Κόσμος

Δεκατρείς οι νεκροί από το ναυάγιο με μετανάστες στην Τυνησία

Ακούστε το άρθρο

Σε τραγωδία εξελίσσεται το ναυάγιο πλοιαρίου ανοιχτά της Τυνησίας, που συνέβη την Κυριακή, καθώς οι αρχές συνεχίζουν να ανασύρουν πτώματα από τη θάλασσα και οι νεκροί έχουν φτάσει τους 13, ενώ ακόμα 9 άνθρωποι αγνοούνται.

Την Κυριακή επτά μετανάστες – πέντε άνδρες και δύο γυναίκες- διασώθηκαν στα ανοικτά της Σφαξ, στην κεντροανατολική Τυνησία.

Σύμφωνα με τον Μουράντ Τούρκι, εκπρόσωπο του δικαστηρίου, έντεκα πτώματα εντοπίστηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας και δύο ακόμη το απόγευμα της ίδιας ημέρας,

Το πλοιάριο μετέφερε 29 μετανάστες, ανάμεσά τους δύο Τυνήσιοι αλλά και πολίτες διάφορων χωρών της υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίοι επιθυμούσαν να φτάσουν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων.

Έπειτα από μια μεγάλη άνοδο των αναχωρήσεων μεταναστών από την Τυνησία το 2011, ακολούθησε μεγάλη πτώση, όμως οι απόπειρες διάπλου της Μεσογείου από τη χώρα αυτή άρχισαν να αυξάνουν και πάλι από το 2017, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή εμπόδισε 32 αναχωρήσεις παράτυπων μεταναστών και συνέλαβε 262 ανθρώπους ηλικίας 15 με 44 ετών, εκ των οποίων δύο πολίτες χωρών της υποσαχάριας Αφρικής.

Από την αρχή της χρονιάς ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, 8.581 άνθρωποι εμποδίστηκαν να πλεύσουν προς την Ευρώπη αναχωρώντας από τα τυνησιακά παράλια, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στην Τύνιδα. Από αυτούς, 2.104 ήταν αλλοδαποί, κατά την ίδια πηγή.

Όλη η επικαιρότητα