Ηλεία

ΔΕ Φιγαλείας: Σε πλήρη εξέλιξη η ελαιοκομική περίοδος – Καλός ο καρπός, μέτρια η τιμή λένε οι αγρότες

Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη σε όλη την ελαιοκομική περιφέρεια της Νότιας Ηλείας(το μεγαλύτερο μέρος αυτής αποτελείται από κτήματα κατοίκων της Νέας Φιγαλείας), βρίσκεται η ελαιοσυγκομιδή του καρπού εδώ και αρκετές μέρες.

Τα εργοστάσια έχουν ήδη λαδώσει και δέχονται τους αγρότες σε μια περίοδο που ”ίσως” δε θα έπρεπε να έχει μεγάλη παραγωγή λόγο της σεζόν 2019-2020 ωστόσο οι παραγωγοί κρίνουν τη σεζόν 2020-2021 ως μια πολύ καλή σεζόν ειδικά όταν αυτή είναι σε σειρά δεύτερη συνεχόμενη.

Εργάτες γης δεν υπάρχουν διαθέσιμοι λόγο του Κορονοιού ωστόσο η ελαιοσυγκομιδή εξελίσσεται πολύ καλά με ιδία μέσα και χέρια αναφέρουν οι αγρότες.

Τα ελαιοτριβεία της περιοχής τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας για τον COVID-19 είναι έτοιμα στελεχωμένα με προσωπικό αναμένοντας τους αγρότες.

Η τιμή είναι οριακά μέτρια προς καλή, καθώς υπάρχουν φόβοι για εκ νέου πτώση της, ωστόσο παραμένει στα περσινά επίπεδα σε μέσο όρο. Για παράδειγμα η μέση τιμή για τη νέα σοδειά στη δυτική Ελλάδα σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Ελαιολάδου της ΣΕΔΗΚ είναι 2,50 ευρώ ενώ στη Σπάρτη 3,00 ευρώ κατά τις μετρήσεις της 17.11.2020. Η τιμή για την παλαιά εσοδεία είναι 2-2,50 ευρώ. Τέλος η τιμές στην γειτονική Ιταλία αγγίζουν τα 5 ευρώ ενώ στην Ισπανία τα 4,25 ευρώ.

Πηγή: #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24

Όλη η επικαιρότητα