WEB tv Αγροτικά Ηλεία

«Επί Γης»: Σπουδαία συμπεράσματα του Αγροτικού Συνεδρίου που διοργάνωσε ο ΔΟΒ

Ακούστε το άρθρο

Σπήλιος Λιβανός: «Έως και 40.000 ευρώ για τους νέους αγρότες»

– Σημαντικές ανακοινώσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για σχέδια βελτίωσης και ταμείο εγγυοδοσίας

– Παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξής του

Έως και με 40.000 ευρώ θα μπορεί να χρηματοδοτείται ο νέος αγρότης από το πρόγραμμα Νέων Αγροτών που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός στο διαδικτυακό Αγροτικό Συνέδριο του ΔΟΒ «Επί  Γης», το πρωί της Τρίτης.

Ένα συνέδριο ιδιαιτέρως «υψηλού επιπέδου», όπως το χαρακτήρισαν οι ίδιοι οι εισηγητές των θεμάτων,  όπου δόθηκαν ενδιαφέρουσες ειδήσεις για το μέλλον του αγροτικού κόσμου στη Δυτική Ελλάδα και τη χώρα γενικότερα, τις εξελίξεις που έρχονται σε σχέση με τις επιδοτήσεις, τα σχέδια βελτίωσης, τους ΤΟΕΒ, την προώθηση των προϊόντων, τις αγροδιατροφικές συμπράξεις, τους συνεταιρισμούς και άλλα σημαντικά θέματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον των αγροτών.

Απόδειξη του ότι τράβηξε το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ότι ξεπέρασε τις 1.000 προβολές στο διαδίκτυο.

Ο Υπουργός κ. Λιβανός που άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου έκανε σημαντικές ανακοινώσεις όπως είναι το θέμα του προγράμματος των νέων αγροτών και των σχεδίων βελτίωσης.

«Έχουμε βγάλει στη δημοσιότητα το νέο μέτρο για τους νέους αγρότες το οποίο αναμένεται να θέσουμε σε εφαρμογή μέσα στο καλοκαίρι και αυτή είναι μία απτή απόδειξη για το που στρέφουμε τη ματιά μας και πως θέλουμε να κινηθούμε. Αυξήσαμε πολύ το μπάτζετ αυτού του μέτρου που το έχουμε φθάσει στα 400 εκατομμύρια και οι νέοι αγρότες οι οποίοι θα ενταχθούν θα πάρουν έως και 40.000 ευρώ έκαστος. Δηλαδή ένα ποσό υπερδιπλάσιο. Αρκετά μεγαλύτερο από το διπλάσιο που έπαιρναν στο προηγούμενο πρόγραμμα που ομίζω ότι  τότε ήταν γύρω στις 15.000 ευρώ», επεσήμανε ο κ. Λιβανός.

Δείτε όλο το συνέδριο εδώ:

Σχέδια Βελτίωσης 

Μετά τις 15 Αυγούστου θα βγουν στον αέρα… οι προσκλήσεις για το πρόγραμμα των νέων σχεδίων βελτίωσης και των γεωργικών συμβούλων.

«Με μία σειρά άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το νέο μέτρο για τους γεωργικούς συμβούλους, θυμίζω ότι αυτό δεν είχε βγει σε όλη την προηγούμενη περίοδο και ήταν ένα μεγάλο έλλειμμα για την Ελληνική περιφέρεια και για τον πρωτογενή τομέα. Αυτό λοιπόν το πρόγραμμα θα έχει ύψος 80 εκατομμύρια ευρώ. Θα εφαρμοστεί ουσιαστικά  έτσι όπως το  διαμορφώνουμε για πρώτη φορά. Επιπλέον σχεδιάζουμε και  έχουμε έτοιμα (αυτούς τους δύο μήνες κάναμε πάρα  πολύ δουλειά και ευχαριστώ για αυτό τις υπηρεσίες του υπουργείου) τα καινούρια προγράμματα των σχεδίων βελτίωσης που θα είναι και αυτά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης νέων ανθρώπων που θέλουν να μπουν στον τομέα μας και ελπίζω ότι αυτά θα βγουν στον αέρα μετά το 15Αύγουστο. Ταυτόχρονα  ετοιμάζουμε και θα παρουσιάσουμε το αντίστοιχο μέτρο για την βιολογική καλλιέργεια μέσα στο πλαίσιο της κατεύθυνσης την οποία θέλουμε να δώσουμε και η οποία έρχεται βέβαια και από το Green Deale Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης θέλοντας να ενισχύσουμε όσους επιθυμούν να ανανεώσουν πάγιους εξοπλισμούς ή να ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες  στο μεταποιητικό τομέα. Δημιουργήσαμε το Ταμείο Εγγυοδοτήσεων ύψους 480 εκ. ευρώ στο οποίο μετέχουν επτά Ελληνικές Τράπεζες από  όπου οι αγρότες μας μπορούν να πάρουν δάνεια για να ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων στον αγροτικό τομέα, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε η χρηματοδότηση είναι ουσιαστικά δύσκολη στις ημέρες μας αν όχι αδύνατη»,  επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  που έκανε αναφορά και στο θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων που δίνει αυτονομία στους ΤΟΕΒ και συμβάλουν στην μείωση του κόστους καλλιέργειας. Έκανε σαφές πως στην νέα εποχή απαιτείται ο αγρότης να γίνει αγρότης επιχειρηματίας ενώ τόνισε πως κορυφαίος πυλώνας της πολιτικής του Υπουργείου  είναι η ανάδειξη της Ελληνικής Διατροφής σε ολόκληρο πλέον τον κόσμο προβάλλοντας τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα και την πολύτιμη διατροφική τους αξία.

Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Μας λείπει μία νέου τύπου οργάνωση και συνεργασία»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα μέσα από τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων, ένα πρωτοποριακό  έργο υποδομής για τον πρωτογενή τομέα που υλοποιεί μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Έχω πει πολλές φορές ότι ο κάμπος της Ηλείας είναι ήδη το μισό ‘στομάχι’ ουσιαστικά της Ελλάδος και ένας τόπος που έχει αποδείξει πως μπορεί να παράξει αγροτικά προϊόντα με ένα έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον. Το ίδιο θα μπορούσα να αναφέρω και για τις ιχθυοκαλλιέργειες και φυσικά για τον κτηνοτροφικό τομέα στον οποίο διαθέτουμε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, κάποια εκ των οποίων είναι και ΠΟΠ. Τα τρόφιμα και το κρασί που παράγεται στη δυτική Ελλάδα είναι υψηλής ποιότητας και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια από δραστήριους παραγωγούς και επιχειρηματίες του τόπου, το αποδεικνύουν καταγράφοντας υψηλές επιδόσεις ποιότητας σε διεθνείς εκθέσεις αλλά και διαρκώς αυξανόμενες εξαγωγές. Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι η Δυτική Ελλάδα αποτελεί έναν τόπο όπου ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη βαριά του βιομηχανία του όσο και αν ακούγεται κλισέ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε καλύτερα. Αυτό που κυρίως μας λείπει είναι μία νέα τύπου οργάνωση και συνεργασία μεταξύ αγροτών, αγροτικών συνεταιρισμών με τους κλάδους της τυποποίησης του εμπορίου και των μεταφορών», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης.

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

«Το μέλλον ανήκει στους νέους μας»

«Για την ΚΑΠ και τη συμβολή των Νέων Αγροτών στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδος» ήταν το θέμα της εισήγησης του αντιπεριφερειάρχη. Ο κ. Βασιλόπουλος, στο χειμαρρώδη λόγο του, όπως άλλωστε τον χαρακτήρισε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το μέλλον θα πρέπει να ανήκει στους νέους μας, είναι σημαντικό να τους δώσουμε την ώθηση που πρέπει για να χτίσουμε την αγροτική γενιά του αύριο…

Η βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, η διατήρηση και η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών, προϋποθέτουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με τη δέσμευση στην εφαρμογή καλών πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων, την υποστήριξη και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και τη βελτίωση της πρόσβασης και παρουσίας στις αγορές.

Η πρόταση για ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ

Συνεχίζοντας θα ήθελα να καταθέσω την πρότασή μου για την ανάγκη αλλαγής θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Οφείλουμε να ακολουθήσουμε τα ευρωπαϊκά στάνταρ που διέπουν τη λειτουργία τους. Ισχυροί σχηματισμοί με επιστημονικό προσωπικό και ευέλικτο πρόγραμμα όλο τον χρόνο, όχι μόνο το εννιάμηνο της αρδευτικής περιόδου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: οι δύο Γενικοί Οργανισμοί να βρίσκονται σε συντονισμό με τους Τοπικούς Οργανισμούς, ώστε καθημερινά να αλληλοσυμπληρώνονται στα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Γνωρίζω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο και σύντομα θα κληθούμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Οι Οργανισμοί δεν θα έχουν μέλλον, εάν συνεχίσουν να λειτουργούν με αυτά τα μείζονα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα.

Σε ότι αφορά τις υποδομές η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο και τις Διοικήσεις των ΤΟΕΒ να καταρτίσουμε μελέτες για τον εκσυγχρονισμό των εγγειοβελτιωτικών έργων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για δυναμικές καλλιέργειες και ποιοτικά προϊόντα, εάν δεν έχουμε νερό!!!

Κωδικοποίηση θεμάτων

  • Αγροδιατροφικές Συμπράξεις σε επίπεδο χώρας
  • Κοινή γραμμή για εξωστρέφεια Περιφερειών
  • Προβολή προϊόντων με εκθέσεις
  • Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης

– Εκκρεμεί το ραντεβού μας με τον Υπουργό

  • Σύνδεση Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την αγροτική παραγωγή- Έρευνα όπως το Εδαφολογικό Εργαστήριο Αμαλιάδας
  • Προϊόντα ΠΟΠ- ΠΓΕ – Διαφήμιση η προέλευση να σταματήσει η αντιπαλότητα- Υγιής ανταγωνισμός θα φέρει την ανάπτυξη
  • Πιλοτικοί αναδασμοί στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες λόγω τεμαχισμού του αγροτικού κλήρου
  • Καθοριστικής σημασίας στην αγροτική ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό….

Οι υπηρεσίες μας θα πρέπει να ενισχυθούν να στελεχωθούν με επιστημονικό προσωπικό – γεωπόνους – κτηνιάτρους κ.λπ. το υπουργείο έχει ενημερωθεί για όλες τις ανάγκες που υπάρχουν…

Νέοι αγρότες

Ο γεωργικός τομέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζεται από τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού. Για παράδειγμα, το 2020 μόνο το 7,5 % των αγροτών της ΕΕ-28 ήταν ηλικίας κάτω των 35 ετών, ενώ το 53 % ήταν ηλικίας άνω των 55 ετών, με ένα ποσοστό 30 % άνω των 65.  Εντούτοις, οι νέοι αγρότες αντιμετωπίζουν συχνά πολλά εμπόδια στη δημιουργία και την ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεών τους, όπως για παράδειγμα, περίπλοκα νομοθετικά πλαίσια.

Μια άλλη περιπλοκή είναι το οικονομικό κόστος της εγκατάστασης λόγω της αρχικής έλλειψης πόρων. Ως προς αυτό, τα πρώτα πέντε χρόνια είναι πολύ σημαντικά για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα μιας γεωργικής επιχείρησης.

Ο συνδυασμός των υψηλότερων άμεσων ενισχύσεων και της παροχής συγκεκριμένης βοήθειας για την ίδρυση γεωργικής εκμετάλλευσης θα καταστήσει ευκολότερο για τους νέους να εισέρχονται στο γεωργικό επάγγελμα. Οι νέοι αγρότες είναι δυναμικοί και οι περισσότεροι καινοτόμοι. Βοηθούν έμπρακτα στο να διατηρηθεί η ελληνική ύπαιθρος ζωντανή και σε καλή περιβαλλοντική κατάσταση. Πρέπει η πολιτεία να σταθεί αρωγός και να τους δώσει όσα περισσότερα εφόδια χρειάζονται. Η συνεχής επιμόρφωσή τους είναι πλέον απαραίτητη».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΑΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Δορυφορική παρακολούθηση και «ελάφρυνση» δήλωσης ΟΣΔΕ

Η εισήγηση του προέδρου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. κ. Δημητρίου Μελά, είχε θέμα: «Ο ρόλος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής». Ήταν μια από τις εισηγήσεις που «έβγαλε» ειδήσεις.

Ειδικότερα ο κ. Μελάς τόνισε μεταξύ άλλων: «Το καινούργιο που φέρνει η νέα περίοδος είναι μια σειρά δεικτών με βάση τους οποίους το κράτος -μέλος μπορεί να κατανείμει τα χρήματα. Και σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση μιλώντας από την πλευρά τη δική μου ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα μπορεί να πληρώνει αντίστοιχα τις επιδοτήσεις. Άρα έρχεται μια περίοδος που θα έχουμε συνέργειες και χρήματα που θα συμπληρώνουν το συνολικό εισόδημα του αγρότη πράγμα που σημαίνει ότι διαμορφώνεται ένα νέο σύστημα από το 2023 το οποίο ουσιαστικά θα ενσωματώνει σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και τους δύο πυλώνες.

Όλα αυτά τα λέω για να δώσω τη διάσταση εκσυγχρονισμού του Ο.Π.ΕΚ.Ε.Π.Ε. Ήδη από 1/1/23 οι απαιτήσεις πληρωμών θα πρέπει να πληρώνονται με τη νέα τάξη πραγμάτων. Με νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Ο οργανισμός πρέπει να αναδιαρθρωθεί για να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες. Ήδη ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δρομολογήσει τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία από το τέλος του χρόνου θα έχει όλη την υποδομή που του είναι  απαραίτητη ώστε να λειτουργήσει σαν κεντρικός φορέας διαχείρισης του ΟΣΔΕ με την υποστήριξη όλων αυτών των υποστηρικτικών μηχανισμών που παρέχουν και τα ΚΥΔ αλλά και όποιοι υποστηρικτικοί φορείς πιστοποιηθούν προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες προς τα ΚΥΔ για να λειτουργήσουν καλύτερα και να βελτιώσουν και την ποιότητα των δηλώσεων ΟΣΔΕ».

Δορυφορική παρακολούθηση

Και ο κ. Μελάς συνέχισε: «Από το 2023 θα πρέπει να εφαρμοστεί το monitoring. Πρόκειται ουσιαστικά για μια παρακολούθηση δορυφορικά με εικόνες που λαμβάνονται από δορυφόρους σε συγκεκριμένες χρονοσειρές, οι οποίες ουσιαστικά θα φωτογραφίζουν τα διάφορα στάδια καλλιεργειών. Άρα ουσιαστικά θα μας δίνεται η δυνατότητα να παίρνουμε έτοιμες εικόνες που θα μας δείχνουν ανά πάσα στιγμή τι έχει καλλιεργήσει στο χωράφι του κάποιος συγκεκριμένους μήνες. Αυτό είναι αρνητικό για τη μικρή μειοψηφία που με διάφορους τρόπους εκτός νομιμότητας προσπαθεί να προσποριστεί πόρους αλλά από την άλλη θα είναι ένα νοικοκύρεμα και μια πολύ γρήγορη διαδικασία για όσους πραγματικά ασχολούνται με αυτό. Και τα περιθώρια λαθών θα ελαχιστοποιηθούν και θα μηδενιστούν».

Θα «ελαφρύνει» η δήλωση ΟΣΔΕ

Και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ συνέχισε:  «Και αυτό που θα πω για πρώτη φορά από αυτό το Συνέδριο είναι ότι θα ελαφρύνει εξαιρετικά η αίτηση ενιαίας ενίσχυσης. Ουσιαστικά θα είναι μια αίτηση που θα έχει κάποια γεωχωρικά δεδομένα, όλα τα άλλα δεδομένα που αυτή τη στιγμή μπορεί να βαρύνουν την αίτηση με μια σειρά βεβαιώσεων και στοιχείων  από δεκάδες οργανισμούς του δημοσίου, θα γίνεται με μια σειρά παροχής στοιχείων από τις αντίστοιχες υπηρεσίες, έτσι ώστε η αίτηση να είναι πολύ πιο ‘ελαφριά’, ο αγρότης απλά θα πρέπει να σχεδιάζει τις μεταβολές και θα είναι και πολύ πιο γρήγορη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων του ΟΣΔΕ».

ΣΕΡΚΟ ΧΑΡΑΝΤΟΥΝΙΑΝ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ»

«Το 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας είναι αγρότες»

Την αναγκαιότητα του επαναπροσδιορισμού της στάσης απέναντι στον αγροτικό τομέα, επεσήμανε  ο πρόεδρος του «ΕΛΓΟ Δήμητρα» Σέρκο Χαραντουνιάν μιλώντας στο αγροτικό συνέδριο με δεδομένο ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού της χώρας ασχολείται με αυτόν.                                                                                                                   

«Ο Πρωτογενής Τομέας και η μεταποίηση αποτελούν το 6,6% του ΑΕΠ της Ελλάδος, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3,5%. Εδώ θα ήθελα να δώσω και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο το οποίο καμία φορά μας διαφεύγει είναι ότι το 2010 όταν ξεκίνησε η κρίση ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίησή του ήταν το 4,9%  του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Άρα λοιπόν τα χρόνια της κρίσης η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα αυξήθηκε 35% αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μεγάλωσε ο πρωτογενής τομέας αλλά μίκρυναν όλοι οι άλλοι. Παράλληλα αυτό αποδεικνύει τη δύναμη και την ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδος. Περίπου 465.000 άτομα είναι στον πρωτογενή τομέα επίσημα  και αν σε αυτούς προσθέσουμε τις 120.000 που ασχολούνται με την μεταποίηση του πρωτογενούς τομέα, τότε διαπιστώνουμε ότι αποτελούν το 15% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδος, σε μία χώρα όπου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι το προτελευταίο στη σειρά. Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε κάποιες σημαντικότητες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χαραντουνιάν.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΡΥΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ FOOD STANDART

«Να λειτουργήσει ουσιαστικά το σύστημα παροχής συμβουλών»

Στην ιδιαίτερα μεγάλη σημασία που έχει για τον πρωτογενή τομέα η πραγματική λειτουργία του συστήματος παροχής συμβουλών αναφέρθηκε ο κ. Στέλιος Δρυς – Διευθύνων Σύμβουλος Food Standart.

«Ξεκινώντας λοιπόν από το σύστημα συμβουλών όπου έχω την τιμή να είμαι ο εκπρόσωπος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου σας λέω ότι έχουμε καθυστερήσει εδώ και εφτά-οχτώ χρόνια άνευ αιτίας να το χρησιμοποιήσουμε. Χαίρομαι πάρα πολύ λοιπόν που τα τελευταία χρόνια το σύστημα παροχής συμβουλών έχει καθιερωθεί, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2018, διότι ήταν και μνημονιακή υποχρέωση,  αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. Το σύστημα παροχής συμβουλών είναι ένα νέου τύπου σύστημα, Ελληνικό, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην χώρα μας και είναι ο παλιός θεσμός των γεωπόνων γεωργικών εφαρμογών. Αυτοί αντί να προσλαμβάνονται από το κράτος πιστοποιούνται και είναι υποχρεωτικό να είναι δίπλα στον αγρότη. Αυτή τη στιγμή, με βάση το μητρώο στο ‘ΕΛΓΟ Δήμητρα’, υπάρχουν 3.000 πιστοποιημένοι σύμβουλοι. Από τις 15 Μαΐου και μετά θα μπουν και νέοι για να πιστοποιηθούν όπου βεβαίως προβλέπεται  ένα κύκλος εκπαίδευσης 15 εβδομάδων και μετά θα πρέπει να κάνουν και έξι μήνες πρακτικής εκπαίδευσης προκειμένου οι γεωπόνοι, οικονομολόγοι και ειδικότητες που προβλέπεται από το σύστημα να πιστοποιηθούν».

ΧΡ. ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

«Αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας»

«Το κλειδί για ένα ισχυρό και αποδοτικό αγροτικό τομέα» ήταν το θέμα της εισήγησης του προέδρου της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρ. Βαλιανάτου. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών τόνισε μεταξύ άλλων: «Από τα πάγια αιτήματά μας είναι η αναδιάθρωση της Κορινθιακής σταφίδας, ενός προϊόντος μοναδικού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ζητάμε επί σειρά ετών την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πρέπει να προσαρμοστεί και ο ΕΛΓΑ σε αυτά. Ζητούμε συνδεδεμένες ενισχύσεις για τη βιομηχανική τομάτα, την Κορινθιακή σταφίδα και τα εσπεριδοειδή και κατά την νέα προγραμματική περίοδο.

Για τα προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία, πρέπει να υπάρχει ενίσχυση των παραγωγών.

Πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε για την ενίσχυση και τον ρόλο των συνεταιριστικών οργανώσεων, όσο αφορά τη διακίνηση των προϊόντων.

Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των οργανώσεων με ελκυστικά μέτρα, έτσι ώστε όλοι οι παραγωγοί να είναι οργανωμένοι. Μόνο μέσα από δυνατές οργανώσεις με απορρόφηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, υπάρχει μέλλον στον αγροτικό τομέα.

Πρέπει να προχωρήσουν ενωμένοι οι αγρότες και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Κάθε προϊόν χρειάζεται και μία δυνατή Ομάδα Παραγωγών. Μόνο μέσα από τις Ομάδες θα μπορέσουν να καταρτιστούν και να εφαρμοστούν επιχειρησιακά προγράμματα, τα οποία παρέχουν σημαντικά οφέλη και κίνητρα για τους αγρότες.

Ζητάμε επίσης την κατάργηση Ιστορικών Δικαιωμάτων  και ενίσχυση στους πραγματικούς καλλιεργητές».

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ – ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Αναπτυξιακή σύμπραξη Παγκοσμίου Πάρκου Ολυμπιονικών

«Παροχή εξειδικευμένων γνώσεων»

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με εισήγηση με θέμα: «Συνεργατικά Σχήματα και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» που ανέπτυξε ο Γ.Γ. Διοικητικού Συμβουλίου Θεματικής Αναπτυξιακής Σύμπραξης Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών κ. Ταξιάρχης-  Ιωάννης Σαραντόπουλος. Συγκεκριμένα ο κ. Σαραντόπουλος ανέφερε:

«Κατά το προηγούμενο έτος μετά από αρκετή αναζήτηση και περισυλλογή πληροφοριών από υφιστάμενες κυρίως συνεργασίες δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2020 ο 1ος κόμβος ή αλλιώς HUB με τίτλο Central Knowledge Transferer (https://cultureprosperity.eu/central-knowledge-transferer-2/ ) στα πλαίσια της μεταφοράς και ανταλλαγής γνώσεων με έδρα τα Κρέστενα Ν. Ηλείας.

Ο σκοπός της ενέργειας αυτής είναι η κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν πριν την έναρξη οποιασδήποτε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, παρέχοντας εξειδικευμένες γνώσεις οι οποίες είναι σε θέση να καλύψουν τα πρώτα βήματα της σύλληψης μιας επιχειρηματικής ιδέας μέχρι και την ολοκλήρωσή της. Δηλαδή, εστιάσαμε στη γενική υποστήριξη επιχειρηματικών ιδεών ούτως ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη προσέγγιση των στόχων και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

Παράδειγμα, σε ορεινή κοινότητα του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας  κ. Βασιλόπουλου, χρειάστηκε να δοθούν πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τη σύσταση Αγροτικού Συνεταιρισμού, να εξηγηθούν και να αποσαφηνιστούν οι αλλαγές που έχει υποστεί η κείμενη νομοθεσία και οι δυνατότητες που προσφέρονται στα πλαίσια ενός συνεργατικού σχήματος. Αντίστοιχες ενέργειες έγιναν και για την δημιουργία μιας νέας  Κοιν. Σ. Επ. στην ευρύτερη περιοχή ενώ άλλες δύο βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης.

Επίσης, ως επιχείρηση υποδοχής στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Eramsus, νέοι επιχειρηματίες αλλά και η συμμετοχή της «Πολιτισμός και ευημερία Κοιν.Σ.Επ.» ως εταίρου σε υποβαλλόμενά και δυνητικά σχέδια κινητικότητας στα πλαίσια των Συμπράξεων Γνώσεων του Eramsus Plus μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τη γνώση από διαφορετικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και εμπειρίες έτσι ώστε να συνεισφέρουμε αποτελεσματικά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων της νεολαίας της υπαίθρου και στην υιοθέτηση και αξιοποίηση μιας εναλλακτικής επιχειρηματικής κουλτούρας».


Το πρώτο Αγροτικό Συνέδριο «Επί  Γης» που συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Κώστας Ζαφειρίου και Παναγιώτης Παυλόπουλος και διοργάνωσε ο «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Βαρουξή» μέσω τηλεδιάσκεψης προσέλκυσε το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου αφού είχε κατά μέσο όρο πάνω από 1.000 θεάσεις.

Το Αγροτικό Συνέδριο έγινε με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλει η ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας

Όλη η επικαιρότητα