Κόσμος

Δημοψήφισμα Σκόπια: Χαμηλή η προσέλευση στις κάλπες – Ψήφισαν Ζάεφ και Ντιμιτρόφ

Ακούστε το άρθρο

Με τη διαδικασία να εξελίσσεται ομαλά, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ ψήφισε πριν από λίγο και, μάλιστα, έχοντας στο πλευρό του τον γιο του, Ντούσκο, στο ιστορικό δημοψήφισμα που θα κρίνει το όνομα και το μέλλον της χώρας. Ήδη, ψήφισε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο, στην πόλη Στρούμιτσα, στα νοτιοανατολικά της χώρας, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εξέφρασε την αισιοδοξία του για ένα «ισχυρό αποτέλεσμα που θα αποδείξει πως οι ‘Μακεδόνες’ είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως τόνισε ο κ. Ζάεφ, οι πολίτες «αποφασίζουν την τύχη της χώρας. Καλώ όλους να προσέλθουν στις κάλπες και να πάρουν αυτή τη σοβαρή απόφαση για το μέλλον της χώρας, για τις γενιές του μέλλοντος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ αφότου ψήφισε γύρω στις 9.30 το πρωί, χαρακτήρισε την συγκυρία «μεγάλη για τη Μακεδονία και για τη φιλία μας με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές μας» ενώ σημείωσε πως «Οι πολιτικοί μιλήσαμε και αναλύσαμε τις θέσεις μας. Σήμερα μιλούν οι πολίτες. Και οι πολίτες μιλούν όταν ψηφίζουν. Ελπίζω ότι θα είναι μια ήρεμη δημοκρατική διαδικασία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτό το δημοψήφισμα για να επιλέξουν οι πολίτες να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά, προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ».

Πάντως, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα κινείται σε χαμηλά επίπεδα προς το παρόν, καθώς τις δύο πρώτες ώρες της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 2,45%.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

ΠΗΓΗ

Όλη η επικαιρότητα