«Δεν θα μας πετάξουν έξω απ’ τις λαϊκές αγορές!»- Συνάντηση εκπροσώπων συλλόγων με ΟΑΣΗ

Share

Έντονες αντιδράσεις στην Ηλεία για επεξεργασία σχεδίου νόμου για ΣΔΙΤ & πλειστηριασμούς θέσεων στις λαϊκές

Αναβρασμός επικρατεί στην Ηλεία στους πωλητές – παραγωγούς, αλλά και βιομηχανικών προϊόντων σχετικά με τις διατάξεις που βρίσκονται σε υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, μέσω των οποίων «ανοίγει» ο δρόμος για την ανάθεση της διαχείρισης των λαϊκών αγορών σε Ιδιώτες με σύμπραξη του Δημοσίου (ΣΔΙΤ), ενώ θα δίνεται η δυνατότητα σε νομικά πρόσωπα – εταιρείες, να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές!

Όλα αυτά είναι υπό… επεξεργασία σύμφωνα με όσα διαμηνύει το αρμόδιο υπουργείο, ζητώντας και τις… προτάσεις των πωλητών, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία, παρά να ανατρέψουν οποιαδήποτε επιχειρούμενη αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την λειτουργία των λαϊκών αγορών, αφού σε διαφορετική περίπτωση, οι ίδιοι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να έχουν θέση στους χώρους…

Το μεσημέρι του Σαββάτου, με πρωτοβουλία της ΟΑΣΗ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους συλλόγων των λαϊκών αγορών Ηλείας, στον χώρο της λαϊκής αγοράς Αμαλιάδας.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Θανάσης Βομπίρης και το μέλος της ΟΑΣΗ και γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά κ. Σωτήρης Μητσόπουλος, είχαν συνάντηση με τους εκπροσώπους συλλόγων, όπου υπήρξε ταύτιση απόψεων σχετικά με τον αγώνα που θα πρέπει να ξεκινήσει ώστε τα σχέδια να μείνουν… στον σχεδιασμό!

Το νέο σχέδιο νόμου εκτός του ότι δίνει τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ) και επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, προβλέπει ακόμα ότι αυτά θα δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς.

Παράλληλα, θα  ορίζει τον πλειστηριασμό των θέσεων ανά 3 – 4 χρόνια, οι δήμοι να γνωμοδοτούν για τον καθορισμό του ύψους του ανταποδοτικού τέλους προς το φορέα διαχείρισης, ενώ θα  καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών, εξαιρώντας  τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Θανάσης Βομπίρης, Πρόεδρος ΟΑΣΗ

Η κυβέρνηση, ενώ θα έπρεπε να έχει πάρει μέτρα και να έχει «θωρακίσει» και προστατέψει τον ελληνικό λαό εν μέσω πανδημίας, ενδυναμώνοντας το ΕΣΥ, κάνει ακριβώς το αντίθετο, με αποφάσεις εις βάρος επαγγελματιών και παραγωγών – πωλητών λαϊκών αγορών και του λαού γενικότερα.

Εκμεταλλεύεται την κατάσταση και πάει να νομοθετήσει ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα βάζει τους ιδιώτες μέσα στις λαϊκές και θα «πετάξει» έξω τους παραγωγούς και τους μικροπωλητές.

Θα μπει το μεγάλο κεφάλαιο, τα σούπερ μάρκετ, θα υπάρχει ιδιωτικός φορέας διαχείρισης κλπ. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό. Θέλουμε να υπάρχει κρατικός φορέας διαχείρισης στις λαϊκές με ευθύνη αυτού του φορέα.

Να μπορεί ο λαός να ψωνίζει φθηνά προϊόντα. Θα κάνουμε το παν και θα αγωνιστούμε για να μπορέσουμε αυτό το νομοσχέδιο να μην «πάει» για ψήφιση και ούτε καν για διαβούλευση.

Είμαστε εδώ για να το ανατρέψουμε.

Στέφανος Τομαρόπουλος, Πανηλειακή Ομοσπονδία Σωματείων Λαϊκών Αγορών Ηλείας, Μέλος Πανελλαδικής Επιτροπής Σωματείων Βιομηχανικών Προϊόντων

Μας ενημέρωσαν ότι θα υπάρξει επαναφορά της φορολογικής ενημερότητας μαζί με την δημοτική ενημερότητα για τις θέσεις που θα πρέπει να καταλαμβάνουμε, θα μπουν εταιρείες μέσω ΣΔΙΤ και άρα οι λαϊκές αγορές θα χάσουν τον χαρακτήρα που έχουν και μάλιστα μας το είπαν επί λέξη «θα χαθεί ο κοινωνικός των λαϊκών αγορών και θα γίνει καθαρά επαγγελματικός…».

Θα μπορεί ο οποιοσδήποτε, που θα κάνει και άλλο επάγγελμα, να διεκδικήσει χώρο στις λαϊκές αγορές. Μας λένε ότι φοροδιαφεύγουμε. Μα αν βάλουν όλα τα στοιχεία κάτω με τα τεκμήρια διαβίωσης και τι καταβάλλουμε θα δουν ότι αυτό δεν συμβαίνει. Ενώ μας έκλεισαν, οι εισφορές μας, συνεχίζουν κανονικά, τις οποίες μάλιστα το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ τις αύξησε κατά 50 ευρώ τον μήνα.

Τώρα με το νέο σχέδιο, καταργούν τις άδειες μας και θα πρέπει να διεκδικούμε τις θέσεις μας κάθε 4 χρόνια με πλειστηριασμό, για παράδειγμα στην Αμαλιάδα με βάση εκκίνησης τα 600 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό στον χρόνο; 2.400 ευρώ και όποιος πλειοδοτήσει θα πάρει την θέση.  Είναι ένας έμμεσος τρόπος να μας διώξουν από τις λαϊκές αγορές.

Πρέπει όλος ο κόσμος να ξεσηκωθεί.

Σωτήρης Μητσόπουλος, Μέλος ΟΑΣΗ – Γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά

Αυτή την περίοδο η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να «τελειώσει» και να καταστρέψει έναν θεσμό που υπάρχει από το 1928, που φτωχοί αγρότες και μικροί παραγωγοί βρήκαν τον τρόπο καλλιεργώντας να μπορούν να πουλάνε τα προϊόντα τους.

Με τον θεσμό της λαϊκής αγοράς ασχολείται η φτωχή αγροτιά, που προσαρμόζει την παραγωγή της να πουλά τα πράγματα της στις λαϊκές αγορές, αλλά και οι μικροί επαγγελματίες, που όλοι μαζί παλεύουμε κάθε μέρα να επιβιώσουμε. Θα μπουν στις λαϊκές τα «αρπακτικά» να πάρουν έστω και αυτό το τελευταίο μεροκάματο που μας έμεινε.

Δεν θα το επιτρέψουμε, γιατί εκτός των άλλων, είμαστε αποφασισμένοι όλοι μαζί ΟΑΣΗ και σύλλογοι λαϊκών αγορών, να ξεκινήσουμε τον αγώνα της επιβίωσης. Προετοιμάζουμε σύντομα αγωνιστικές κινητοποιήσεις και σε τοπικό επίπεδο.

Θα παλέψουμε να κρατήσουμε «ανοιχτό» το μεροκάματο μας. Πρέπει και οι δήμοι να πάρουν ανοιχτά θέση, αλλά και η Περιφέρεια για το θέμα των λαϊκών αγορών.