WEB tv Ηλεία

Δασικοί χάρτες – Ηλεία: Restart… μετά από διάλειμμα 20 μηνών! (vid)

4 επιτροπές θα εκδικάσουν τις 7.326 υποθέσεις που υπολείπονται
Ακούστε το άρθρο

Επανεκκίνησε εδώ και λίγες ημέρες η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων όσον αφορά την διαδικασία ανάρτησης-επικύρωσης για τους δασικούς χάρτες στην Ηλεία.

Μια διαδικασία που ξεκίνησε αρχικά το 2017 όμως δεν εξελισσόταν στην Ηλεία (και την υπόλοιπη χώρα) τους τελευταίους είκοσι μήνες και που πλέον διεξάγεται με αλλαγές όσον αφορά την σύσταση των επιτροπών που εκδίδουν τις σχετικές αποφάσεις.

Ειδικότερα σε δήλωση της στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ η αναπλ. Διευθύντρια Δασών νομού Ηλείας Αγγελική Τσάκωνα τόνισε πως «Μετά από διάστημα είκοσι μηνών ξεκίνησαν να λειτουργούν και πάλι οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων που είχαν υποβληθεί από το 2017 και δεν είχαν εξεταστεί. Πλέον οι νέες επιτροπές, είναι τέσσερεις για το νομό Ηλείας, δυο για το Δασαρχείο Πύργου, μια για το Δασαρχείο Αμαλιάδας και άλλη μια στο δασαρχείο, Ολυμπίας. Ένας δικηγόρος, ένας μηχανικός κι ένας δασολόγος είναι τα μέλη που απαρτίζουν τις επιτροπές. Στις προηγούμενες επιτροπές υπήρχαν ένας δικηγόρος και δυο δασολόγοι.

«Υπολείπονται 7.326 υποθέσεις και έχει τεθεί στόχος η κάθε μια από τις τέσσερεις επιτροπές να εξετάζει και να εκδίδει περί τις 100 αποφάσεις μηνιαίως», τονίζει η αναπλ. Διευθύντρια Δασών νομού Ηλείας Αγγελική Τσάκωνα.

Η υπηρεσία μας προέβη στην τμηματική παράδοση των φακέλων των αντιρρήσεων στους πρόεδρους των επίτροπων που σήμερα είναι δικηγόροι. Αρχικά είχαμε 12.127 αντιρρήσεις από τις οποίες οι 3.880 είχαν εξεταστεί και εκδοθεί αποφάσεις από τις προηγούμενες επιτροπές. 921 περιπτώσεις αντιρρήσεων έχουν αρχειοθετηθεί με την τελευταία αναμόρφωση που έγινε στο δασικό χάρτη συνέπεια του νόμου 4685/2020».

«Ολοκλήρωση σε ενάμιση χρόνο»…

Η κα Τσάκωνα πρόσθεσε ότι «Υπολείπονται λοιπόν 7.326 υποθέσεις και έχει τεθεί στόχος η κάθε επιτροπή να εξετάζει και να εκδίδει περί τις 100 αποφάσεις μηνιαίως. Θα παρατηρούμε το πώς εξελίσσεται η διαδικασία στενά και η Διεύθυνση Δασών θα τροφοδοτεί τακτικά τις επιτροπές με ικανό αριθμό αντιρρήσεων για να επιτευχθεί ο στόχος. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία που θα οδηγήσει και στην κύρωση των δασικών χαρτών. Με 400 αποφάσεις μηνιαίως, τουλάχιστον, που είναι ο ελάχιστος αριθμός, ο ορίζοντας για να ολοκληρωθεί ο αριθμός υπολογίζεται σε περίπου ενάμιση χρόνο».

Όλη η επικαιρότητα