Categories: WEB tvΗλεία

Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας: «Ζητάμε ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία» (vid)

Share

Οι καθυστερημένες 39 «ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου» που ουσιαστικά κρατούν εδώ και πολλούς μήνες κλειστά τα δικαστήρια της χώρας και όπως λένε οι δικηγόροι εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στα δικαστήρια, αλλά και η ελλιπής οικονομική στήριξή τους είναι οι βασικοί λόγοι της πανελλαδικής διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στα 63 πρωτοδικεία της χώρας καθώς και στον Πύργο.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δικηγορικού Συλλόγου του Πρωτοδικείου Ηλείας κατά την διάρκεια της οποίας έγινε σαφές πως επιθυμούν  την επαναλειτουργία των δικαστηρίων με την τήρηση  όλων όσων προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

“Από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει ότι   η πολιτεία θα πρέπει να λάβει μέτρα ώστε τα δικαστήρια να επανέλθουν σε μία κανονική κατά το δυνατόν λειτουργία προκειμένου να επιτελούν το ρόλο τους. Όπως συνεχίζουν να λειτουργούν  άλλοι καίριοι τομείς της πολιτείας που σχετίζονται με τις ένοπλες δυνάμεις, με τη δημόσια τάξη, με τις δημόσιες υπηρεσίες έτσι θα πρέπει να λειτουργούν και τα δικαστήρια.

Πιστεύουμε ότι σήμερα μετά από ένα και πλέον χρόνο πανδημίας υπάρχει πλέον η εμπειρία και υπάρχουν και εκείνα τα μέτρα τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν την επάνοδο όλων μας στους χώρους των δικαστηρίων με όρους υγειονομικά ασφαλείς. Ζητάμε λοιπόν από την πολιτεία να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα τα οποία θα μας επιτρέψουν αν όχι αυτή την εβδομάδα και την επόμενη που είναι οι μαναδικές εβδομάδες που απομένουν πριν από το Πάσχα, τουλάχιστον μετά τις διακοπές να επιστρέψουμε σε μία κανονική ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Δημητρουλόπουλος.

ΚΥΑ Σαββατοκύριακου…

Σε οριακό σημείο βρίσκεται ο δικηγορικός κόσμος με τις υπουργικές αποφάσεις του Σαββατοκύριακου που τους αφήνουν έκθετους απέναντι στους πελάτες τους. Ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό και λόγω της  συνεχιζόμενης αδράνειας της κυβέρνησης στην οικονομική ενίσχυση του κλάδου.

“Θεωρούμε επίσης ότι θα πρέπει να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο των ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου. Δεν μπορεί όλοι οι εμπλεκόμενοι σε μία δίκη να μαθαίνουν εάν τελικά θα δικαστούν οι υποθέσεις τους το Σάββατο και να μαθαίνουν αν θα έχουν δικαστήρια τη Δευτέρα ή τη Τρίτη. Θα πρέπει ο προγραμματισμός να αλλάξει και θα πρέπει οι υπουργικές αποφάσεις οι οποίες εκδίδονται, να εκδίδονται σε ένα διαφορετικό χρόνο ώστε να υπάρχει το απαραίτητο περιθώριο προετοιμασίας όλων.  Δεν υπάρχει κανένας λόγος η ΚΥΑ η οποία αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων να εμπλέκεται με τις ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν άλλους κλάδους της παραγωγικής διαδικασίας σε μία πολιτεία”, υποστήριξε ο κ Δημητρουλόπουλος.

Οικονομική ενίσχυση

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι δικηγόροι της Ηλείας αλλά και της χώρας γενικότερα , ακόμα και σήμερα, στην τρίτη φάση της πανδημίας, που οι αρνητικές της συνέπειες επιδρούν πολλαπλασιαστικά, η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε μέτρα στήριξης των δικηγόρων, όπως η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και η επέκταση του ορίου υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ από 10.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ.                                                                                                      “Δυστυχώς η ενίσχυσή μας περιορίστηκε σε ένα ποσό της τάξης των 600 ευρώ στο πρώτο κύμα της πανδημίας και σε ένα χορήγημα 400 ευρώ που προήλθε από δικό μας λογαριασμό και από δικά μας χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ με σκοπό την ενίσχυση ανέργων δικηγόρων που δεν είχαν διατεθεί ποτέ για αυτό το σκοπό. Όμως ακόμα και αυτό το ποσό εντέλει  χορηγήθηκε σε ένα περιορισμένο αριθμό συναδέλφων με αποτέλεσμα το σύνολο πλέον των δικηγόρων να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επαγγελματικής αλλά όχι μόνο επιβίωσης.

Διεκδικούμε να είμαστε παρόντες σε κάθε μέτρο ενίσχυσης των συναδέλφων μας που προβλέπεται και για άλλες επαγγελματικές κατηγορίες και ταυτόχρονα διεκδικούμε αναστολή των φορολογικών μας και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όσο χρονικό διάστημα έχει διαρκέσει και η αναστολή του επαγγέλματός μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η σημερινή (σ.σ. χθες) κινητοποίηση θα συμβάλλει  στο να ακουστούν αυτά τα αιτήματα και να μεταβληθεί η στάση της πολιτείας απέναντί μας”, τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας