Πολιτική

Δημοσκόπηση Meton Analysis: Προβάδισμα ΝΔ – «Πέφτει» η δημοτικότητα Μητσοτάκη

«Σαρώνουν» Δένδιας και Πιερρακάκης
Ακούστε το άρθρο

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση αυξάνονται, η δημοτικότητα του πρωθυπουργού μειώνεται και το 51% θεωρεί ότι η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση. Αυτά είναι μερικά απ’ όσα προκύπτουν από τη νέα δημοσκόπηση της Meton Analysis.

Το «καμπανάκι» για την κυβέρνηση ηχεί ενώ η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να έχει διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως φαίνεται στη δημοσκόπηση της Meton Analysis που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, δεν μπορεί να «εισπράξει» τις απώλειες αυτές.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 30,8% έναντι 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ (41% – 26,1% τα αντίστοιχα ποσοστά στην εκτίμηση ψήφου).

Το ΚΙΝΑΛ είναι τρίτο με 6% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,1%, η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜέΡΑ24 με 4,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 12,7%.

Οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση, πάντως, φτάνουν στο 54%, έναντι 39% των θετικών, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να… σώζει τα προσχήματα (67% θετικές γνώμες). Μαζί με τις θετικές γνώμες για την κυβέρνηση, υποχωρούν και εκείνες για τον πρωθυπουργό (43% από 49% τον Ιούλιο).

Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού υποχωρεί στο 47%, με το 52% να έχει αρνητική άποψη για εκείνον. Στο ερώτημα αυτό κερδισμένος είναι ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είναι στη δεύτερη θέση πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκείνο που επίσως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται τις απώλειες της κυβέρνησης. Οι θετικές γνώμες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι 14% και οι αρνητικές 73%, ενώ στην προσωπική αξιολόγηση του Αλέξη Τσίπρα οι θετικές γνώμες είναι 19% και οι αρνητικές 71%.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 38%, έναντι 16% του Αλέξη Τσίπρα. Ο «κανένας» είναι… δεύτερος με 30%.

Απαισιοδοξία

Με το 51% να πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 38% να έχει αντίθετη άποψη και το 68% να θεωρεί ότι η επιστροφή στην φυσιολογική καθημερινότητα θα έρθει το 2022, φαίνεται ότι οι πολίτες μόνο αισιόδοξοι δεν είναι.

Ως σημαντικότερα προβλήματα αξιολογούνται η οικονομία, η ακρίβεια και η πανδημία (30%). Το 49% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες οι οικονομικές συνθήκες θα επιδεινωθούν και μόνο το 25% πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Οι υπουργοί

Όσον αφορά στην αξιολόγηση των υπουργών, ο Νίκος Δένδιας είναι ο πιο δημοφιλής με τις θετικές γνώμες να είναι στο 19% για τον υπουργό Εξωτερικών. Ακολουθεί ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, με 14% και ακολουθούν οι Βασίλης Κικίλιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Χαρδαλιάς, με τις θετικές γνώμες να είναι κάτω του 10%.

Όλη η επικαιρότητα