Αρθρογραφία

Δικαίωμα και υποχρέωση του δημοκρατικού πολίτη ο εμβολιασμός

«Στη Δημοκρατία οι πολίτες δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.»
Ακούστε το άρθρο

Στη Δημοκρατία οι πολίτες δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις είναι συνδεδεμένα με την ίδια την κατοχύρωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η Παιδεία για παράδειγμα δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση του κάθε πολίτη να συμμετέχει.

Βασική υποχρέωση του πολίτη είναι να συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες γιατί η μη συμμετοχή του οδηγεί άλλους να αποφασίζουν για αυτόν. Πώς, άραγε, ένας πολίτης που δεν ψηφίζει στις εκλογές έχει μετά δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για όσα οι άλλοι αποφάσισαν με τη δική του ανοχή; Μήπως θα έπρεπε να μένουν ανενεργά κάποια δικαιώματα όταν ο πολίτης δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του;

Δικαίωμα του πολίτη είναι η Πολιτεία να του εξασφαλίζει την υγεία αλλά και υποχρέωση του είναι να προστατεύει την υγεία των άλλων. Η Πολιτεία οφείλει αν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο για κάθε ασθένεια να το εξασφαλίζει για όλους τους πολίτες δωρεάν.

Αλλά και αν ένας πολίτης έχει, για παράδειγμα, μια μεταδοτική ασθένεια μόνος του οφείλει να απομονωθεί ώστε να ασκεί μεν όλα τα δικαιώματα του αλλά με σεβασμό και αλληλεγγύη για τα δικαιώματα όλων των άλλων μελών του κοινωνικού συνόλου. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι πολίτες αλλά δυστυχώς υπάρχουν και ανεύθυνοι οι οποίοι βάζουν την ατομικότητα πάνω από την ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου; Πώς θα έπρεπε άραγε να τιμωρούνται οι ανεύθυνοι;

Η Υποχρέωση των πολιτών δεν σημαίνει αναγκαστικά πως θα πρέπει να υπάρχει ποινή ώστε να επιβληθεί. Εξάλλου ο δημοκρατικός πολίτης διαμορφώνει μόνος του την άποψη του και γνωρίζει πως να πράττει ελεύθερα το πατριωτικό του καθήκον. Όσο πιο δημοκρατική είναι μια χώρα τόσο λιγότερες ποινές χρειάζονται για να πειστούν οι πολίτες της για την ορθότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται. Οι πολίτες είναι υπεύθυνοι σε χώρες που έχουν δημοκρατική παιδεία.

Πώς όμως η Πολιτεία ζητά υπεύθυνους και με ατομική ευθύνη πολίτες όταν τους έχει αποχαυνώσει με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που δεν λειτουργούν σύμφωνα με τη Συνταγματική τους αποστολή; Πώς να έχουμε υπεύθυνους νέους όταν τα μαθήματα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής υποβαθμίζονται στο σχολείο και απαξιώνονται;

Πώς να κατανοήσουν οι πολίτες πως τα δικαιώματά μας περιορίζονται από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις:

α) Yποχρέωση κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα δικαιώματα προΰποθέτουν την υποχρέωση σεβασμού προς το κοινωνικό σύνολο (π.χ. έχω την υποχρέωση να σεβαστώ το βιβλίο που δανείστηκα από τη σχολική βιβλιοθήκη, να δώσω μέρος της ατομικής ιδιοκτησίας μου για την κατασκευή δρόμου, να χρησιμοποιώ το περιβάλλον χωρίς να το ρυπαίνω ή να το εξαντλώ, να φορέσω μάσκα σε κλειστούς χώρους για να προστατέψω τους άλλους).

β) Yποχρέωση τήρησης του Συντάγματος και των νόμων. Τόσο το Σύνταγμα (π.χ. φορολογική, στρατιωτική, εκπαιδευτική και εκλογική υποχρέωση) όσο και οι νόμοι (π.χ. ώρες κοινής ησυχίας, κανονισμοί για λύματα βιομηχανιών, περιορισμοί ατομικής ιδιοκτησίας), περιορίζουν τα δικαιώματα των ατόμων, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

Εν κατακλείδι ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα και υποχρέωση μας και ο δημοκρατικός πολίτης οφείλει να το αντιληφθεί αυτό χωρίς ποινές, απειλές και παλινωδίες.Ο πολίτης επίσης που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του θα στερηθεί δικαιολογημένα  κάποια δικαιώματα  που πηγάζουν από την άρνηση του αυτή.

*O Αθανάσιος Κατσίμπελης ειναι Δάσκαλος ΠΕ70-M.Ed, Νομικός ΠΕ78-M.Sc in Education management / Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

Όλη η επικαιρότητα