Οικονομία

ΔΕΗ: Εισαγγελική έρευνα για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική εισαγγελία καλείται να ελέγξει αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.

Προκαταρκτική εξέταση σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, η οποία προκάλεσε σωρεία δημοσιευμάτων, διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας, Χρ. Μπαρδάκης.

Η εισαγγελική έρευνα, στην οποία θα συσχετιστεί και η αναφορά των έξι δικηγόρων ακριβώς για το ίδιο ζήτημα, θα ελέγξει αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα, όπως αυτά της χειραγώγησης και της κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης.

Υπενθυμίζεται ότι στην αναφορά τους που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι έξι δικηγόροι υποστηρίζουν πως υπάρχουν “αποχρώσες ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της χειραγώγησης μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο, αλλά και της ενδεχόμενης διάπραξης του αδικήματος της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος”, επικαλούμενοι δημοσιεύματα και ρεπορτάζ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Όπως επισημαίνουν, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υποχώρησε η μετοχή της ΔΕΗ από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την ημέρα της ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου “χωρίς προφανή λόγο», ενώ αναφέρονται και σε «υποψίες που γίνονται σχεδόν βεβαιότητα για insider trading (εσωτερική πληροφόρηση)».

Τι ανέφεραν οι ανακοινώσεις για την Α.Μ.Κ.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, εξελίσσεται σε άτυπη ιδιωτικοποίηση, καθώς το Δημόσιο που σήμερα κατέχει το 51% των μετοχών, δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση, «ρίχνοντας» έτσι το ποσοστό του στα επίπεδα του 33-34%.

Όπως είχαν ανακοινώσει, στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, «το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο θα μειώσει το ποσοστό του χωρίς να πουλήσει μετοχές, ενώ, αντίθετα το σύνολο των κεφαλαίων που θα βάλουν οι ιδιώτες θα τροφοδοτήσει τα ταμεία της ΔΕΗ, ενισχύοντας τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Η ανακοίνωση του Υπερταμείου

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ΔΕΗ Α.Ε. της 23ης Σεπτεμβρίου 2021, το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ -Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) – ως βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα, δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της Διοίκησης της ΔΕΗ, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η χώρα μας κάνει εξαιρετικά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΔΕΗ μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Με τη νέα της στρατηγική, η ΔΕΗ, εστιάζει στην «πράσινη ενέργεια» και στην αποτελεσματικότητα μέσα από μία ισχυρή και υγιή οικονομική θέση, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές και να διασφαλίσει επάρκεια στη διανομή ενέργειας δίνοντας προτεραιότητα στο περιβάλλον.

Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ έχουν ως βασικό στόχο από την ίδρυσή τους την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τη χώρα.

Πηγή:news247.gr

Όλη η επικαιρότητα