Ελλάδα

Δεύτερη ευκαιρία…

Η τραγική αυτή ιστορία ήταν ένα ηχηρό χαστούκι για τον Κυριάκο.
Ακούστε το άρθρο



Η ιστορία ξεκινά αρκετά χρόνια πριν με πρωταγωνιστή ένα παιδί μολις 14 ετών… τον Κυριάκο.

Οι συνθήκες τον αναγκάζουν να σταματήσει το σχολείο και να δουλέψει για να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα και τα τέσσερα αδέρφια του.

Στην πορεία χάνει το δρόμο του μπλέκει με… κακές παρέες και το κακό δεν αργεί να έρθει.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2017 ο Κυριάκος με έναν ακόμη άντρα μπαίνουν σε σπίτι στο Περιστέρι για να ληστέψουν. Πίστευαν ότι το ζευγάρι που έμενε μέσα έλειπε.
Το ζευγάρι που ήταν γονείς δύο παιδιών όμως ήταν μέσα στο σπίτι, τους άκουσε και ο συνεργός του Κυριάκου τους πυροβόλησε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν.

Ο Κυριάκος όπως ισχυρίστηκε δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Οι δύο νεαροί συλλαμβάνονται.

Στο πρωτόδικο δικαστήριο που  έγινε τον Νοέμβριο του 2018 ο Κυριάκος καταδικάστηκε σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 15 ετών για την διπλή ανθρωποκτονία αφού του αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά: της μετεφηβικής ηλικίας και της μεταγενέστερα καλής συμπεριφοράς από την πράξη.

Ο βασικός κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε δις Ισόβια.  Η τραγική αυτή ιστορία ήταν ένα ηχηρό χαστούκι για τον Κυριάκο. Μεταφέρεται στις φυλακές Αυλώνα και αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Να βγει στην κοινωνία ένας χρήσιμος άνθρωπος. Να πετάξει από πάνω του κάθε κακό.

Αποφασίζει να συνεχίσει το σχολείο από εκεί που το σταμάτησε…
Οι επιδόσεις του ήταν θεαματικές… είναι συνεχώς με ένα βιβλίο στο χέρι…
Και τελειώνει το Λύκειο με βαθμολογία 19 και 4/10. Ο Κυριάκος αποφασίζει όμως να δώσει Πανελλαδικές και πετυχαίνει στο Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Παραγωγής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Όταν έμαθε ότι είναι πλέον φοιτητής ξέσπασε σε κλάματα. Γνώριζε πια ότι η ζωή του δίνει μία δεύτερη ευκαιρία. Κατάλαβε το λάθος του την κακή πορεία που είχε πάρει και τα άλλαξε όλα. Δεν ήθελε να είναι ο παραβατικός αλλά ο χρήσιμος στην κοινωνία.  Πέταξε από πάνω του την κακή ταμπέλα και έβαλε την καλή την καθαρή…
Ο Κυριάκος απέδειξε ότι υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες. Αρκεί να τις αρπάζουμε, να τις εκμεταλλευόμαστε.

Ο Κυριάκος μέσα στη φυλακή συμμετείχε σε θεατρικές ομάδες, διάβαζε βιβλία, μορφώθηκε… Και στο πρόσωπο του Κυριάκου ο σωφρονισμός πήρε σάρκα και οστά. Γιατί η φυλακή αυτό το σκοπό έχει. Να σωφρονίζει.

Υπάρχουν πολλά παιδιά σαν τον Κυριάκο που σε μια τρυφερή ηλικία κυρίως της εφηβείας παίρνουν λάθος δρόμο. Το να τα τιμωρήσουμε είναι το εύκολο…
Το να τους βάλουμε όμως στο σωστό δρόμο είναι το δύσκολο. Και ο Κυριάκος όπως και άλλα παιδιά κρατούμενοι επέλεξαν να διορθώσουν τα λάθη τους.

Ο Κυριάκος -αν και κρατούμενος – για τις  καλές επιδόσεις και τη συμπεριφορά του μέσα στη φυλακή πήρε βραβείο από την Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας, έγινε Σημαιοφόρος και πήρε μια μεγάλη απόφαση… απόφαση ζωής… Να προχωρήσει στο σωστό μονοπάτι. Ο Κυριάκος μας δείχνει ότι η ζωή μας δίνει δεύτερη ευκαιρία. Το θέμα είναι να την αρπάξουμε.

Το εφετείο για τον νεαρό πια φοιτητή είναι τον Ιανουάριο του 2022. Ο Κυριάκος ετοιμάζεται να γράψει όχι κακώς κείμενα στη ζωή του αλλά καλώς κείμενα.
Να γράψει τις σελίδες της ζωής του με χαρούμενα χρώματα και όχι με μελανά.
Να διορθώσει τα λάθη του.

Η δικηγόρος του Κυριάκου στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ»

Βάσω Πανταζή – Δικηγόρος

«…ο Κυριάκος είναι ένα νεαρό παιδί που κατάλαβε το λάθος του και προσπάθησε μέσα στην σκληρή πραγματικότητα της φυλακής, να μετατρέψει τον χρόνο της κράτησης του σε χρόνο αυτοβελτίωσης και επανένταξης στην κοινωνία. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του σωφρονισμού που μπορεί να επιτευχθεί σε έναν νεαρό δράστη εγκλήματος, όταν η δικαιοσύνη ρίξει πάνω του όχι βαρύ τον πέλεκυ της, αλλά το ανθρώπινο βλέμμα της, ώστε να ελπίζουμε όλοι, ότι υπάρχουν άνθρωποι που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία και το καλωσόρισμα μας εκ νέου στη κοινωνία όταν αποδεικνύουν την μεταμέλεια τους για το λάθος δρόμο που ακολούθησαν, όπως έκανε ο Κυριάκος. Θα αιτηθούμε τις επόμενες ημέρες την αναστολή της εκτέλεσης της πρωτοβάθμιας απόφασης, ώστε μέσα στο φθινόπωρο ο Κυριάκος να περάσει για πρώτη φορά την πόρτα του Πανεπιστημίου, ξεκινώντας ένα νέο ταξίδι στη ζωή μετά το εισητήριο επιστροφής που του δόθηκε.»

Όλη η επικαιρότητα