Categories: Ηλεία

Δημιουργία θεματικού Μουσείου σταφίδας στον Πύργο

Share

Επιστολή με αποδέκτες τον Δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία προτείνει την δημιουργία θεματικού μουσείου σταφίδας στον Πύργο, έστειλε ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος του Ομίλου Ηλίας Ανδριόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Κοροντζής, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας με έδρα τον Πύργο Ηλείας, ιδρύθηκε με σκοπό αφενός την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας από την καλλιέργεια της σταφίδας και αφετέρου την ανάπτυξη δράσεων και ενημέρωσης με σκοπό την στήριξη των σημερινών καλλιεργητών αυτού του εμβληματικού προϊόντος του τόπου μας, σε λίαν ανταγωνιστικές συνθήκες και εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας, έχοντας κύριο στόχο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της σταφίδας θεωρεί ότι η δημιουργία ενός Θεματικού Μουσείου Σταφίδας στην περιοχή του Δήμου Πύργου είναι καθοριστικό βήμα για την επιτυχία του σκοπού αυτού. Ανάλογα εννέα θεματικά Μουσεία έχουν γίνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως: Μετάξης στο Σουφλί,Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, Βιομηχανικής Ελαιουργίας στη Λέσβο, Ελιάς-λαδιού στη Σπάρτη, Πλινθοκεραμοποιίας στο Βόλο, Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία, Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, Μαστίχας στη Χίο, Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα, και τα οποία αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς στις περιοχές τους.

Σε αυτή τη λογική λοιπόν ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας με την επιστολή του αυτή απευθύνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας και προτείνει :
Τη λήψη από το Δημοτικό Συμβούλιο Πολιτικής Απόφασης δημιουργίας Θεματικού Μουσείου σταφίδας στο Δήμο του Πύργου.

Να μεριμνήσει ο Δήμος Πύργου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να συγκεντρωθεί και να μεταφερθεί όλο το υλικό (μηχανολογικός εξοπλισμός και έγγραφο υλικό) από τις αποθήκες του ΑΣΟ στην οδό Κοκκίνου σε ασφαλές μέρος, όπου θα διατηρηθεί με σκοπό τη μελλοντική χρήση του στο Μουσείο που θα ιδρυθεί, όλο ή μερικά, σύμφωνα με μουσειακή μελέτη. Αυτό είναι απαραίτητο διότι ως γνωστό πρόκειται το κτίριο του ΑΣΟ να ανακαινισθεί με χρήματα του ΕΣΠΑ για να στεγασθεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου που γίνεται στην Πόλη μας.

Σε αντίθετη περίπτωση ένας όγκος υλικού που αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη εποχή για την Ηλεία, που συνδέθηκε με ανάπτυξη, πολιτιστικά δρώμενα και κοινωνικούς αγώνες, κινδυνεύει να καταστραφεί και θα είναι κρίμα για την ιστορία του Τόπου. Θα επαναληφθεί έτσι το έγκλημα της καταστροφής του μουσειακού και αρχειακού υλικού του Ινστιτούτου Σταφίδας της Πόλης μας που λεηλατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Να στηρίξει ενεργά ο Δήμος Πύργου ένα κάλεσμα στο Νομό για την συλλογή και φύλαξη μουσειακού υλικού, πρίν αυτό χαθεί, αφού πρώτα προηγηθεί μια συνδιάσκεψη Φορέων του Νομού μας (Περιφέρεια, Δήμαρχοι, Βουλευτές , Μητρόπολη, Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, ΜΜΕ κ.λ.π. προσωπικότητες), στην οποία θα συζητηθεί διεξοδικά η ίδρυση του Μουσείου Σταφίδας.
Τέλος να δεσμεύσει ο Δήμος Πύργου ανάλογο χώρο για την δημιουργία του μελλοντικού Μουσείου Σταφίδας στην περιοχή του, με κριτήρια εκτός των άλλων την προσβασιμότητα- επισκεψιμότητα και την ιστορική μνήμη των υποψήφιων χώρων.

Από την πλευρά μας μετά από έρευνές μας προτείνουμε σαν τέτοιους χώρους:

Α. Το κτίριο του παλιού απεντομωτηρίου στο χώρο του Λιμένα του Κατακόλου όπου προβλέπεται η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του.

Β. Το Ινστιτούτο Σταφίδας στην Πατρών απέναντι από το Στάδιο.

Γ. Μέρος του Κτιρίου του ΑΣΟ στην οδό Κοκκίνου στο μέτρο που δεν θα δεσμευθεί αυτό ολόκληρο για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου».