Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από έωλα επιχειρήματα και μεθοδεύσεις για την κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Είναι, πλέον, ξεκάθαρη η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο σχέδιό της για το κλείσιμο και την μεταφορά των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας.

Ήταν σαφής η τοποθέτηση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Συρίγου, ο οποίος προσπάθησε να παρουσιάσει την επικείμενη απομάκρυνση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του νομού ως κάτι αναπόφευκτο. Αποκαλύφθηκε, μάλιστα, η πρόθεσή του να βρει τρόπους για να παρακάμψει το Κοινοβούλιο και να καταργήσει ή να μεταφέρει τα τμήματα με προεδρικό διάταγμα, χωρίς τη ψήφο των Βουλευτών.

Καταρχάς είναι πολιτικά απαράδεκτη η μεθόδευση αυτή της κυβέρνησης και του Υφυπουργού. Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της Χώρας. Αυτή αποφασίζει και υλοποιεί τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ό,τι και να επικαλεστεί, ό,τι και να μεθοδεύσει, οι πολίτες της Ηλείας γνωρίζουν ότι είναι δική της η πολιτική ευθύνη κατάργησης ή μεταφοράς των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του νομού μας. Ό,τι και να ισχυριστεί, δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τις εισηγήσεις μιας δήθεν ανεξάρτητης αρχής. Αν πραγματικά θέλει, έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει, να ενισχύσει και να βοηθήσει την ανάπτυξη των τμημάτων της Ηλείας. Δυστυχώς, όμως διαπιστώνουμε ότι δεν το θέλει.

Επίσης, είναι και νομικά απαράδεκτη η μεθόδευση αυτή της κυβέρνησης και του Υφυπουργού. Ο Υφυπουργός επικαλέστηκε το άρθρο 5 του Ν. 4485/2017, στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει την προειλημμένη, όπως διαφαίνεται καθαρά, απόφαση να μείνει ο νομός μας δίχως Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το άρθρο 5 του ανωτέρω νόμου αναφέρεται σε «Ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία, κατάργηση και μεταβολή έδρας Α.Ε.Ι. – Παραρτήματα Α.Ε.Ι». Αναφέρεται σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και όχι σε τμήμα ή σχολή ενός Α.Ε.Ι. Επομένως, το άρθρο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπτωση κατάργησης ή μεταφοράς τμημάτων ή σχολών.

Επιπλέον, τα τμήματα της Ηλείας ιδρύθηκαν με το νόμο 4610/2019, επομένως δεν μπορούν να καταργηθούν με προεδρικό διάταγμα, που μάλιστα προβλέπεται σε προγενέστερο νόμο (4485/2017). Όπως, είναι γνωστό ακόμα και σε πρωτοετή της νομικής, ο νεότερος νόμος κατισχύει του προηγούμενου και καταργείται μόνο με νεότερο.

Μας κάνει, λοιπόν, ιδιαίτερη εντύπωση που ένας καθηγητής και μάλιστα, Διεθνούς Δικαίου, επικαλείται λανθασμένα νομικά και δήθεν πραγματικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Προφανώς, η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει τη συρρίκνωση των δημόσιων Πανεπιστημίων και χρησιμοποιεί ως «λαγό» το πρόθυμο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Όμως, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης όσο και να προσπαθείτε να αιτιολογήσετε με έωλα και ανύπαρκτα επιχειρήματα το προαποφασισμένο και προδιαγεγραμμένο αυτό έγκλημα, δεν μπορείτε να κοροϊδέψετε κανέναν. Τους κανόνες τους θέτετε εσείς και εσείς παίρνετε τις αποφάσεις. Εσείς είστε υπόλογοι για όλα όσα προκύψουν. Οι πολίτες της Ηλείας θα σας κρίνουν αυστηρά για αυτό τον εμπαιγμό και την υποτίμησή τους.

Όλη η επικαιρότητα