Categories: Ηλεία

«Δεν μπορούμε να μπούμε σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια» – Νέα παρέμβαση Συλλόγου Παραπληγικών-Κινητικά Αναπήρων ΠΕ Ηλείας

Share

Ανέφεραν ως παράδειγμα το Λιμεναρχείο Κατακόλου όπου δεν έχει υποδομές για ΑμεΑ – Ενημέρωση και για τα Seatrac

Είναι καθημερινό το φαινόμενο, τα άτομα με αναπηρία να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όσον αφορά την πρόσβασή τους σε δημόσια, αλλά και ιδιωτικά κτήρια, είτε αυτά είναι διάφορες υπηρεσίες, είτε είναι τράπεζες ή ιατρεία.

Για αυτά τα προβλήματα, που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, μίλησαν χθες ο Παντελής Παπαναγιώτου και ο Γιώργος Παπανικολόπουλος, πρόεδρος και γενικός γραμματέας αντίστοιχα του συλλόγου παραπληγικών και κινητικά αναπήρων της περιφερειακής ενότητας Ηλείας.

Που στάθηκαν ιδιαίτερα στην δυσκολία εξυπηρέτησης στο λιμεναρχείο Κατακόλου, αφού είναι αναγκασμένοι άνθρωποι με προβλήματα κίνησης και γενικότερα υγείας, να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν 44 σκαλιά, με ότι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται γι’ αυτούς. Επιπλέον έκαναν γνωστό ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν αποσυναρμολογηθεί όλα τα SeaTrac που υπάρχουν στις παραλίες της Ηλείας, προκειμένου να φυλαχθούν και να είναι σε καλή κατάσταση, έτσι ώστε να ξανά τοποθετηθούν το επόμενο καλοκαίρι. Παντελής Παπαναγιώτου: «Δεν μπορείς να ανεβαίνεις 44 σκαλοπάτια στο Λιμεναρχείο Κατακόλου».

Ο Παντελής Παπαναγιώτου μίλησε κυρίως για το πρόβλημα πρόσβασης που υπάρχει στο Λιμεναρχείο και ζήτησε από τους βουλευτές του νομού να δώσουν λύση στο θέμα της μεταστέγασής του.

«Όπως ξέρετε, ο σύλλογος παραπληγικών και κινητικά Αναπήρων της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, καταβάλει κάθε προσπάθεια για να καλυτερέψει την ποιότητα ζωής των ατόμων της περιοχής μας. Εξού και οι συναντήσεις που είχαμε με τον πρόεδρο του νοσοκομείου, που αφορά τα ιατρικά θέματα, όπως και με την πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ για την κατανάλωση του νερού και την μείωση της τιμής του. Επίσης είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι στις 19 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της αποκέντρωσης θα πραγματοποιηθεί το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δυτικής Ελλάδος σε αυτόν εδώ τον χώρο (στα γραφεία του συλλόγου δηλαδή στο ΚΕΦΙΑΠ), Σάββατο το απόγευμα στις 6:00 και θα συζητηθούν θέματα όλης της Δυτικής Ελλάδος. Το θέμα όμως που θα αναλύσουμε σήμερα είναι πολύ σοβαρό και αφορά το λιμεναρχείο Κατακόλου. Μιλάμε για την προσβασιμότητα σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο το οποίο είναι έτοιμο να κατεδαφιστεί! Το καλοκαίρι, επειδή είναι εκεί και το seatrac, όποτε χρειάστηκε, δεν έχουμε παράπονο από το λιμενικό σώμα, κατέβηκε ο ίδιος ο λιμενάρχης και έδωσε λύσεις σε θέματα συμπεριφοράς, που αφορούσαν την περιοχή, μιας και είναι άμεσης ευθύνης του. Όμως εμείς βλέπουμε ότι χρειάζεται άτομα με κινητικά προβλήματα να ανεβαίνουν 44 σκαλοπάτια προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Αν αναλογιστεί κάνεις ότι υπάρχουν και οι ναυτικοί μας, οι οποίοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας έχουν βγει στη σύνταξη και οι περισσότεροι έχουν κάποια ασθένεια, δεν είναι δυνατόν να ανέβουν αυτά τα 44 σκαλοπάτια. Δεν υπάρχει δυστυχώς πρόσβαση. Φανταστείτε μία γιαγιά να ανέβει αυτά τα 44 σκαλοπάτια για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί. Έχω πληροφορηθεί ότι έχουν γίνει κάποιες ενέργειες μεταστέγασης του λιμεναρχείου, αλλά ακόμη δεν το βλέπουμε να γίνεται. Κάνω έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους βουλευτές του νομού μας, να επισπεύσουν τις διαδικασίες στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο το δεύτερο λιμάνι της χώρας στην κρουαζιέρα. Γινόμαστε με αυτή την κατάσταση περίγελως και στο εξωτερικό, αλλά πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε. Κάτι πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει άμεσα».

Γιώργος Παπανικολοπούλος : «Δύσκολη προσβασιμότητα, αποθηκεύονται τα seatrac»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανικολοπούλος στάθηκε στην δύσκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια και επίσης στην αποσυναρμολόγηση και αποθήκευση των seatrac έως το τέλος του μήνα.

«Όσον αφορά την προσβασιμότητα, θέλω να πω ότι όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες δεν έχουν πρόσβαση για τους ανθρώπους με αναπηρία. Όχι όμως μόνο αυτές, αλλά και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ακόμη και πολλοί γιατροί που έχουν να κάνουν άμεσα με τα προβλήματά μας, δεν έχουν πρόσβαση στα ιατρεία τους. Αυτό πρέπει να λυθεί, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ανθρώπους με κινητική αναπηρία. Να θέλουν δηλαδή να πάνε σε ένα γιατρό και να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Επίσης στην τράπεζα Alpha Bank δεν υπάρχει πρόσβαση και περιμένουν οι άνθρωποι απ’ έξω για να βγει ο υπάλληλος να τους εξυπηρετήσει. Τώρα όσον αφορά για τα Seatrac. Φτάνουμε στο τέλος του καλοκαιριού, μπήκε ο Σεπτέμβρης και πρέπει να βγούνε, γιατί αν δεν γίνει αυτό και υπάρξει μία κακοκαιρία θα πάθουμε ζημιά. Ενημερώνω λοιπόν ότι στο δήμο Πηνειού, στο Βαρθολομιό, στις Θινές και στη Γλύφα, θα βγουν στις 11 Σεπτεμβρίου, στην Κουρούτα και στην Αγία Μαρίνα θα βγουν γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 20 με τέλος Σεπτέμβρη θα βγει από τις Πλάκες Κατακόλου. Και αυτό θα γίνει για να φυλαχθούν και να μπορέσουν του χρόνου οι άνθρωποι με αναπηρία να έχουν το δικαίωμα για άλλη μία φορά να απολαύσουν τη θάλασσα».