Ένθετα Σπίτι & Διακόσμηση

Διακόσμηση: Πώς τα χρώματα του σπιτιού επηρεάζουν τη ψυχολογία μας

Ακούστε το άρθρο

Πολλοί θεωρούν τη ψυχολογία των χρωμάτων υπερβολή, ξεχνούν όμως, πως το χρώμα είναι η αίσθηση που διεγείρεται στον εγκέφαλο από μήκη κύματος του φωτός και κάθε μήκος κύματος προκαλεί μια διαφορετική διέγερση. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι η επίδραση του κάθε χρώματος που επιλέγουμε για τη διακόσμηση του σπιτιού μας, μιας και είναι ο χώρος που περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Η κατανόηση των χρωμάτων είναι μια τεχνική που γνωρίζουν πολύ καλά όχι μόνο οι καλλιτέχνες και οι επαγγελματίες ζωγράφοι αλλά και οι διαφημιστές. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του όταν μιλάμε για τα συναισθήματά μας και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται.

Ιδού λοιπόν μερικά μυστικά της “ψυχολογίας” του χρώματος που μπορείτε και εσείς να αξιοποιήσετε πριν βάψετε το σπίτι σας.

Τα Ψυχρά χρώματα όπως το μπλε το πράσινο και το μωβ προκαλούν συναισθήματα ηρεμίας και αρμονίας.

Μπλε: Προκαλεί συμπόνια και σοφία, αλήθεια και πίστη. Θεωρείται πως είναι το χρώμα της ηρεμίας όταν είναι ανοιχτό. Όταν όμως το συναντάμε σε πιο σκούρο και “αρνητικό τόνο” μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μια μορφή θλίψης.

Πράσινο: Όντας ένα αρμονικό χρώμα, το πράσινο ενθαρρύνει μια χαλαρωτική, άνετη στάση, γεμάτη ελπίδα. Είναι το χρώμα της φύσης, της υγείας.

Μωβ: Δημιουργεί την αίσθηση μυστηρίου, είναι το χρώμα της πνευματικότητας γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται συχνά και από τους ιερείς…

Τα ζεστά χρώματα διεγείρουν την ενέργεια και τη διάθεση, γι αυτό άλλωστε τα προτιμούν και οι διαφημιστές στα λογότυπά τους. Είναι τα χρώματα εκείνα που προκαλούν εντύπωση, ειδικά το κίτρινο και το κόκκινο.

Το πορτοκαλί προκαλεί ζεστασιά και αίσθηση φροντίδας. Είναι ένα χρώμα που πολλοί το προτιμούν ακόμα και για τα παιδικά δωμάτια. Οι αποχρώσεις του, όπως το ροδακινί είναι πολύ αγαπητές για όλα τα δωμάτια ακόμα και για το σαλόνι.

Το κόκκινο αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα του μίσους και του πάθους. Αυτός είναι και ο λόγος που το χρησιμοποιούν στις κρεβατοκάμαρες, Η έντονη ενέργειά του το καθιστά λιγότερο κατάλληλο για άλλα δωμάτια.

Το κίτρινο θεωρείται πολύ χαρούμενο χρώμα, όμως όταν είναι πολύ έντονο μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση των αισθήσεων.

Το λευκό είναι το χρώμα της ηρεμίας, της αγνότητας αλλά και της καθαριότητας ενώ το γκρι εξίσου ουδέτερο συνδέεται με τη γαλήνη. Η επιλογή αυτών των χρωμάτων χρειάζεται προσοχή ως προς τους συνδυασμούς στο χώρο διότι είναι πολύ εύκολο να προκαλέσουν ένα συναίσθημα στεναχώριας και απομόνωσης.

Το καφέ που είναι άλλωστε και γνωστό ως το χρώμα της «φύσης», το καφέ συνδέεται με την άνεση και τη ζεστασιά. Οι γήινες αποχρώσεις είναι οι αγαπημένες πολλών διακοσμητών.

Το μαύρο για άλλους θεωρείται το χρώμα της κομψότητας και της πολυτέλειας αλλά συχνά, συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα και φόβο…

Όλη η επικαιρότητα