Διατροφή

Δίαιτα: Αυτά είναι τα λάθη που δεν πρέπει να κάνουμε

Ακούστε το άρθρο

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα συχνά λάθη που κάνουμε στη δίαιτα.

*Παραλείπουμε γεύματα

Μπορεί να νομίζουμε ότι αν παραλείψουμε κάποια γεύματα θα ενισχύσουμε το αδυνάτισμά μας, στην πραγματικότητα όμως με αυτόν τον τρόπο απλώς δυσκολεύουμε την προσπάθειά μας. Όταν παραλείπουμε γεύματα, καταλήγουμε να πεινάμε περισσότερο στη συνέχεια και έτσι αυξάνουμε τις πιθανότητες να οδηγηθούμε στην υπερφαγία.

*Ακολουθούμε ένα ακραίο πρόγραμμα διατροφής

Η διατήρηση ενός υγιεινού διατροφικού προγράμματος είναι κάτι το οποίο πρέπει να εντάξουμε μόνιμα στον τρόπο ζωής μας, όχι μια προσωρινή ανάγκη. Για παράδειγμα, αν αποκλείσουμε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή μας μέχρι να αδυνατίσουμε, στη συνέχεια θα πάρουμε πίσω τα κιλά που χάσαμε, αφού δε γίνεται να περάσουμε όλη μας τη ζωή χωρίς να τρώμε ψωμί ή ζυμαρικά. Μία ακραία, περιοριστική δίαιτα δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα και μπορεί να στερήσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό μας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας και μειώνοντας τα επίπεδα ενέργειάς μας.

*Δεν γυμναζόμαστε

Η γυμναστική είναι απαραίτητη στην απώλεια βάρους για δύο λόγους. Πρώτον, μας βοηθάει να κάψουμε θερμίδες και δεύτερον, αυξάνει τη μυϊκή μας μάζα και κατ’ επέκταση τον μεταβολισμό μας. Μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με cardio προπονήσεις και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για να μεγιστοποιήσουμε την απώλεια βάρους.

*Καταναλώνουμε υγιεινές τροφές χωρίς μέτρο

Τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για σνακ, όμως είναι πολύ εύκολο να οδηγηθούμε στην υπερφαγία αν δεν προσέξουμε. Πολλές φορές, βασιζόμενοι στο ότι τρώμε κάτι υγιεινό, υποτιμάμε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε. Επομένως, αποφεύγουμε να τρώμε κατευθείαν από το σακουλάκι και οργανώνουμε σωστά τις μερίδες μας. Μια χούφτα με ξηρούς καρπούς αρκεί.

*Αποκλείουμε όλα τα λιπαρά από τη διατροφή μας

Η κατανάλωση ενός γεύματος που δεν έχει λίπος, αναπόφευκτα θα μας αφήσει πεινασμένους. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το λίπος δεν είναι ο εχθρός της σιλουέτας μας. Απλά πρέπει να επιλέγουμε έξυπνα τα λίπη που βάζουμε στο πιάτο μας. Τα μονοακόρεστα λιπαρά (που εντοπίζονται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο και το ταχίνι) και τα πολυακόρεστα λιπαρά (που βρίσκονται στα καρύδια, τη σόγια και τα λιπαρά ψάρια) έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL).

*Τρώμε συνέχεια κοτόπουλο

Το κοτόπουλο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η οποία είναι πολύ ευπροσάρμοστη. Ωστόσο, καταντάει βαρετό μετά από μερικές δεκάδες γεύματα. Το να τρώμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά μπορεί πραγματικά να μας δημιουργήσει ένα αίσθημα μονοτονίας. Ανανεώνουμε λοιπόν το μενού μας επιλέγοντας τόνο, σολομό, στήθος γαλοπούλας ή λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνες. Άλλωστε, το κοτόπουλο δεν είναι η μοναδική πηγή πρωτεΐνών.  Το αυγό, το τυρί cottage, η κινόα, η βρώμη, το μπρόκολο και τα μανιτάρια είναι μερικές από τις τροφές που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στα γεύματά μας ώστε να προσλάβουμε πρωτεΐνη.

via

 

Όλη η επικαιρότητα