Ηλεία

Διοίκηση Π.Υ. Ηλείας: Ενημέρωση προς τους πολίτες ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Ακούστε το άρθρο

Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ηλείας, με δελτίο τύπου το οποίο υπογράφει ο Διοικητής, Πύραρχος, Βασίλης Σολδάτος  ενημερώνει τους πολίτες πως από την 1η Μαΐου που ξεκινά η αντιπυρική περίοδος έως και τις 31 Οκτώβρη που ολοκληρώνεται, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο λόγω αυξημένης επικινδυνότητας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τις συνέπειες για τους παραβάτες, υπενθύμισε την υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων, συνέστησε προσοχή και κάλεσε τους πολίτες  να ενημερώσουν αμέσως την Πυροσβεστική σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Αναλυτικά:

Στα πλαίσια ενημέρωσης των πολιτών, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού ΗΛΕΙΑΣ, έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς για ξένες περιουσίες και κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, ανακοινώνει ότι :

  1. Από 01-05-2021 έως και 31-10-2021 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ , λόγω αυξημένης επικινδυνότητας η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο, σύμφωνα με την 1/2021 Πυροσβεστική Διάταξη, Περιφερειακής Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας.
  2. Οι παραβάτες των ανωτέρω:

Σε περίπτωση σύλληψης, δράστη – υπαιτίου  πυρκαγιάς, ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου (σύλληψη δράστη, απολογία  κατηγορουμένου και παραπομπή του στον Εισαγγελέα), σε συνεργασία με την Ελληνική  Αστυνομία και ορίζεται τακτική δικάσιμος ενώ επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές  κυρώσεις σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.

Εκτός από το έγκλημα του εμπρησμού, από 11 Ιουνίου 2020 δημοσιεύτηκε και ισχύει η υπ’ αριθ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη, τιμωρούνται και με  Διοικητικό πρόστιμο, από 200 ευρώ έως και 5.000,00 ευρώ, ανάλογα την παράβαση.

Διαπράττουν και παράβαση  των  Πυροσβεστικών Διατάξεων 9/2000 και 9Α /2005 και του Κώδικα Ορθής Γεωργικής  Πρακτικής, όπου βάση του 133657/17-12-2015 εγγράφου του ΟΠΕΚΕΠΕ, προβλέπεται, η  ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, για κάθε αγροτική  πυρκαγιά με υπολείμματα καλλιέργειας, προκειμένου να γίνουν (από τον ΟΠΕΚΕΠΕ) ενέργειες,  σχετικές με επιβολή χρηματικών προστίμων στους εκμεταλλευτές αγροτικών εκτάσεων, επί του  συνόλου των αγροτικών επιδοτήσεων που λαμβάνουν και λοιπές κυρώσεις, για την μη τήρηση  από αυτούς, του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξετάζει την εφαρμογή  όλων των προβλεπομένων κυρώσεων για «Μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών».

Οι δικαιούχοι αγρότες παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση)  γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όταν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη,  ασχέτως καταδίκης τους (δηλαδή υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αξιόποινων πράξεων των ίδιων  ή μελών των οικογενειών τους), π.χ. για καύση σιτοκαλαμιών, υπολειμμάτων καλλιέργειας  καλαμποκιού, ρυζιού κ.λ.π., οι ίδιοι αποβάλλονται από το μέτρο και υποχρεώνονται  στην επιστροφή του συνόλου των ποσών που έχουν εισπράξει σαν αχρεωστήτως  καταβληθέντα (άρθρα 9 & 15 της Κ.Υ.Α. 693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008).

Οι  Κτηνοτρόφοι σε  περίπτωση που προκαλέσουν Δασική  πυρκαγιά με σκοπό την βελτίωση βοσκότοπων και συγκεκριμένα: Εφόσον πρόκειται  για δασική έκταση ή δάσος, η καμένη περιοχή κηρύσσεται ως αναδασωτέα (άρθρο 41 του  Ν.998/1979). Κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η απόφαση κήρυξης της έκτασης ως  αναδασωτέας, προκειμένου να εξαιρεθεί από την οικονομική ενίσχυση που δίνονταν στους  κτηνοτρόφους για τα ζώα των οποίων έβοσκαν εκεί πριν την πυρκαγιά και στο εξής  απαγορεύεται η βόσκηση, όπως επίσης αποκλείεται οποιαδήποτε μορφή ενέργειας και επέμβασης  σε αυτήν (άρθρο 105 παρ. 1 του Ν.Δ. 86 / 1969), ενώ οι παραβάτες των ανωτέρω, τιμωρούνται  με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο (άρθρο 70 του Ν.998/1979).

Σχετικά με το κάπνισμα των μελισσών, δραστηριότητα που αφορά τους  μελισσοκόμους, υπενθυμίζουμε την Πυροσβεστική Διάταξη 9 / 2000 , άρθρο 2 , παρ. 7  που απαγορεύει τέτοιου είδους δραστηριότητα κατά την διάρκεια της αντιπυρικής  περιόδου και των προϋποθέσεων του άρθρου 9 της ίδιας Διάταξης.

Αναφορικά με την εκτέλεση «θερμών εργασιών» (ηλεκτροσυγκόλληση, εργασία με χρήση  φλόγας, θερμότητας, σπινθήρων , κ.λ.π.) σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους,  εφιστούμε την προσοχή των εργαζομένων και την εφαρμογή από τους υπεύθυνους των  οριζομένων στην Πυροσβεστική Διάταξη 7 / 1996.

  1. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πυροσβεστική Διάταξη 4 / 2012 και ενόψει της έναρξης της Αντιπυρικής περιόδου έτους 2021, υπενθυμίζουμε στους συμπολίτες μας την υποχρέωση καθαρισμού οικοπεδικών χώρων. Παρατηρείται ο μη  καθαρισμός μεγάλου αριθμού οικοπέδων τόσο εντός των οικισμών, όσο και εκτός οικισμών,  στα οποία μάλιστα υπάρχει αυτοφυής ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που θα  δημιουργήσει και κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιών.
  2. Απαιτείται η προσοχή από όλους τους αγρότες και ελαιοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας για τις ενέργειες Διαχείρισης της αυτοφυούς χλωρίδας (απομάκρυνση ξερών χόρτων), σύμφωνα και με τους Κανόνες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, που θα πρέπει να κάνουν στα αγροτεμάχια  και ελαιοπερίβολά τους, αφού η εργασία αυτή αποτελεί έργο πυροπροστασίας,  προς  αποφυγή πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.  Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλουν όχι μόνο στην προστασία της περιουσίας  τους, αλλά και στην προστασία του γύρω περιβάλλοντος.
  3. ΕΦΟΣΟΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Καλούμε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δίνουμε σαφείς  πληροφορίες για το σημείο, όπου βλέπουμε την πυρκαγιά.

Όλη η επικαιρότητα