Ηλεία

Διαμαρτυρία στο Γ.Ν. Πύργου: «Θέλουμε δωρεάν υγεία και όχι ξεπούλημα στους ιδιώτες»

 Παράσταση διαμαρτυρίας από Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου.  
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, έδωσαν χθες το πρωί το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, από κοινού με Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον διοικητή κο Χριστόπουλο, στον οποίο επισήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν στην δημόσια υγεία του νομού και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την δρομολόγηση λύσεων. Να σημειωθεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο ΓΝ Πύργου είναι ότι λειτουργεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς δικό του παθολόγο, αλλά με μετακινήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία της Πάτρας και της Τρίπολης.

Ποια σωματεία συμμετείχαν στην κινητοποίηση

Στη κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες των διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, των Σωματείων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις, του Συλλόγου Εργαζομένων στους Δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ηλείας, καθώς και η Ομάδα Γυναικών Πύργου μέλος της ΟΓΕ.

Ταυτόχρονα με ξεχωριστό κάλεσμα, αφίσα και ενημερώσεις σε χώρους δουλειάς και όχι μόνο, προχωρούν οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων σε Αμαλιάδα και Πύργο στις 5 και 12Οκτώβρη, στις κεντρικές πλατείες των πόλεων (στις 6.30 μ.μ. και οι δύο) αντίστοιχα.

Στο κοινό κάλεσμα των 18 σωματείων και φορέων, μεταξύ άλλων τονίζεται: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες! Αντί να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να υποχρεώσει τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αντί να ενισχύσει το λαϊκό εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών της περιοχής μας, αλλά και τους πυρόπληκτους, συνεχίζει να αναγάγει την προστασία της υγείας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη του λαού μας».

Τι διεκδικούν τα σωματεία

Παράλληλα καλούν τα εργατικά σωματεία, όλους τους λαϊκούς φορείς να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μεταξύ άλλων:

– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και συμβασιούχων.

– Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στις δημόσιες δομές Υγείας.

– Διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων όλων των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί στις νοσηλευτικές μονάδες Πύργου, Αμαλιάδας και Κρεστένων, στα Κέντρα Υγείας και στα Αγροτικά Ιατρεία στο νομό.

– Κατάργηση του μέτρου και των ποινών της διαθεσιμότητας στους υγειονομικούς.

– Να επιστρέψουν στη δουλειά οι συνάδελφοί που είναι σε αναστολή.
Όχι στο κλείσιμο, συγχωνεύσεις ή αλλαγή χαρακτήρα νοσοκομείων στο νομό.

Οι δηλώσεις από την χθεσινή συγκέντρωση

Διονύσιος Καρνάρης: «70 συμβασιούχοι καθαριότητας και φύλαξης πετάγονται στο δρόμο»

Ο κος Διονύσιος Καρνάρης συμβασιούχος με σύμβαση στην φύλαξη στο νοσοκομείο Αμαλιάδας τόνισε: «Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να εκφράσουμε την αντίθεση μας, στο να μπουν οι ιδιώτες εργολάβοι στο ΕΣΥ, αφού με αυτόν τον τρόπο 70 συμβασιούχοι καθαριότητας και φύλαξης πετάγονται στο δρόμο. Οι συμβάσεις μας τελειώνουν 31/12 και σε δύο μήνες από τώρα δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μετατρέψει τις συμβάσεις μας σε αορίστου χρόνου, καθώς καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες επί συναπτά έτη. Καλούμε τους βουλευτές Ηλείας να πάρουν θέση, αν είναι δηλαδή μαζί μας ή υπέρ των απολύσεων όλων των συμβασιούχων».

Νατάσα Παναγιωτάρα: «Καταστήσαμε σαφές την αντίθεσή μας στα μέτρα της κυβέρνησης»

Η κα. Νατάσα Παναγιωτάρα πρόεδρος εργατικού κέντρου Αμαλιάδας στις δηλώσεις της ανέφερε: «Ήρθαμε σε μία παράσταση διαμαρτυρίας στον Διοικητή του νοσοκομείου Πύργου. Είναι ξεκάθαρο για μας πια και απολύτως σαφές ότι ο Διοικητής, όχι μόνο ο συγκεκριμένος, αλλά και όσοι έχουν διοριστεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν μπορεί να ξεφύγει δευτερόλεπτο από όλα τα άσχημα που αυτή τη στιγμή συμβαίνουν στην Ηλεία, με πλήρη ευθύνη των κυβερνήσεων που πέρασαν, με επιστέγασμα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Του καταστήσαμε σαφές την αντίθεσή μας στα μέτρα της κυβέρνησης, ζητήσαμε να υλοποιηθούν τα αιτήματά μας, κυρίως όσον αφορά την πρόσληψη νέου προσωπικού. Θέλουμε δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας στις 5 Οκτώβρη στην Αμαλιάδα και στις 12 Οκτώβρη στον Πύργο. Πολύ σύντομα θα βγούμε και σε όλα τα χωριά για να κάνουμε το λαό μας κοινωνό στο έγκλημα που συντελείται. Καλούμε όλους να ενημερωθούν από τα ΜΜΕ και να μη μείνουν στους τίτλους, διαβάστε τις λεπτομέρειες, συντελείται το μεγαλύτερο έγκλημα εις βάρος μας».

Βασιλική Καγρή: «Είμαι πολύτεκνη και με καταδικάζουν στην πενία»

Η κα Βασιλική Καγρή πολύτεκνη νοσηλεύτρια που έχει τεθεί σε αναστολή εργασίας ανέφερε: «Εργάζομαι 24 χρόνια ως νοσηλεύτρια και θέλω να πω ότι αυτό που γίνεται είναι άδικο, αλλά και απαράδεκτο. Η πειθώ έχει μετατραπεί σε απειλώ. Όλοι νοσούν και αυτό φαίνεται και από τα γεγονότα. Δεν είμαστε αρνητές, είμαστε σκεπτικιστές και πάνω από όλα υπεύθυνοι και αυτό το αποδεικνύουμε τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας. Ποτέ δεν νόσησε κάποιος εξαιτίας μας, δεν είμαστε επικίνδυνοι, είμαστε υπεύθυνοι. Ανεύθυνοι είναι αυτοί που έχουν το ακαταδίωκτο. Ο εμβολιασμός είναι προσωπική επιλογή, δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικότητα και όχι εκβιασμός. Εγώ είμαι πολύτεκνη μητέρα, ο σύζυγός μου έχει βγει και αυτός σε αναστολή, ο γιος μου είναι φοιτητής, μας έχουν καταδικάσει στην πείνα, στην πενία. Υπάρχουν και άλλοι πολύτεκνοι συνάδελφοι που βρίσκονται στην ίδια θέση με μας. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, δουλέψαμε χωρίς άδειες και όταν μας χρειαζόντουσαν ήμασταν πάντα εκεί. Τώρα ξαφνικά είμαστε επικίνδυνοι για αυτούς».

Μαρία Κατσίμπελη: «Το αν θα εμβολιαστώ ή όχι θα πρέπει να είναι δική μου πρωτοβουλία»

Η κα Μαρία Κατσίμπελη τραυματιοφορέας δήλωσε από την πλευρά της.
«Έχω βγει σε αναστολή, έχω 5 παιδιά, οδηγούμε στην πείνα και αυτό που γίνεται είναι απαράδεκτο, είναι άδικο. Το αν θα εμβολιαστώ ή όχι θα πρέπει να είναι δική μου καθαρά πρωτοβουλία και όχι να γίνεται ένας καταναγκασμός και να έχει τιμωρητικη επίπτωση. Οι ήρωες του χθες είναι τώρα σε αναστολές. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει».

Νίκος Λοχοβίτης: «Θέλουμε 100% δωρεάν υγεία»

Ακόμη ο κος Νίκος Λοχοβίτης πρόεδρος εργαζομένων διοικητικών υπαλλήλων ΔΕΗ πρόσθεσε: «Η παρουσία μας εδώ σηματοδοτεί την έναρξη των κινητοποιήσεων, για τα χάλια της υγείας όχι μόνο σε επίπεδο νομού, αλλά και πανελλαδικά. Κάναμε μία παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή, ο οποίος εκφράζει σε επίπεδο νομού την κυβερνητική πολιτική, δηλώνοντας τη θέση μας και την πεποίθησή μας για την απόφασή μας να αγωνιστούμε για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. Και όταν λέμε δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, εννοούμε 100% δωρεάν. Με μαζικές προσλήψεις γιατρών και υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού, χωρίς κλείσιμο, χωρίς συγχωνεύσεις, χωρίς αλλαγή χαρακτήρα. Είμαστε καθαροί στην κατεύθυνση δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν θέλουμε ούτε χρηματοδότηση από ιδιώτες, ούτε συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Τον τομέα της υγείας τον πληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, νέοι, νέες, άντρες και γυναίκες και δικαιούμαστε σύγχρονες παροχές υγείας, μόνο από το δημόσιο σύστημα. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται για τον εξορθολογισμό του νοσοκομειακού χάρτη, προσανατολίζεται σε κλείσιμο νοσηλευτικών μονάδων και να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της υγείας. Καλώ όλο τον κόσμο, διότι το σύστημα της υγείας μας αφορά όλους, στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουμε την Τρίτη 5 Οκτώβρη στις 6:30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Αμαλιάδας και την επόμενη Τρίτη 12 Οκτώβρη στην κεντρική πλατεία στον Πύργο πάλι στις 6:30 το απόγευμα».

Όλη η επικαιρότητα