Ηλεία

Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: Είχε Κυβέρνηση, Τσίπρα και… Κάμπινγκ!

Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο του «όχι» της Κεραμέως, αλλά και της επίσκεψης Τσίπρα στον νομό, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας – κεκλεισμένων των θυρών – η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας.

Ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης ενημέρωσε το σώμα για την άκαρπη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως σχετικά με τις Σχολές, αλλά και για τα όσα είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα λίγο νωρίτερα από την συνεδρίαση.

Γ. Λυμπέρης: «Στο εκτελεστικό απόσπασμα…»

«Εξάντλησαν την “μεταρρύθμιση” στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ηλεία…», είπε χαρακτηριστικά ξεκινώντας ο κ. Λυμπέρης, μιλώντας ότι παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου στο πρόσφατο παρελθόν, η απόφαση ήταν ειλημμένη.

«Το Μέγαρο Μαξίμου, έχει αποφασίσει αυτή την περιβόητη μεταρρύθμιση, που για μένα είναι εκκαθάριση. Η παράταξη αυτή δεν πιστεύει στην αποκέντρωση. Αυτός ο νομός, δεν είναι στα σχέδια και στους υπολογισμούς αυτής της κυβέρνησης.

Μας καθιστά παράδειγμα για το τι θα επακολουθήσει.

Τα είπα και στον Τσίπρα, που η κυβέρνησή του με τον βουλευτή από την Αιτωλοακαρνανία Βαρεμένο μεθόδευσαν αυτό που έγινε με την σημερινή κυβέρνηση και δεν μου απάντησε.

Του είπα ότι η κυβέρνησή του οδήγησε στο «εκτελεστικό απόσπασμα» το Τμήμα της Αμαλιάδας και η σημερινή κυβέρνηση το «εκτέλεσε», είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια.

Ο δήμαρχος Ήλιδας, επεσήμανε ότι τέθηκε από τον δήμαρχο Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλο να παραχωρηθεί μια συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, ώστε να γίνει πανελληνίως γνωστό το θέμα και το επόμενο διάστημα θα τεθεί το θέμα τυχόν κινητοποιήσεων, οι οποίες ανέφερε ότι αν δεν διαθέτουν μαζικότητα, ο αγώνας θα είναι χαμένος εξαρχής.

Χρ. Χριστοδουλόπουλος: «Δυναμικές κινητοποιήσεις…»

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, εξέφρασε την απορία του γιατί ήδη δεν έχουν δρομολογηθεί δυναμικές κινητοποιήσεις με την συμμετοχή του λαού της Ηλείας, λέγοντας ότι με μια συνέντευξη Τύπου δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτι.

Μίλησε για την γενικότερη απαξίωση της Ηλείας, με την καθυστέρηση του αυτοκινητοδρόμου, τις τραγικές ελλείψεις των Νοσοκομείων κ.α.

Α. Κολόσακας: «Εκπαίδευση για λίγους…»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Άγγελος Κολόσακας τόνισε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για τα Τμήματα της Ηλείας αποτελεί μια συνέχεια της «μεταρρύθμισης» που διαδραματίζεται τα τελευταία χρόνια.

Οι αλλαγές πάνω σε αυτή, είπε, δεν έχουν καμία σχέση με την εξέλιξη των επιστημών και τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, αλλά στην εκπαίδευση για τους λίγους και στην ιδιωτικοποίηση κατ’ επέκταση, ώστε συμμετοχή στην μόρφωση και στις σπουδές να έχουν αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Δ. Κράλλης: «Να είμαστε έτοιμοι με πρόταση…»

Ότι στην Ηλεία δεν υπάρχει αρραγές πολιτικό και αυτοδιοικητικό «μέτωπο» και άρα η Ηλεία μπορεί να αποτελεί έρμαιο, ανέφερε στη συνέχεια ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Κράλλης.

Επέρριψε ευθύνες στους κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά και στον δήμαρχο Ήλιδας, στον οποίο είπε ότι αφού ήταν συνομιλητής της Κυβέρνησης θα έπρεπε να φέρει το θέμα πολύ νωρίτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρότεινε, μέσα από το Συμβούλιο Αιρετών του Νομού να υπάρξει μια τέτοια οργάνωση και μια πολύ καλή και στοιχειοθετημένη πρόταση, ώστε στην επόμενη αναθεώρηση να διεκδικηθεί η επαναφορά Σχολών στην Ηλεία.

«Θα ανοίξει ή δεν θα ανοίξει το Κάμπινγκ;» με το… σήριαλ της ΕΤΑΔ

Στη συνέχεια τέθηκαν ερωτήσεις προς τον δήμαρχο Ήλιδας για το ίδιο και για άλλα θέματα από τους δημοτικούς συμβούλους.

Η δημοτική σύμβουλος κα Ρούλα Γκουβίτσα, έθεσε το θέμα της λειτουργίας του Δημοτικού Κάμπινγκ Κουρούτας, που ανήκει στην ΕΤΑΔ και κάθε χρόνο γίνεται «μάχη» για την παραχώρησή του, χωρίς πάντοτε αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια.

Για το θέμα αυτό το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντώνης Πατρινός, ο οποίος γνωστοποίησε ότι από τον Μάρτιο, οπότε και άρχισαν εκ νέου οι διαβουλεύσεις με την ΕΤΑΔ, η διοίκησή της είναι ανένδοτη και παραχωρεί, μόνον… 8 τ.μ.!!!

Αυτό σημαίνει, με τις υπάρχουσες συνθήκες, το Δημοτικό Κάμπινγκ δεν θα λειτουργήσει, εκτός αν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος κάλεσε τον κ. Λυμπέρη και ως μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ να στηριχτεί στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη προ ημερών μεταξύ ΚΕΔΕ και ΕΤΑΔ.

Ο δήμαρχος Ήλιδας απαντώντας για το θέμα, είπε ότι αυτός τον έθεσε στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Πρόσθεσε ότι υπάρχει πλέον μεγάλη πιθανότητα ο δήμος, πέραν των προσπαθειών μέσω ΚΕΔΕ, να προσφύγει στο Κτηματολόγιο για την αμφισβήτηση της κυριότητας της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Καταλήγοντας είπε κατηγορηματικά: «Θα μπούμε και θα εκμεταλλευτούμε τις δομές μας…».

Εκτός των θεμάτων της τακτικής συνεδρίασης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν και ειδικές συνεδριάσεις για την ψήφιση των ισολογισμών και τις εκθέσεις ορκωτών λογιστών ετών 2018 – 2019, που εκκρεμούσαν.

Η ψήφιση έγινε κατά πλειοψηφία. Δεν τους ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση για πολιτικούς λόγους.

Όλη η επικαιρότητα