Εκπαίδευση Ηλεία

Δημόσια ΙΕΚ: Προσφέρουν ένα μέλλον με επαγγελματική καταξίωση

Τα δημόσια ΙΕΚ στα οποία έχουν προστεθεί αρκετές ενδιαφέρουσες ειδικότητες
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή oι εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ όλης της Ελλάδας και φυσικά και της Ηλείας με τους σπουδαστές να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά με πολλά όνειρα.

Των Χρ. Κανελλόπουλου, Π. Πεντάζου & Γ. Τσουκαλά

Φέτος στα δημόσια ΙΕΚ έχουν προστεθεί αρκετές ενδιαφέρουσες ειδικότητες, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν στους σπουδαστές ένα ευοίωνο μέλλον όσον αφορά την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Δημήτρης Βουδούρης : «Νέες ειδικότητες αλλά και προβλήματα στο διοικητικό προσωπικό»

Πάντως και εδώ η σχολική χρονιά ξεκινάει με ελλείψεις ιδίως σε ότι αφορά το διοικητικό προσωπικό, όπως τόνισε και ο διευθυντής του δημόσιου ΙΕΚ Πύργου.

Συγκεκριμένα ο κος Δημήτρης Βουδούρης διευθυντής στο δημόσιο ΙΕΚ Πύργου ανέφερε σχετικά.

«Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι εγγραφές στο δημόσιο ΙΕΚ Πύργου και μπορώ να πω ότι όλα κύλησαν χωρίς προβλήματα. Ακριβή αριθμό όσον αφορά τις εγγραφές σπουδαστών για τη φετινή χρονιά δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη, αφού αυτές γίνονται στο Υπουργείο Παιδείας απευθείας. Όσον αφορά τις νέες ειδικότητες που θα διδάσκονται φέτος το δημόσιο ΙΕΚ αυτές είναι οι ακόλουθες:

Φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Τεχνικός τουριστικών μονάδων και Επιχειρήσεων φιλοξενίας

Τεχνικός μαγειρικής τέχνης

Τεχνικός μηχανοτρονικής

Βοηθός εργοθεραπείας

Τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών

Σχεδιαστής δομικών έργων και γεωπληροφορικής

Γραμματέας ανώτερων και ανώτατων στελεχών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχουμε προσωπικό, αφού είμαι μόνος μου ως διευθυντής. Ευτυχώς με τους εκπαιδευτικούς δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα, αφού θα βγει η προκήρυξη και θα έρθουν στο σχολείο να διδάξουν, όμως όπως καταλαβαίνετε όταν δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει ένα σχολείο. Μπορεί να λειτουργήσει ένα σχολείο με 150 παιδιά και 50 καθηγητές μόνο με ένα άτομο στο διοικητικό προσωπικό; Ελπίζω ότι αυτό το πρόβλημα κάποτε θα λυθεί και μάλιστα όσο γίνεται πιο σύντομα».

Ανδρέας Μίγκος:Καθηγητής Δ.ΙΕΚ Λεχαινών

«Διέξοδος στην αγορά εργασίας τα δημόσια ΙΕΚ»

Από την πλευρά του ο κος Ανδρέας Μίγκος Καθηγητής Δ.ΙΕΚ Λεχαινών τόνισε.

«Πολλοί μαθητές, απόφοιτοι Λυκείου, άλλα και πολλοί πτυχιούχοι διάφορων σχολών που δεν έχουν βρει επαγγελματική αποκατάσταση προσπαθούν να βρουν διεξόδους ώστε να εισχωρήσουν στην αγορά εργασίας. Μια απάντηση στην αναζήτηση αυτή είναι τα Δημόσια ΙΕΚ. Ειδικότερα στην περιοχή του Δήμου Ανδραβίδας -Κυλλήνης, λειτούργει από το 2017 Δημόσιο ΙΕΚ στα Λεχαινά στο οποίο οι προσφερόμενες νέες ειδικότητες για την σχολική χρονιά 2021-2022 είναι  οι ακόλουθες:

1.ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ / ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

2. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

3. ΒΟΗΘΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

4. ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

5. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ

Η φοίτηση στο Δ.ΙΕΚ Λεχαινών είναι δωρεάν και αυτό αποτελεί έναν σοβαρό λόγο για να το επιλέξει κάποιος σπουδαστής, επίσης οι ειδικότητες έχουν απήχηση στην αγορά εργασίας λόγω και της εξειδίκευσης που παρέχουν, αφού έχει παρατηρηθεί ότι το 40% των σπουδαστών των ΙΕΚ  είναι απόφοιτοι άλλων σχολών, Ανωτάτων στην πλειοψηφία τους.

Ακόμα σύμφωνα με έρευνες το 65 % των αποφοίτων βρίσκουν θέσεις στην αγορά εργασίας, πάνω στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει. Είναι ευκαιρία λοιπόν για τα νέα παιδιά (και όχι μόνον) να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή με την έγγραφη τους σε κάποια από τις ειδικότητες του Δημόσιου ΙΕΚ στα Λεχαινά(ή σε κάποιο άλλο ΙΕΚ που να τους ταιριάζει) και να χαράξουν νέους δρόμους και προοπτικές για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, ειδικά στις πολύ δύσκολες συνθήκες που ζούμε τα τελευταία χρόνια.»

Στην Αμαλιάδα

Για μια ακόμη χρονιά και στο Δ.ΙΕΚ Αμαλιάδας θα λειτουργήσουν ενδιαφέρουσες ειδικότητες

Ιδιαίτερα επιτυχημένη είναι και η λειτουργία του Δ.ΙΕΚ Αμαλιάδας, που κάθε χρόνο προσελκύει το ενδιαφέρον των νέων. Ακόμη, δεν έχει γίνει γνωστός αριθμός των ατόμων που θα φοιτήσουν, ενώ ιδιαίτερα ελκυστικές κρίνονται και οι νέες ειδικότητες, οι οποίες είναι οι εξής:

Τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας

Διασώστης – Πλήρωμα ασθενοφόρου

Τεχνικός αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ

Τεχνικός εφαρμογών Πληροφορικής

Στέλεχος ασφαλείας προσώπων και υποδομών

Ζωγραφική τέχνη.

Όλη η επικαιρότητα