Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: Δεν χωρούν εκπτώσεις και αποκλεισμοί στην ενίσχυση και αποκατάσταση της πυρόπληκτης Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά, ο κ. Μητσοτάκης «θυμήθηκε» την πυρόπληκτη Ηλεία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Μάλιστα, «υποσχέθηκε» για το νομό ένα μοντέλο αναπτυξιακών προγραμμάτων, αντίστοιχο της Εύβοιας.

Παραμένουμε, όμως, επιφυλακτικοί. Έχει φροντίσει γι’ αυτό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, καθώς στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, η Ηλεία έχει βιώσει την αγνόηση, την εγκατάλειψη και την επαναλαμβανόμενη απαξίωση.

Δεν αρκούν οι αόριστες υποσχέσεις, καθώς, όπως τονίσαμε από την πρώτη στιγμή των πυρκαγιών και πιέζουμε συνεχώς γι’ αυτό, χρειάζονται στοχευμένες προτάσεις και παρεμβάσεις, που πρέπει να υλοποιηθούν στο νομό μας. Δυστυχώς, τέτοιες δεν ακούσαμε.

Σ’ ένα νομό που δοκιμάστηκε πολύ σκληρά το 2007 από τις φονικές πυρκαγιές, με δεκάδες θύματα και που τώρα ξανακαταστράφηκε, περιμένουμε συγκριμένες δράσεις επούλωσης των ανοιχτών πληγών και αναπτυξιακή ώθηση και προοπτική. Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι ακόμα ένας εμπαιγμός, θα είναι ακόμη μια κοροϊδία και εγκατάλειψη από αυτή την κυβέρνηση.

Τη στιγμή που, στην Ηλεία:

  • Δε δόθηκε καθόλου έμφαση στην πρόληψη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα όχι μόνο την καθυστερημένη, αλλά και την ελλιπή χρηματοδότηση για την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών,
  • ο μηχανισμός κατάσβεσης υπήρξε ανεπαρκής, με τεράστιες ελλείψεις ιδίως σε εναέρια μέσα,
  • βιώνουμε για δεύτερη φορά μια τεράστια περιβαλλοντική, οικολογική και οικονομική καταστροφή,
  • χάθηκαν περιουσίες και κόποι μιας ζωής,

δεν χωρούν εκπτώσεις και περιορισμοί στο πλάνο αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών που συνεχίζουν να καταγράφονται.

Απαίτηση όλων μας είναι ο άμεσος σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού πλάνου, που θα αποκαταστήσει και θα ανασυγκροτήσει τον πυρόπληκτο νομό. Που θα κάνει τις Ηλείες και τους Ηλείους να μείνουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν ξανά.

Καλούμε, λοιπόν, τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του να δουν κατάματα την αλήθεια, να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής στην Ηλεία, που κατακάηκε για ακόμη μια φορά. Προειδοποιούμε τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του ότι έφτασε, πλέον, ο κόμπος στο χτένι.

Εδώ και τώρα απαιτούμε να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε πρόταση να νομοθετηθεί άμεσα το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, ώστε να στηριχθούν οι πληττόμενοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, ρητινοπαραγωγοί κ.α. των κατεστραμμένων περιοχών.

Είναι απαραίτητη η άμεση οικονομική ενίσχυση των συμπολιτών μας, που έχασαν τα σπίτια και το βιός τους. Που θα δουν τα εισοδήματά τους να κατρακυλούν και να εκμηδενίζονται, εξαιτίας των ευρύτερων επιπτώσεων της φωτιάς. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αποζημιωθούν και να ενισχυθούν άμεσα. Παράλληλα είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων στο σύνολο των πυρόπληκτων περιοχών. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.

Όπως επίσης πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την αποκατάσταση της τεράστιας περιβαλλοντικής ζημιάς. Αυτό που επείγει είναι ο ορθός σχεδιασμός και η εκπόνηση κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να μη βιώσουμε περαιτέρω καταστροφές από ακραία φαινόμενα.

Το κυβερνών κόμμα έχει επανειλημμένως αποδείξει ότι αδιαφορεί για το νομό Ηλείας, ακόμα και όταν αυτός καταστρέφεται. Όμως, δεν θα ανεχθούμε άλλη κοροϊδία και εγκατάλειψη. Δεν θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, δεν θα ανεχθούμε μια επανάληψη του 2007. Απαιτούμε άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες που θα ανακουφίσουν όλους τους πληγέντες και θα δώσουν προοπτική στον τόπο μας.

Όλη η επικαιρότητα