Αγροτικά Ηλεία

Δεν τρώει πορτοκάλια ο Έλληνας – Οι εξαγωγές σώζουν τους παραγωγούς

Ακούστε το άρθρο

Άριστη ποιότητα, χαμηλή τιμή, βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό αλλά δυστυχώς τα εσπεριδοειδή δεν τυγχάνουν της προτίμησης των ελλήνων καταναλωτών και το 90% της παραγωγής εξάγεται.

Ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εσπεριδοειδών του Κάμπου ο Κώστας Κυπριώτης, πρώην πρόεδρος της Ένωσης παραγωγών «Δίας», που καλλιεργεί 100 στρέμματα στην περιοχή «Ποταμιά» της Όλγας Τραγανού, δήλωσε στην «Πατρίς»:
«Καλλιεργώ μανταρίνια κλημεντίνες και πορτοκάλια τριών ποικιλιών. Αυτές τις μέρες είμαστε στο τελείωμα της συγκομιδής του μανταρινιού, το οποίο ξεκίνησε καλά, έκανε μια κοιλιά λόγω των τελευταίων παρατεταμένων βροχοπτώσεων αλλά εντάξει η συγκομιδή ολοκληρώνεται χωρίς πρόβλημα. Έχω βγάλει περίπου 100 τόνους μανταρίνι.

Το μεγαλύτερο μέρος αν όχι όλο, εξάγεται σε χώρες των Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης. Ελάχιστα διατίθενται στην εσωτερική αγορά, γιατί δεν υπάρχει ζήτηση. Διέθεσα περίπου 7 τόνους στην εσωτερική αγορά. Οι τιμές ξεκίνησαν καλά αλλά στη συνέχεια υπήρχε πτώση. Τέλος Οκτώβρη ξεκινήσαμε με 50 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγή , στη συνέχεια τέλη Νοέμβρη πήγε στα 27 λεπτά μεικτά και πριν δύο-τρεις μέρες ήταν 35 λεπτά επίσης μεικτά τιμή παραγωγού. Στο μανάβη τα μανταρίνια κυμαίνονται από 1,50 έως και 2 ευρώ».

Μειωμένη ζήτηση

Μειωμένη ζήτηση στην εσωτερική αγορά υπάρχει και για τα πορτοκάλια τονίζει ο κ. Κυπριώτης: «Στα πορτοκάλια, σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι, υπάρχει μειωμένη ζήτηση και αυτό δεν το καταλαβαίνω, αν  και το πορτοκάλι που με τη βιταμίνη C ενισχύει  το ανοσοποιητικό θα έπρεπε να είναι το κορυφαίο προϊόν αυτή την εποχή. Την πρώτη περίοδο του κορονοϊού τα πορτοκάλια πωλήθηκαν πολύ πιο εύκολα. Τώρα στο δεύτερο κύμα η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί πολύ. Ο κόσμος που είναι σε καραντίνα ψωνίζει μόνο τα άκρως απαραίτητα και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνει το πορτοκάλι».

Πρόβλημα η Τουρκία

Ο κ. Κώστας Κυπριώτης αναφέρεται και σε ένα άλλο πρόβλημα που ακούει στο όνομα «Τουρκία»: «Η Τουρκία έχει μπει στις αγορές τις δικές μας και προσφέρει πολύ φθηνά πορτοκάλια και δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους τούρκους παραγωγούς. Να πω ότι η Ελλάδα παράγει 700-800.000 τόνους. Η ελληνική αγορά καταναλώνει το 10% περίπου και το υπόλοιπο εξάγεται. Αν δεν γίνει εξαγωγή θα πάνε χωματερή. Με την παρατεταμένη ανομβρία δεν είχαμε πρόβλημα και θα έλεγα ότι και φέτος η ποιότητα του πορτοκαλιού μας είναι αρίστη. Δεν τα αφήσαμε απότιστα τα πορτοκάλια. Έχουμε δικά μας νερά και τα ποτίζαμε. Το πρόβλημα επαναλαμβάνω είναι αγοραστικό. Από αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει η συγκομιδή. Όσον αφορά τις τιμές: ξεκίνησαν με 27-30 λεπτά καθαρά και σήμερα είναι στο 17-19 λεπτά».

Όλη η επικαιρότητα