Διακόσμηση: Κόλπα που μειώνουν το στρες όσο είστε στο σπίτι! (Εικόνες)

Share

Πολλές φορές τα ήδη υπάρχοντα άγχη μας μπορεί να έχουν να κάνουν και με το χώρο στον οποίο βρισκόμαστε και να ενισχύονται από κάποιες δυσλειτουργίες που μπορούμε άμεσα και εύκολα να διορθώσουμε προκειμένου να δούμε αλλαγή στη διάθεσή μας και τη ψυχολογία μας.

Έχει παρατηρηθεί πως ο θόρυβος μπορεί να επιδεινώνει την κατάστασή μας όταν έχουμε ανησυχία και δεν αισθανόμαστε καλά. Φροντίστε να μην είναι ανοιχτές συσκευές όπως η τηλεόραση, ή ένα ραδιόφωνο όλη την ημέρα απλά και μόνο επειδή ξεχάσατε να τις κλείσετε και δεν ακούτε ή παρακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα. Αν το σπίτι βρίσκεται σε πολυσύχναστο δρόμο, είναι καλό να αλλάξετε τα κουφώματα ώστε να εξασφαλίσετε περισσότερη ησυχία.

Μια ακόμα λύση είναι να αγοράσετε μια συσκευή καθαρισμού του αέρα στον εσωτερικό σας χώρο ώστε να μπορείτε να κλείνετε τα παράθυρά σας για περισσότερη ώρα, τις ημέρες εκείνες που έχετε μια αναστάτωση.

Ή παρουσία των φυτών έχει παρατηρηθεί πως μειώνει τα επίπεδα του στρες μιας και η επαφή με τα στοιχεία της φύσης είναι πάντα ευεργετική. Φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να καθαρίζουν τον αέρα ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν την αίσθηση πως βρίσκεστε σε ένα άλλο πιο όμορφο περιβάλλον εξοχής.

Οι άνθρωποι που έχουν θλίψη συνήθως αφήνουν το χώρο τους ατακτοποίητο και ακατάστατο. Η σύγχυση με αυτό τον τρόπο επιδεινώνεται σημαντικά. Είναι καλό να βάζουμε τα πράγματα σε τάξη μέσα μας αλλά και στο χώρο μας. Μην αφήνετε την αταξία να κυριαρχεί στο γραφείο σας ή στο υπνοδωμάτιό σας, τακτοποιήστε και θα διαπιστώσετε πως έτσι ρυθμίζετε κατά κάποιο τρόπο και την αρμονία σας.

Βέβαια, μην είστε πολύ αυστηροί και καταλήξετε να συμμαζεύετε συνέχεια, διότι είναι πολύ πιθανόν να καταπιεστείτε και να αντί να βελτιώσετε τη διάθεσή σας να τη χαλάσετε. Όλα χρειάζονται μέτρο.

Το ηλιακό φως είναι πολύ ευεργετικό για τη διάθεση. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφήνετε τις κουρτίνες ανοιχτές και να αποφεύγετε τα βαριά υφάσματα που σκοτεινιάζουν το χώρο. Επιλέξτε ειδικές λάμπες που κυκλοφορούν στο εμπόριο με τις ονομασίες day light box, SAD lamp, light therapy lamp και προσομοιώνουν το ηλιακό φως.

Πετάξτε τα περιττά πράγματα και κυρίως επιδιορθώστε εκείνα που δε λειτουργούν καλά και σας προκαλούν εκνευρισμό.

Οργανώστε καλά το χώρο σας. Ειδικά τις ημέρες που λόγω της πανδημίας αναγκαζόμαστε να μένουμε σπίτι, είναι καλό να διαμορφώνουμε μικρές γωνιές για την άσκησή μας, για την εργασία, για την τηλεόραση. Δε χρειάζεστε να είστε όλη την ημέρα ο ένας πάνω στον άλλο μέσα στο σπίτι, κρατήστε ορισμένα σημεία μονάχα για εσάς και για τις δραστηριότητές σας και φροντίστε να είναι όσο πιο ήσυχες μπορείτε.