Ελλάδα

Δικογραφία για τις φωτιές της 23ης Ιουλίου: Πόρτα – πόρτα η εκκένωση στην Κινέτα σε αντίθεση με όσα έγιναν στο Μάτι

Ακούστε το άρθρο
Δύο μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν την ίδια ημέρα, στις 23 Ιουλίου 2018, αλλά, αντιμετωπίστηκαν από τις αρχές με διαφορετικό τρόπο, με αποτέλεσμα στη μία να μην υπάρξει ούτε ένα θύμα και στην άλλη να χαθούν 99 ανθρώπινες ζωές.

Ο λόγος για τη φωτιά στη Κινέτα και στο Μάτι – Νέο Βουτζά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία της υπόθεσης, στην πρώτη δόθηκε εντολή για εκκένωση και υπήρξε ενημέρωση των κατοίκων από τους αστυνομικούς οι οποίοι πήγαιναν πόρτα – πόρτα!

Όπως – κατά πληροφορίες – κατέθεσε αστυνομικός στη Διεύθυνση Δυτικής Αττικής:

“ενώ η φωτιά βρισκόταν στα Γεράνεια Όρη και εκτιμώντας την κατάσταση του ανέμου διετάχθη η ταχεία αποχώρηση των κατοίκων από τα σπίτια τους (…) Δύο με τρεις ώρες διήρκησε η εκκένωση όλων αυτών των οικισμών και μία δύναμη 20-25 άνδρες. Η ΓΑΔΑ είχε στείλει στην περιοχή και δύο ομάδες ΔΙΑΣ για ενίσχυση”.

Παράλληλα, περιγράφει πως “οι αστυνομικοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ενημερώνοντας τους κατοίκους για τον άμεσο επερχόμενο κίνδυνο και την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης τους. Όποιοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, τους βοηθούσαν”.

Στην συνέχεια ο αστυνομικός εξηγεί πως στον οικισμό Πανόραμα, η φωτιά έφτασε 15-20 λεπτά μετά την εκκένωσή του! Η σφοδρότητα του ανέμου εκτιμάται από τον μάρτυρα αστυνομικό ότι έφθασε τα 11 μποφόρ.

Την ίδια κατάσταση περιγράφει και ο πρόεδρος του τοπικού συντονιστικού οργάνου, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία και κάτοικος Μεγάρων για τη φωτιά στη Κινέτα. Όπως κατά πληροφορίες αναφέρει ενημερώθηκε γύρω στις 12.00 για την φωτιά και έτρεξε αμέσως να ενημερώσει τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας. Γύρω στις 1.30 όταν ξέφυγε η κατάσταση, έδωσε εντολή για εκκένωση. “Άλλαξε το μέτωπο και εκτίμησα ότι θα υπήρχε κίνδυνος για τους κατοίκους”κατέθεσε χαρακτηριστικά στους εισαγγελείς. Παράλληλα, προσέθεσε πως η αστυνομία περνούσε από τα σπίτια και έδινε οδηγίες εκκένωσης με περιπολικά και ενημέρωναν τον κόσμο με μεγάφωνα που είχαν τα περιπολικά. Πολίτες απομακρύνθηκαν ακόμη και με πίεση από τους αστυνομικούς, σε κάποιες περιπτώσεις.

Μη αντιμετωπίσιμη η πυρκαγιά στο Μάτι – Νέο Βουτζά

Τη θέση πως η φονική φωτιά στο Μάτι και το Νέο Βουτζά ήταν μη αντιμετώπισιμη υποστήριξε ενώπιον των εισαγγελικών αρχών ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Πέτρος Φιλίππου ο οποίος την επίμαχη ημέρα απουσίαζε και επέστρεψε την επόμενη του συμβάντος. “Η πληροφόρηση που είχα ήταν ότι το φαινόμενο δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί” φέρεται να ανέφερε στους εισαγγελείς.

Ο κ. Φιλίππου, σύμφωνα με πληροφορίες, προσκόμισε στις εισαγγελικές αρχές την έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την οποία σύμφωνα προκύπτει ότι η ταχύτητα των ανέμων στην συγκεκριμένη περιοχή και την έκθεση του ΕΚΠΑ του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, όπου αναφέρονται πέντε επιστημονικοί λόγοι για τους οποίους αποφαίνεται ότι η πυρκαγιά δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Φιλίππου ανέφερε στους εισαγγελείς πως “για την διάσωση αρμοδιότητα και απόλυτη ευθύνη έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Πρακτικά δεν υπήρχε δυνατότητα για οποιαδήποτε παρέμβαση λόγω του μεγέθους της ταχύτητας και της σφοδρότητας της φωτιάς”.

Πηγή: newsit

Όλη η επικαιρότητα