Πολιτική

Δημήτρης Σακελλάρης: Πετύχαμε ως κοινωνία την κάθαρση;

Όλες οι αμαρτίες του πολιτικού συστήματος ταυτίστηκαν με το πρόσωπο του αποθανόντος και αυτό ξεπερνά το μέτρο. Δεν είναι δίκαιο.
Ακούστε το άρθρο

  Όταν κάποιος επιλέγει να ασχοληθεί με τα κοινά, οφείλει να λειτουργεί πρωτίστως και ως πρότυπο για την κοινωνία.

Αν δεν το πράξει και πολύ περισσότερο, αν αποδειχθεί διεφθαρμένος, η πολιτική και η ηθική εξόντωση που θα υποστεί θα είναι μεγάλη. Έτσι πάντα συνέβαινε και έτσι θα συμβαίνει. Αυτό που δεν είναι λογικό όμως να συμβαίνει, είναι ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, να θεωρείται υπαίτιο για τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου που συντελέστηκε στη χώρα μας και μας οδήγησε στο χείλος της χρεοκοπίας και στα μνημόνια.

Όλες οι αμαρτίες του πολιτικού συστήματος ταυτίστηκαν με το πρόσωπο του αποθανόντος και αυτό ξεπερνά το μέτρο. Δεν είναι δίκαιο.

Έχουν γραφτεί πολλά, σήμερα, με αφορμή το θάνατο του Άκη Τσοχατζόπουλου και θα σταθώ ιδιαίτερα σε διαδικτυακές αναρτήσεις που στάζουν χολή. Μπορώ να αντιληφθώ το μένος ή ακόμη και τη δικαιολογημένη οργή που αποτυπώνεται για ένα πρόσωπο εν ζωή, αλλά αδυνατώ να κατανοήσω το υβρεολόγιο για ένα πρόσωπο που σήμερα έφυγε από τη ζωή.

Αυτός ο άνθρωπος δικάστηκε και καταδικάστηκε. Και ήταν ο μόνος. Πλήρωσε συνολικά για ένα σύστημα διαφθοράς και μια ιστορική περίοδο που βρίθει σκανδάλων για την οποία ουδείς άλλος καταδικάστηκε. Ήταν ο μόνος ένοχος; Πετύχαμε ως κοινωνία την κάθαρση; Είμαστε περήφανοι πλέον για το πολιτικό μας σύστημα και τη διαφάνεια των θεσμών που διέπουν την οργανωμένη μας πολιτεία; Τα ερωτήματα είναι σαφώς ρητορικά.

Πέρα όμως από τα στερνά, υπάρχουν και τα πρώτα. Ούτε αυτά διαγράφονται και έχουν ιστορικό αποτύπωμα. Για όσους τον γνώριζαν προσωπικά, ήταν ο πολιτικός που αγαπούσε τους ανθρώπους. Για αυτό κανείς δεν τον αποκαλούσε με το επίθετό του. Ήταν απλά ο Άκης. Αυτόν τον Άκη πρόδωσε ο ίδιος στο τέλος.

Εύχομαι ο θεός να αναπαύσει την ψυχή του.

Δημήτρης Σακελλάρης

Μέλος Κ.Ε. Σύριζα

Όλη η επικαιρότητα