη της Περιφερειακής συνείδησης με μονομερείς εχθρικές πράξεις από την Πάτρα. Βρισκόμαστε σε μια αναγκαστική συμβίωση με καθημερινά επεισόδια. Δεν είμαστε ούτε αφελείς, ούτε άρρωστοι. Εμείς θέλουμε να είμαστε μια ενωμένη Περιφέρεια που θα ανταλλάσσουμε δυνάμεις και εκείνοι μας εξοντώνουν καθημερινά με διάφορες εκφράσεις… Έχουμε δυστυχώς τον αντίπαλο μέσα στο σπίτι μας. Γεωγραφικά υπάρχουν και άλλες λύσεις πιο «φυσιολογικές». Αυτή η αναγκαστική συγκατοίκηση με την Αχαΐα επανεξετάζεται, διότι μόνο προβλήματα μας δημιουργεί».

«Η Ηλεία πλέον ξεσηκώνεται»

Αναφορικά με την μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πάρκο Ξυστρή για τις Πανεπιστημιακές Σχολές στο νομό, ο δήμαρχος Πύργου εξηγεί τους λόγους που η συλλογική έκφραση του Συμβουλίου Αιρετών αποδεικνύει τη δύναμή της. «Η Ηλεία πλέον οργανώνεται, ξεσηκώνεται, αποκτά συλλογική έκφραση μέσα από το Συμβούλιο Αιρετών. Ένα σχήμα το οποίο λειτουργικά είναι απαραίτητο. Ήταν όλοι εκεί, ο Σεβασμιότατος, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, Επιμελητήριο, εκπρόσωποι της επαγγελματικής, οικονομικής, εκπαιδευτικής, επιστημονικής κοινότητας, καθώς και πλήθος πολιτών. Αυτό δείχνει τη σωστή μας στρατηγική από την αρχή, που στηριζόταν: – στη δεδομένη αρνητική συμπεριφορά του Πανεπιστημίου Πατρών και του Υπουργείου Παιδείας, – στην ελλιπή δύναμη της πολιτικής μας έκφρασης, την οποία αποδέχτηκε και ο κ. Τζαβάρας.

Η ελλειπής δυναμική οφείλεται σε μια δειλία που υπάρχει να συγκρουστούν κεντρικά. Διότι οι κυβερνητικοί Βουλευτές ψήφισαν ήδη δυο νόμους στη Βουλή: τον πρώτο που κατήργησε το ΤΕΦΑΑ στον Πύργο και τον δεύτερο που αύξησε τις βάσεις εισαγωγής στα Τμήματα. Και το ελάχιστο που δεν έχουν οι κυβερνητικοί Βουλευτές είναι η συλλογικότητα. Αν πήγαιναν και οι τρεις στον πρωθυπουργό ή στην Υπουργό Παιδείας και δήλωναν πώς είναι ανυποχώρητοι μπορεί κάτι να άλλαζε, – στη διαρκή συλλογική έκφραση και συνεργασία με την τοπική κοινωνία, την οποία και εκφράζει το Συμβούλιο Αιρετών.

Από την πρώτη στιγμή αυτά είχαμε πει και επαληθευτήκαμε κατά 100%. Ομολόγησε και ο κ. Λυμπέρης ότι αυτή είναι η σωστή συμπεριφορά. Οι όποιες ειρωνικές ή καταγγελτικές φωνές ακούστηκαν στην αρχή, «έφυγαν» από τη μέση, διότι είχαν λάθος εκτίμηση των πραγμάτων. Ή ήταν παρασυρμένοι ή κάτι άλλο συνέβαινε. Όλα όμως αυτά τελείωσαν και αυτό φάνηκε στη συγκέντρωση. Ο Πύργος είναι η πρωτεύουσα του Νομού και ως τέτοια έχει υποχρέωση να λαμβάνει πρωτοβουλίες.

Οι κοινωνικοί αγώνες είναι πρόσκληση προς όλους και ποια θέση παίρνει ο καθένας σ’ αυτή τη διάταξη της μάχης, είναι προσωπική του επιλογή». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και με τοποθετήσεις τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, καθώς και πλήθος αιρετών του νομού, βουλευτές, εκπρόσωποι συλλόγων της επιχειρηματικής, εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρουσίες του βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανού, του πρ. υπουργού Σωτήρη Κούβελα, του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Δημ. Νικολακόπουλου, των δημάρχων Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη, Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Γεωργιόπουλου, Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γ. Λέντζα, εκπροσώπους των Δήμων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, της πρώην βουλευτή Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Πύργου Κώστα Νικολούτσου, Στάθη Καννή και Αντώνη Καράμπελα, δημοτικών σύμβουλων Πύργου και Ήλιδας, του πρόεδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, Χρήστου Γαρύφαλλου, του πρόεδρου του εμπορικού συλλόγου Πύργου Ηλία Ξανθούλη, του πρόεδρου του Σωματείου Εστίασης «Διόνυσος» Πύργου, Νίκου Τζαμαλή, του γεν. γραμ. Σωματείου Παραπληγικών Ν. Ηλείας, Γιώργου Παπανικλόπουλου, εκπρόσωποι του ΕΒΕ Ηλείας, εκπρόσωποι του Επιστημονικού Συλλόγου Πτυχιούχων Φ. Αγωγής Ν. Ηλείας και πολλοί άλλοι.

Φωτογραφικό backstage της συγκέντρωσης…

Ο δήμαρχος Πύργου υποδέχθηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κκ Γερμανό η ατάκα του οποίου περί «κεραμιδιού που μας έριξαν στο κεφάλι που, όμως, θα τους γυρίσει πίσω», συζητιέται ακόμα…
Ήταν εκεί και έδινε… λύσεις όπου χρειαζόταν! Ο λόγος για τον Γιώργο Καραστέργιο που διακρίνεται στη φωτο μαζί με τον δήμαρχο Πύργου και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο.
Ο κόσμος σεβάστηκε τα μέτρα προστασίας και πολλοί προκειμένου να μην παραβιαστούν τα μέτρα προστασίας έμειναν έξω από την αίθουσα εκδηλώσεων του πάρκου Ξυστρή. Έστω κι έτσι όμως είχαν «επαφή» με το εσωτερικό της…
Έστω κι αν το πόδι του ήταν σε νάρθηκα (μετά από ατύχημα που είχε πριν μερικές ημέρες), ο επικεφαλής της παράταξης «Μπορούμε» Στάθης Καννής, αποτέλεσε μια ακόμα παρουσία στη μαζική συγκέντρωση…
Το παρόν έδωσε και ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, έχοντας προμηθευτεί και τον απαραίτητο καφέ…
Το παρόν σε όλες τις δράσεις για τα μεγάλα θέματα δίνει πάντα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, κι έτσι δεν θα μπορούσε –με τίποτα- να λείπει από την συγκέντρωση της περασμένης Δευτέρας (κατά την διάρκεια της οποίας έκανε και τοποθέτηση).

 

Όλη η επικαιρότητα