Ελλάδα

Δημόσιο: Έρχονται 14.169 προσλήψεις το 2021 – Δείτε αναλυτικά πού θα γίνουν

Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 14.169 μόνιμες προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων θα πραγματοποιηθούν το 2021 σε φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, συνολικά, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό, έχουν εγκριθεί 8.919 θέσεις μόνιμου προσωπικού σε υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΑΕΙ, ΟΤΑ, επιμελητήρια, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού ανακοινώθηκε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η πραγματοποίηση 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών στη Γενική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε προοπτική διετίας, ωστόσο ο προγραμματισμός προβλέπει ότι οι 5.250 εξ αυτών θα γίνουν το 2021 και οι υπόλοιποι το 2022.

Επίσης, έχουν εγκριθεί 2.618 θέσεις εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο, ενώ στις παραπάνω θέσεις προστίθενται και οι προσλήψεις συμβασιούχων που δεν περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό για το 2021 και αναμένεται να φθάσουν τις 47.500, καθώς και οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ που για το νέο έτος αναμένονται να φθάσουν τις 10.000. Ειδικότερα:

Με βάση τον κανόνα 1:1, μία πρόσληψη για μία αποχώρηση, αποφασίστηκαν 8.620 μόνιμες προσλήψεις την επόμενη χρονιά σε υπουργεία και φορείς, ενώ εγκρίθηκαν επιπλέον 299 θέσεις τακτικού προσωπικού, οι οποίες αφορούν επιμελητήρια εκτός γενικής κυβέρνησης, 62 θέσεις δικηγόρων νομικών με έμμισθη εντολή, οι οποίες είναι εκτός του κανόνα 1:1, καθώς και 2.618 θέσεις εποχικού προσωπικού, εκ των οποίων οι 2.500 είναι εποχικοί πυροσβέστες.

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το 2021 θα είναι ο τελευταίος χρόνος που θα γίνονται οι διορισμοί με το ισχύον σύστημα, καθώς από το 2022 αλλάζουν όλα ριζικά στο τοπίο των προσλήψεων στο Δημόσιο. Το υπουργείο Εσωτερικών αναδιαµορφώνει το θεσµικό πλαίσιο, ώστε να υπάρχει καλύτερος κεντρικός έλεγχος, προκειµένου να καλύπτονται οι πραγµατικές ανάγκες στοχευµένα και χωρίς καθυστερήσεις μέσω μιας βάσης από την οποία θα αντλούνται οι υποψήφιοι για την κατάλληλη θέση.

Η βάση αυτή θα προκύπτει μέσα από έναν γραπτό πανελλήνιο διαγωνισμό γνώσεων και δεξιοτήτων, με ηλεκτρονικά μέσα. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο.

«Πράσινο φως» για 24 διαγωνισμούς

Είκοσι τέσσερις διαγωνισμοί για 5.870 θέσεις έχουν «κλειδώσει» μέχρι στιγμής για το 2021 σε φορείς όπως ΔΕΚΟ, υπουργεία, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Οι 24 αυτοί διαγωνισμοί έχουν λάβει ήδη το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία έγκρισης και για τους υπόλοιπους φορείς που έχουν αιτηθεί να ενισχυθούν με προσωπικό. Αναλυτικά, οι νέες προκηρύξεις που ετοιμάζονται για το επόμενο έτος αφορούν:

10 θέσεις στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

• 60 θέσεις στον ΟΑΕΔ.

• 60 θέσεις στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

• 28 θέσεις στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.

• 67 θέσεις στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

• 19 θέσεις στο ΑΣΕΠ.

• 10 θέσεις στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

• 782 θέσεις στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

• 34 θέσεις νομικών συμβούλων σε δήμους, περιφέρειες, νομικά πρόσωπα.

• 102 θέσεις στο υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού.

• 25 θέσεις ΠΕ Διοικητικού στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

• 15 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού.

• 17 θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών.

• 17 θέσεις στις Εταιρίες Προστασίας Ανηλίκων.

• 67 θέσεις μόνιμου προσωπικού στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

• 27 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

• 13 θέσεις στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).

• 55 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

• Μία θέση μόνιμου εξ εφεδρείας αξιωματικού στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (υπουργείο Εθνικής Άμυνας).

• 123 θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών.

• 60 θέσεις γραμματέων στα δικαστήρια της χώρας.

• 1.420 θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία.

• 258 θέσεις στο Κατάστημα Κράτησης Δράμας.

• 2.600 ΕΠΟΠ και ΟΒΑ (υπουργείο Εθνικής Αμυνας).

Προσλήψεις σε φορείς του υπουργείου Υγείας

Το 2020 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες προσλήψεις στην Υγεία. Η πανδημία ώθησε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού για την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Με τον ίδιο τρόπο και διαδικασίες fast – track, όπου απαιτείται, θα συνεχιστούν και το 2021 οι προκηρύξεις για νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό σε φορείς του υπουργείου Υγείας.

Στο μέτωπο των γιατρών, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προανήγγειλε περισσότερες από 1.420 προσλήψεις μόνιμων γιατρών από όλες τις ειδικότητες μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα με επικουρικό προσωπικό θα συνεχίσουν να ενισχύονται και τη νέα χρονιά νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και Κέντρα Υγείας. Εν αναμονή και του νέου εμβολίου για τον κορονοϊό αναμένεται να γίνουν επιπλέον προσλήψεις για υγειονομικό προσωπικό. Παράλληλα, με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας θα συνεχιστούν και το 2021 οι προσλήψεις συμβασιούχων στον ΕΟΔΥ για την κεντρική του υπηρεσία και για τις Κινητές Ομάδες Υγείας.

Ποιες ειδικότητες έχουν ζήτηση

Δεκάδες είναι οι ειδικότητες που έχουν συμπεριληφθεί στα αιτήματα των φορέων για την κάλυψη θέσεων. Οι κυριότερες από αυτές είναι: διοικητικό προσωπικό, μηχανικοί, νοσηλευτές, δικηγόροι, τεχνίτες, οδηγοί, ψυχολόγοι, εργάτες κ.ά.

Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα καλυφθούν ειδικότητες, όπως ΠΕ Διοικητικών Γραμματέων, ΠΕ Διοικητικού Λογιστικού κ.ά. Στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ζητηθούν ειδικότητες, όπως Μηχανικοί (Πολιτικοί, Χημικοί, Αγρονόμοι Τοπογράφοι), ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού (για κατόχους πτυχίου Νομικής).

Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) έχει ζητήσει, κυρίως, διοικητικές ειδικότητες (ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, ΠΕ Οικονομικού Διοικητικού, ΠΕ Πληροφορικής), όπως και η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι 123 θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών θα αφορούν αποκλειστικά στην ειδικότητα ΠΕ Δημοσιονομικών.

Μετά την έγκρισή τους από το υπουργείο Εσωτερικών, τα αιτήματα προωθούνται στην Ανεξάρτητη Αρχή για έλεγχο και κατόπιν αποφασίζεται από τα στελέχη της ανεξάρτητης Αρχής εάν θα γίνουν οι προσλήψεις σε ομάδες (πολυπροκήρυξη) ή θα βγουν σε μεμονωμένη προκήρυξη. Ορισμένοι φορείς, των οποίων οι θέσεις που έχουν αιτηθεί είναι λίγες, συγχωνεύονται σε μία ενιαία προκήρυξη προκειμένου να γίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα η διαδικασία των αιτήσεων και ο έλεγχος των δικαιολογητικών. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο εξής και δεν θα απαιτείται η παρουσία του υποψηφίου στο ΑΣΕΠ.

Προτεραιότητα οι Ενοπλες Δυνάμεις

Δεδομένη θεωρείται και για τη νέα χρονιά η προτεραιότητα κάλυψης αναγκών στον χώρο της Υγείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αυλαία για τις συγκεκριμένες προκηρύξεις θα ανοίξει με τις προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ).

Θέμα χρόνου είναι πλέον η δημοσίευση των προσκλήσεων από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για 2.600 επαγγελματίες ενστόλους. Συνολικά θα γίνουν προσλήψεις 1.600 ΕΠΟΠ, οι οποίοι προβλέπεται να κατανεμηθούν ως εξής: 1.000 ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς, 280 ΕΠΟΠ στην Πολεμική Αεροπορία, 20 ΕΠΟΠ στο Κοινό Νομικό Σώμα και 300 ΕΠΟΠ στο Πολεμικό Ναυτικό. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η κατανομή των 1.000 ΟΒΑ, η οποία προβλέπεται ως εξής: 600 ΟΒΑ στον Στρατό Ξηράς, 200 ΟΒΑ στο Πολεμικό Ναυτικό και 200 ΟΒΑ στην Πολεμική Αεροπορία. Η εκπαίδευση των ΕΠΟΠ περιλαμβάνει: Αρχική εκπαίδευση, διάρκειας 14 εβδομάδων (6 εβδομάδες βασική και 8 εβδομάδες εκπαίδευση μαχητή). Εκπαίδευση στην ειδικότητα, διάρκειας από 4 έως 113 εβδομάδες, ανάλογα με την ειδικότητα. Εκπαίδευση Υποψήφιων Βαθμοφόρων, διάρκειας 4 εβδομάδων. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νέος τρόπος μοριοδότησης των υποψηφίων.

800 συνοροφύλακες

Παράλληλα, την πρόσληψη 800 νέων συνοροφυλάκων σε Εβρο, Ροδόπη και Καβάλα προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι συνοριακοί φύλακες ορισμένου χρόνου αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο προσλαμβάνεται με σχέση δημοσίου δικαίου με ετήσια θητεία, η οποία δύναται να ανανεώνεται ετησίως.

Προσλαμβάνονται και 60.118 εποχικοί υπάλληλοι

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, Η κυβέρνηση προγραμματίζει να προχωρήσει σε περισσότερες από 60.118 προσλήψεις εποχικού προσωπικού μέσα στο 2021 προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες φορέων του Δημοσίου σε έκτακτο προσωπικό. Από τον ετήσιο προγραμματισμό έχουν εγκριθεί 2.618 προσλήψεις των οποίων το κόστος μισθοδοσίας θα βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ωστόσο θα γίνουν άλλες 47.500 προσλήψεις που θα καλυφθούν από άλλους πόρους, όπως ΕΣΠΑ, ανταποδοτικό τέλος, αυτοτελείς πόροι δήμων, ενώ επιπλέον θα καλυφθούν 10.000 θέσεις συμβασιούχων που αφορούν ανάγκες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των ΟΤΑ.

Οι εν λόγω προσλήψεις δεν µπορούν να υπαχθούν σε ετήσιο προγραµµατισµό, καθώς αφορούν ανάγκες που δεν προβλέπονται, όπως φυσικές καταστροφές και απρόβλεπτες εργασίες (π.χ. αρχαιολογικές ανασκαφές µετά τον εντοπισµό ευρηµάτων, κάλυψη αναγκών λόγω πανδημίας).

Τη μερίδα του λέοντος στις εποχικές προσλήψεις έχουν οι δήμοι (παιδικοί σταθμοί, ηλεκτροφωτισμός, υπηρεσίες καθαριότητας) και μετά ακολουθούν ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), νοσοκομεία (επικουρικό προσωπικό), Περιφέρειες (Δακοκτονία), Μουσεία (Εφορείες Αρχαιοτήτων) και εποπτευόμενοι φορείς υπουργείων.

Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση για το εποχικό προσωπικό στο Δημόσιο είναι: διοικητικοί, φύλακες, καθαριστές, μηχανικοί, τεχνικοί, τεχνίτες, οδηγοί, αρχαιολόγοι, νοσηλευτές, βρεφονηπιοκόμοι, αρχαιολόγοι, συντηρητές έργων τέχνης, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, καθαριστές, χειριστές μηχανημάτων, γεωπόνοι, κτηνίατροι, βοηθητικό προσωπικό.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΕΣΕΩΝ

ΜΟΝΙΜΟΙ

8.620 θέσεις σε υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΑΕΙ, ΟΤΑ

5.250 εκπαιδευτικοί στα σχολεία

299 θέσεις σε επιμελητήρια

ΕΠΟΧΙΚΟΙ

47.500 θέσεις σε υπουργεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ

2.500 πυροσβέστες

118 σε διάφορες υπηρεσίες

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ

10.000 σε παιδικούς σταθμούς, ΟΤΑ

ΜΕ ΕΜΜΙΣΘΗ ΕΝΤΟΛΗ

62 θέσεις για δικηγόρους, νομικούς συμβούλους

Όλη η επικαιρότητα