Ηλεία

Δημήτρης Μεσσαλάς: «Μεγαλύτερο επίτευγμα το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Πύργου»

Ακούστε το άρθρο

Ο δικηγόρος Δημήτρης Μεσσαλάς, ασχολείται ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον δήμο Πύργου από το 2012, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών και αντιδήμαρχος Παιδείας και Διοικητικών Υπηρεσιών πριν αναλάβει στην τωρινή Δημοτική Αρχή τον νευραλγικό τομέα της Διεύθυνσης Οικονομικών, διαθέτοντας τον τίτλο του αντιδήμαρχου.

Δίνοντας απαντήσεις στις ερωτήσεις της εφημ. ΠΑΤΡΙΣ αναφέρεται στα έως τώρα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής και τον δήμαρχο Πύργου, την πανδημία και τις δυσκολίες που επιφέρει στη αυτοδιοίκηση, στη συμπεριφορά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και στη «σχέση» του δήμου Πύργου με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας…

Η Δημοτική αρχή έχει κλείσει 1,5 χρόνο, από τότε που ανέλαβε τα ηνία στον δήμο Πύργου. Έχετε πετύχει όλα όσα είχατε βάλει ως στόχο; Ποιο θεωρείτε ότι ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα μέχρι στιγμής;

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, υγειονομικές  και οικονομικές, έχουμε πετύχει πάρα πολλά, τα οποία ο πολίτης διαπιστώνει στην καθημερινότητα του. Το όραμα και η στοχοθεσία μια δημοτικής αρχής δεν ολοκληρώνεται μέσα σε 1,5 χρόνο αλλά έχει μακροπρόθεσμη διάρκεια. Προγραμματίζουμε και πραγματοποιούμε  διαρκώς, με αποκλειστικό στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Ως μεγαλύτερο επίτευγμα και  δεν θα αναφερθώ ούτε σε έργα υποδομής, ούτε στην καθημερινότητα, ούτε στην αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων και στην ένταξη σε αυτά, είναι  το κοινωνικό πρόσωπο που έχει αποκτήσει ο Δήμος μας, αποδεικνύοντας ότι πρωταρχικός στόχος της δημοτικής αρχής είναι  ο άνθρωπος.

Θεωρείτε ότι ο κ. Αντωνακόπουλος είναι ήδη ένας επιτυχημένος δήμαρχος;

Τόσο ο δήμαρχος όσο και η Δημοτική αρχή οφείλουμε να  κριθούμε στην  λήξη της θητείας μας. Όσα  όμως έχουμε καταφέρει έως και σήμερα αλλά και το όραμα μας,  δίνουν τα εχέγγυα αλλά και την σιγουριά  ότι τόσο ο Δήμαρχος  όσο και η Δημοτική Αρχή συνολικά ,  να είναι επιτυχημένοι.

Αναμφίβολα η πανδημία αποτελεί έναν σοβαρό σκόπελο ανατρέποντας σε μεγάλο βαθμό τον σχεδιασμό των Δήμων. Υπάρχει, όμως, και η άποψη πως ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να δημιουργήσει και ευκαιρίες…

Βρισκόμαστε κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία μας  και κατά συνέπεια και η τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω της πανδημίας. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές αποτελούν  την εμπροσθοφυλακή στην κρίση. Η κρίση αποτέλεσε αφορμή ώστε να δούμε εκ νέου και να διαμορφώσουμε ξανά τις προτεραιότητες για τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Η δημόσια υγεία, η κοινωνική πολιτική και η μέριμνα για όλες τις ευπαθείς ομάδες και πλέον οι πρωτοβουλίες σε αυτούς τους τομείς καταλαμβάνουν υψηλή θέση στην ατζέντα του νέου σχεδιασμού.

Εκμεταλλευθήκαμε στο έπακρο τις νομοθετικές ρυθμίσεις , δημιουργώντας θέσεις εργασίας, βοηθώντας οικονομικά τους αδύνατους δημότες, προβαίνοντας στην απαλλαγή των πληττόμενων επιχειρήσεων από τέλη. Η δημοτική αρχή όλο αυτό το διάστημα δεν σταμάτησε ούτε να σχεδιάζει, ούτε να προγραμματίζει, επιδιώκοντας  τα βέλτιστα αποτελέσματα για τον Δήμο και τους πολίτες.

Σε ανακοίνωση σας αναλύσατε τους βασικούς άξονες που κινείται ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2021… πιστεύεται ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά;

Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι  ρεαλιστικός, υλοποιήσιμος και αποτελεσματικός, προσαρμοσμένος στα σημερινά δεδομένα, βασιζόμενος σε πραγματικά έσοδα και δαπάνες . Ως εκ τούτου θεωρώ όλα θα εξελιχθούν ομαλά και ο Δήμος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δαπάνες του και ιδίως στην εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος,  που αποτελεί και το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό μέρος ενός προϋπολογισμού.

Ο κόσμος διαβάζει ότι ο δήμος Πύργου διαθέτει πλεόνασμα και έχει την εύλογη απορία γιατί δεν χρησιμοποιούνται άμεσα αυτά τα χρήματα;

Ο Δήμος μας έχει την δυνατότητα να καλύπτει  τις υποχρεώσεις του και το χρηματικό υπόλοιπο είναι το δυνατό του σημείο, που δείχνει την πιστοληπτική του ικανότητα. Το χρηματικό υπόλοιπο του δήμου από προηγούμενες χρήσεις, το οποίο χρησιμοποιείται  στην ισοσκέλιση ενός προϋπολογισμού,  δίνει την δυνατότητα να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, να εξοφλεί άμεσα όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, να χρηματοδοτεί έργα με ιδίους πόρους, να καταβάλλει άμεσα την πάγια προκαταβολή στους προέδρους των κοινοτήτων, να λαμβάνει μέτρα ανακούφισης των δημοτών του   λόγω της πανδημίας, να ενισχύει δράσεις πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων κτλ. Και πάνω από όλα ο Δήμος οφείλει να λειτουργεί όχι βραχυπροθέσμα  αλλά μακροπρόθεσμα, ειδικά σε περίοδο κρίσης.   Άρα και αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται είτε άμεσα και είτε έμμεσα προς όφελος των δημοτών.

Πώς κρίνετε την έως τώρα στάση της αντιπολίτευσης στα δημοτικά συμβούλια;

Η αντιπολίτευση οφείλει αφενός να κρίνει και να ελέγχει και  αφετέρου να προτείνει. Αυτός είναι ο θεσμικός της ρόλος. Από την άλλη η συμπολίτευση οφείλει να δέχεται τον έλεγχο, να  διακατέχεται από διάθεση συνεργασίας και  να υιοθετεί τις σωστές προτάσεις που κάνει η αντιπολίτευση. Ωστόσο η αντιπολίτευση οφείλει να μείνει μακριά από τον λαϊκισμό. Ο λαϊκισμός είναι δηλητήριο που αργά και σταθερά απαξιώνει τη Δημοκρατία. Όταν η αντιπολίτευση καταγγέλλει απλά για να εμποδίσει το έργο της πλειοψηφίας προκείμενου να λαϊκίσει, δεν προσφέρει καλή υπηρεσία. Τουναντίον λειτουργεί εις βάρος των δημοτών. Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί από ορισμένες παρατάξεις της αντιπολίτευσης άκρατος λαϊκισμός και έλλειψη διάθεσης συνεργασίας. Η εποικοδομητική αντιπολίτευση ασκείται στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και όχι σε άλλους χώρους .

Η συνεργασία σας με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας είναι ικανοποιητική;

Θεσμικά ο α` και ο β` βαθμός  της αυτοδιοίκησης οφείλουν να συνεργάζονται έχοντας ως αποκλειστικό στόχο τόσο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών όσο και την δημιουργία βιώσιμων εστιών ανάπτυξης. Στην αυτοδιοίκηση βρισκόμαστε για να υπηρετήσουμε τον πολίτη και θα πρέπει η κομματική προτίμηση του κάθε αιρετού να μας είναι αδιάφορη. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ ότι η συνεργασία του Δήμου με την Π.Δ.Ε. είναι ικανοποιητική  και φυσικά υπάρχει η διάθεση και η θέληση να γίνει ακόμα καλύτερη και αποδοτικότερη. Ιδιαίτερα στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον Δήμο μας, όπως η κατασκευή του Πάτρα – Πύργος, οι πανεπιστημιακές σχολές, η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, η Περιφέρεια οφείλει να σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια μας.

Όλη η επικαιρότητα