Ευρώπη

Διεθνής καταδίκη για τον πυροβολισμό του Ολλανδού δημοσιογράφου – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΙΕΘΕΣΗΣ
Ακούστε το άρθρο

Η επίθεση κατά του ολλανδού δημοσιογράφου είναι «εφιάλτης» για την οικογένειά του δήλωσε σήμερα ο γιος του Πέτερ Ρ. ντε Βρις την ώρα που πληθύνονται τα μηνύματα υποστήριξης προς τον ειδικό σε υποθέσεις ποινικής φύσης συντάκτη που τραυματίστηκε βαριά από σφαίρες αγνώστου το βράδυ της Τρίτης σε δρόμο του Άμστερνταμ.

«Ο χειρότερος εφιάλτης μας έγινε χθες πραγματικότητα. Εμείς ως οικογένεια περιβάλλουμε τον Πέτερ με αγάπη και ελπίδα στη διάρκεια αυτών των δύσκολων ωρών», έγραψε στο Twitter.

Ο ίδιος είπε ότι πολλά πράγματα δεν είναι ακόμη σαφή γύρω από το συμβάν και ευχαρίστησε για το κύμα λαϊκής στήριξης που δέχτηκε ο πατέρας του.

Ο 64χρονος ντε Βρις, ο οποίος είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής του, δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος του Άμστερνταμ Φέμκε Χάλσεμα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι δύο άνδρες συνελήφθησαν σε έναν αυτοκινητόδρομο λίγο μετά την επίθεση, ένας εκ των οποίων με πολωνική υπηκοότητα, ο οποίος θα παραμείνει υπό κράτηση, ενώ ένα τρίτο πρόσωπο αφέθηκε ελεύθερο.

Η ένοπλη βία είναι σπάνιο φαινόμενο στην Ολλανδία, αλλά οι δολοφονίες που σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών έχουν γίνει πολύ συχνές καθώς πρόσωπα του υποκόσμου συγκρούονται για τις ζώνες επιρροής τους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το 2019 ένας δικηγόρος σε μια ιδιαίτερα προβεβλημένη υπόθεση ναρκωτικών, στην οποία ο ντε Βρις ήταν σύμβουλος του βασικού μάρτυρα, δολοφονήθηκε με σφαίρες μπροστά από το σπίτι του στο Άμστερνταμ.

Η απαγωγή του Χάινεκεν

Πολίτες άφησαν σήμερα λουλούδια και άναψαν κεριά στον τόπο της επίθεσης, έξω από ενα τηλεοπτικό στούντιο στο κέντρο του Άμστερνταμ όπου ο ντε Βρις έδινε συνέντευξη για μια πρόσφατη υπόθεση.

Ο ντε Βρις ξεκίνησε ως αστυνομικός συντάκτης σε εφημερίδα και έγινε γνωστός για το βιβλίο που έγραψε το 1987«Η Απαγωγή του Χάινεκεν», το οποίο είχε ως θέμα την απαγωγή του βαρώνου της μπύρας Φρέντι Χάινεκεν και το οποίο μεταφέρθηκε στη Μεγάλη Οθόνη με τίτλο «Kidnapping Freddy Heineken» και πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς.

Ο απαγωγέας Βίλεμ Χόλιντιρ καταδικάστηκε το 2014 για απειλές κατά της ζωής του ντε Βρις, ο οποίος βοήθησε την αστυνομία να εξιχνιάσει υποθέσεις για τις οποίες ο Χόλιντιρ τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Επίσης ο διάσημος δημοσιογράφος έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο Έμμυ για την έρευνά του στην υπόθεση της εξαφάνισης της Αμερικανίδας εφήβου Νάταλι Χόλογουεϊ, στην Αρούμπα το 2005.

Επί 17 χρόνια είχε την δική του τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία συχνά συνεργαζόταν με τις οικογένειες θυμάτων σε ανεξιχνίαστες επιθέσεις.

Διεθνής καταδίκη

Η επίθεση κατά του ντε Βρις προκάλεσε οργή ανά την Ευρώπη.

Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις και οι οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου καταδίκασαν σήμερα ομόφωνα την επίθεση. Σε κοινό τους ανακοινωθέν η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FEJ) κατήγγειλαν “ένα νέο τραγικό πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη”.

Ο πρόεδρος της FEJ Μόγκενς Μπλίσερ Μπγιέρεγκαρντ ζήτησε την άμεση διεξαγωγή «μιας έρευνας για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι δράστες αυτής της φρικτής επίθεσης».

Η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) εξέφρασαν από την πλευρά τους την αλληλεγγύη τους προς τον δημοσιογράφο και ζήτησαν από τις ολλανδικές αρχές να εντοπίσουν το συντομότερο δυνατό τους υπεύθυνους αυτής της επίθεσης.

Νωρίτερα, ο βασιλιάς Γουλιέλμος–Αλέξανδρος της Ολλανδίας καταδίκασε την επίθεση κατά του ολλανδού δημοσιογράφου, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά χθες το βράδυ από σφαίρες και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, χαρακτηρίζοντάς την επίθεση κατά της Δημοκρατίας, η οποία τον έχει σοκάρει βαθιά.

«Πρόκειται για έγκλημα κατά της δημοσιογραφίας και για επίθεση στις αξίες της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αδιάκοπα τη ελευθερία του Τύπου», ανέφερε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι χαρακτήρισε τα μέσα ενημέρωσης ραχοκοκαλιά της Δημοκρατίας

Πηγή: newsbeast.gr

Όλη η επικαιρότητα