Αγροτικά Μεσσηνία

ΔΑΟΚ Τριφυλίας: Ένα βήμα μπροστά η επιστήμη της Γεωπονίας για τους κορωνοϊους των προϊόντων

Ακούστε το άρθρο

Το μείζον  θέμα με τα παθογόνα και τους κορωνοιούς στα αγροτικά είδη ασχολήθηκε μετά από ερώτηση στην ιστοσελίδα μας η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας καθώς ο πρωτογενής τομέας εξελίσσεται.

Ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος ανέλυσε το μοντέλο των ιώσεων από παθογόνα στα κηπευτικά καλλιεργειών και θερμοκηπίων στην Τριφυλία παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες.

Μάλιστα έκανε αναφορά στα παθογόνα που προέρχονται από τρίτες χώρες λόγω των εισαγωγών στην Ελλάδα, προτείνοντας επιτάχυνση των γνωστών φυτουγειονομικών ελέγχων για τις προσβολές.

Εκτίμησε ωστόσο ότι ο κλάδος της ακριβείας γεωργίας με τους γεωπόνους είναι ένα βήμα μπροστά στην αντιμετώπιση κορωνοιών στα αγροτικά προϊόντα καθώς υπάρχουν επιστημονικά εργαλεία για σωστή αντιμετώπιση, ενώ έκανε λόγο για πρόληψη σε όλα τα τα στάδια της παραγωγής.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Η μεγάλη προσφορά τροφίμων και η πτώση της κατανάλωσης στο πλαίσιο μίας παγκόσμιας ύφεσης θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών τους και σε ένα πιθανό «σοκ της αγοράς» φέτος , σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) και του ΟΟΣΑ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Τα μακροοικονομικά σοκ που προκαλούνται από την πανδημία της COVID-19 αναμένεται να ασκήσουν πτωτική πίεση στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο «ενός ιστορικά σημαντικού σοκ της αγοράς» φέτος.

Μία ύφεση της οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να πλήξει τη ζήτηση για αγροτικά εμπορεύματα και να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες πτώσεις των τιμών ιστορικής κλίμακας, ανέφεραν οι δύο οργανισμοί. Ο αντίκτυπος στα φυτικά έλαια και τα ζωικά προϊόντα θα είναι μεγαλύτερη από ότι σε βασικές καλλιέργειες, όπως το ρύζι και το σιτάρι, προσέθεσαν.

Όλη η επικαιρότητα